Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нормативните изисквания вероятно биха оскъпили малко продуктите, но това е приемлива цена, която повечето потребители вероятно ще приемат

Нормативна диета

Липсата на правила за хранителните кооперативи

3413 прочитания

Нормативните изисквания вероятно биха оскъпили малко продуктите, но това е приемлива цена, която повечето потребители вероятно ще приемат

© Цветелина Белутова


С действията си държавата отново демотивира малкия бизнес.
Ако един бизнес се развива, но не е изрично регламентиран, той е незаконен. Така най-често разсъждава държавата, а в случая с набиращите все по-голяма популярност т.нар. хранителни кооперативи е показателен за тази късогледа административна логика. Става дума за вече нерядко срещаните сдружения на хора, които купуват хранителни продукти от малки, отдалечени, често биосертифицирани производители по поръчка на група клиенти и им ги доставят в градовете. Тази форма на "търговия" (или по-точно на некомерсиално посредничество) преди няколко години се появи като естествен отговор на засиленото търсене на все по-качествени, чисти и натурални храни сред градското население и на редицата трудности, поради които фермерите трудно могат да достигнат до тези клиенти.

Въпреки че тя не е задължително незаконна, за нормативите хранителните кооперативи не съществуват и на практика се намират в правен вакуум. Това пък отваря широка врата за тълкувания, а хората зад кооперативите имат всички основания да бягат от публичност и да се съмняват в добронамереността на чиновниците. При това положение създаването на регламент за този вид дейност би бил от полза за всички: той би елиминирал притеснението на производителите и на участниците в тези сдружения, че са страни в полулегална дейност; би внесъл устойчивост и сигурност на модела, както и възможност за развитието му; би разширил достъпа на клиентите до търсените от тях продукти; и особено важно - би гарантирал здравето на потребителите, тъй като липсата на контрол при превоза и съхранението на тези продукти крие немалък риск.

Нормативните изисквания вероятно биха оскъпили малко продуктите, но това е приемлива цена, която повечето потребители вероятно ще приемат предвид позитивите. За съжаление обаче това едва ли ще се случи скоро. Държавата няма убедителен аргумент защо - тя просто предпочита да се държи по традиционния си, меко казано, консервативен начин, с което ни най-малко не стимулира предприемчивостта и не помага на малкия бизнес. Напротив.


4 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Малко контрол не е излишен, нали и БАБХ трябва да имат работа. Това в рамките на шегата. Важното е да кипи труд...
  Колкото до храните - те няма да станат по здравословни или безопасни само от единия закон или наредба. Едва ли и производителите ще променят нещо в производствените си практики. С времето те са научили по трудния начин как да са изрядни, пък и като цяло манталитетът им вече е доста по-различен. Само ще се появят някакви "предписания", "протоколи" или каквото предвидят там административно безумие. Ще им се появят на вратите някакви кисели бюрократи, което предполага корупция. И някакви такси ще има, а това няма как да не доведе до поскъпване. Крайните клиенти едва ли ще станат по-доволни.
  Извод: Законодателството трябва да е универсално и да не поставя административни пречки пред различните форми на търговия.

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  ако ни тровят. Държавата нехае !

 • 3
  zaffirov avatar :-|
  Zaffirov

  Не мога да разбера защо за всяка дейност трябва да има отделен закон, нормативна уредба, кодекс. Нали си имаме търговски закон, а всичко, което не е изрично забранено е разрешено. По цялата верига се извършват сделки от физически и юридически лица, които носят отговорност за действията си. Ако някой не изпълнява ангажиментите си ще излезе от бизнеса.

 • 4
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Няма да има комисионни и пари под масата. А освен това държавните търтеи трябва и да работят, а това много го мразят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

И с милиарди, и без милиарди...

И с милиарди, и без милиарди...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK