Управленско бягство от решения

Лошите данни за пенсионната система

Tе са все по-бедни, а държавата прави все повече разходи за тях. Познахте, става въпрос за българските пенсионери. Причината за това състояние на нещата се знае отдавна – тя е закодирана в архитектурата на пенсионната ни система, съчетана с лоша демография. Сега обаче все по-отчетливо се виждат следите и на кризата. Последният доклад за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) показва лошата тенденция много ясно - заради високата безработица плащащите осигуровки (т.е. хората, които реално внасят парите за пенсиите на сегашните пенсионери) стават все по-малко. Така през миналата година на 100 работещи се падат 80 пенсионери. За сравнение - икономистите смятат, че устойчивото ниво за разходопокривната система (известна като pay-as-you-go) е 3 или повече работещи срещу един пенсионер. Логично, дефицитът във фонд "Пенсии" расте постоянно и ако през 2003 г. е бил 230 млн. лв., сега възлиза на.... 1.7 млрд. лв. Той се покрива от държавния бюджет (т.е. пак от данъците и таксите, събрани от работещите и бизнеса). В същото време пенсиите остават ниски и до голяма степен зависят от волята на политиците.

Една от непопулярните мерки, които предприе предходното правителство, е да увеличи възрастта за пенсиониране. Реформата е непопулярна, но е един от начините да се намали, макар и с малко, растящият натиск върху пенсионната система. Сега кабинетът "Орешарски" все по-настойчиво говори за замразяване на увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране – с мотив хората да си отдъхнат. Но единственото, което ще се постигне, е проблемът да се отложи във времето – за следващия мандат. Защото популистките подаръци в търсене на електорална подкрепа само задълбочават пенсионния недостиг.

Истината обаче е, че ако не се направят дори по-смели (и може би болезнени) промени, резултатът ще е система, която гарантира ниски пенсии (и обещава още по-ниски в бъдеще) и в същото време изисква плащането на все по-високи суми от работодатели и работещи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  ivka99 avatar :-|
  Съни

  И каква е причината от работещите да се одържат все повече пари за пенсии, а пенсиите същевременно да стават по-ниски или някой точи и от тези пари?! Безумие е да продължават да увеличават възрастта за пенсиониране, ще дойде момент, че хората няма да могат да доживеят пенсия и тя ще е пожизнена.

 • 2
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  До коментар [#1] от "Съни":

  Сегашните пенсионери са давали вноски за пенсия и през комунизЪма. Но от онези вноски няма и помен. Затова днешните пенсионери се "хранят" само с новите вноски. А къде са отишли парите от старите им вноски - ето в това е "закодиран" въпросът. За 23 г. никой не даде отговор, едва ли и някога ще се даде, не знам...

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Крайно време е да се намалят високите пенсии. Ако видите, кой получава максиланата пенсия (почти 800 лева) - това са все бивши номенклатурни кадри, бивши военни - все хора ангажирани с режима отпреди 10-ти и пряко или косвено отговорни за ситуацията в която се намираме. Крайно време е да се приложи швейцарското правило - а то е, че пенсиите трябва да са между 20% и 40% от средната заплата. За нас това прави межди 150 и 250 лева. Пенсия от 800 лева де факто е грабеж от следващите поколения.

  Комунистите окрадаха родителите, продължават да крадат от нас, а искат да окрадат и децата ни.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  БСП преписва само тази част от швейцарското пенсионно законодателство, която е изгодна на бившите номенклатурни кадри. Повече за други, къде по-смислени аспекти (като правилото, че пенсиите следва да бъдат между 20% и 40% от средната заплата) може да прочетете тук: http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2013/04/14/golden-swiss-rule/

 • 5
  gost22 avatar :-|
  gost22

  [quote#1:"Съни"]И каква е причината от работещите да се одържат все повече пари за пенсии, а пенсиите същевременно да стават по-ниски[/quote]
  Няколко причини.
  Първо, че вноските на сегашните пенсионери са откраднати — вместо да са нараствали през годините (с правилно инвестиране) и сега да има прилична сума в наличност, реално има "дупка".
  Второ икономиката ни се свива постоянно и няма достатъчно постъпления от данъци, които да компенсират "дупката".
  Трето има демографски срив и липса на имигранти — няма достатъчно млади хора. "Двама родители с едно-две деца" е губеща схема в демографията.
  Четвъртото (и най-опасното) е, че огромен брой от работоспособното население е в чужбина, което допълнително влошава ситуацията по предните две точки.

 • 6
  xps avatar :-|
  xps

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Уважаеми г-н Nikolay UK, баща ми е прекарал живота си в Кремиковци и получава максималната пенсия в момента. Има и още много хора, който са прекарали трудовият си живот в условия на труд, който Вие едвали бихте желали да работите. Дядо ми също е работил в още по-ужасни условия и почина от рак и не можа да се радва на максималната си пенсия.
  Тъй че престанете навсякъде да виждате номенклатура и да слагате всичко под един общ знаменател.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Написах нещо по същата тема под стара статия, сега го копирам и тук.

  В Германия коефициентът на заместване е 58% от последното брутно възнаграждение и се оплакват, че бил най-ниският сред индустриалните нации. Това вероятно е заради жителите на бившето ГДР, което поеха с празни пенсионни фондове, по стара комунистическа традиция. Иначе при осигуровки в размер малко по-ниски от нашите, германската пенсионна каса редовно се давеше в пари. Този благоприятен развой държавата го използва първо да изплаща директно от пенсионната каса еврейските обезщетения (доживотни пенсии на репресираните и различни видове еднократни и доживотни обезщетения на роднини на оцелелите), а после да поеме и на гърба си цялото ГДР с празните фондове. Въпреки това, немският пенсионер продължава да обикаля по 3 пъти годишно на круизни пътешествия, облечен в гащи-хавайки. И причината за това "чудо на чудесата" е в по-високия коефициент на заетост във всички северни държави, за което малката заслуга е на ниската безработица, а голямата - на ранното започване на работа, по-дългия трудов стаж и елиминирането на всякви възможности за паразитизъм. Това е разликата между ориенталския социалист и англосаксонския социалист. Последният смята за несправедливо, някой да получава без да е заслужил. При нас казват "ами верно не работил човекът, дай сега работилите да си откъснат от залъка, защото така е социално". И ефектът е, че втората група расте непрестанно.

 • 8
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":
  Не си съвсем прав-майка ми никога не е била партийка,но 15 години работи при тежки условия на труд,но пък и със сравнително висока заплата.Баща ми е изгонен от БКП-то през 1978г(влязъл по принуда 10-тина години по-рано,за да може да работи това,което е завършил),заради желанието му да отиде на друга работа и по този повод се скарал с партийния секретар.И двамата получават максимални пенсии,но и двамата са си ги отработили.И то здраво.

 • 9
  maina100 avatar :-(

  Спасението за бъдещите пенсионери е в индивидуалните набирателни сметки /и наследяеми също/.Солидарният принцип си изпя песента-съжалявам за мизерията на сегашните пенсионери,но не мога да им помогна.И въпреки ограбения им живот-те пак гласуват като овце за партията която им открадна труда,свободата и какво ли още не...

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#6:"xps"]Уважаеми г-н Nikolay UK, баща ми е прекарал живота си в Кремиковци[/quote]Моито твърдения са, че една значителна част от получаващите такива пенсии са бивш партиен и административен апарат. И, че пенсионната система реално няма ресурс да плаща такива пенсии.

  Всяка година над 4 милиарда е дефицитът в пенсионната система, който се покрива от бюджета. Това е много повече от разходите за образование и наука. А те са доста ниски като процент от БВП - под 4% (при над 6% за ред страни в ЕС). За наука разходите ни са под половин процент от БВП, при над 2% от БВП в други. За да догоним жизнения стандарт трябват инвестиции в образование и наука - иначе с работна ръка от сервитьори и бармани няма как да достигнем Запада. Това няма как да стане ако продължаваме да хвърляме милиарди в пенсионната система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО