...И жужат политически чехълчета

Новите проекти на стари герои

"А тук, при нас, щом заквасим млякото, отнякъде излизат гърбави джуджета, които започват да пикаят в тенджерите." Тази реплика на починалия преди седмица полски писател Славомир Мрожек може да пасне към много събития от последните години. Но миналата седмица даде няколко повода с нея да се обяснят част от политическите новини. Първо беше потвърждението от (с извинение) Николай Бареков, че ще напусне ръководството на TV7 и ще "влезе в политиката", като основе гражданско движение. После беше припомнен и проектът на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившия земеделски министър Мирослав Найденов за "алтернатива" на Бойко-Борисовата партия.

Разбира се, всеки един от тези герои на нашето време има право да се занимава с политика и да се възползва от огромната жажда за нови организации. И Бареков, и Емил Димитров обаче много трудно могат да се позиционират като алтернатива на статуквото. Те няма как да предложат решение на проблема просто защото много дълго време са били част от него.

През последните години водещият от TV7 се превърна в символ на антижурналистиката – на слугинажа към всички на власт и на злоупотребата с медиите в интерес на техните собственици.

Докато беше депутат от ГЕРБ, Емил Димитров пък стана синоним на конфликт на интереси и откровено прокарване на частни интереси в законите, които се приемаха от предишния парламент.

Сега тези хора искат да позамажат публичния си образ и да нарисуват върху него нова фалшива усмивка. Дори и за зашеметените от непрекъснатия политически карнавал български избиратели, тази промяна няма как да е убедителна. И Бареков, и Емил Димитров трудно могат да убедят някого, че ще работят в публичен интерес, след като години са правили обратното. Едва ли някой ще им повярва, че са самостоятелни играчи, след като толкова дълго време са били, макар и под различна форма, пластмасови кукли, чрез които скрити интереси играеха несръчен театър за пред хората.

Ето защо е по-вероятно техните прояви отново да се движат по чертежите на някакви политически инженери, които разчитат двете организации да отнемат от гласовете за ГЕРБ. В българския политически живот обаче сложните сценарии рядко сработват, а често се и обръщат срещу своите създатели. Спомнете си само как Яне Янев, който беше бутан от БСП и Алексей Петров, за да попречи на ГЕРБ, в крайна сметка се превърна във верен пинчер на Бойко Борисов.

По-интересният извод от активизацията на тези политически чехълчета е, че "мозъчните" центрове, които стоят зад тях, явно смятат, че парламентарните избори ще са сравнително скоро. Толкова скоро, че новите им упражнения по политическо инженерство вече трябва да минат в активна фаза. Млякото е заквасено, да идват гърбавите джуджета.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


41 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Aко не стане опита с Политиката,поне ще се разчупи затворения традиционен кръг от години.

 • 2
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  тези двамата съвсем ни взеха за калинки......баси тъпанарите.Дано никой не им се върже

 • 3
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  Лошото е, че ще подлъжат доста хора, защото българина първо действа, после мисли... и на края се тюхка колко зле била държавата. Български парадокси.

 • 4
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Бареков влиза в политиката. Ето тук вече шефовете му сбъркаха :-). Но ЦКБ имат много пари за прахосване. И този политически напан от директорът на ТВ7 ще бъде щедро финансиран и подпомаган от групировката на Василев. То така или иначе парите на държавните предприятия са при тях,така че защо да не пробват. Ако мине номера мине ,ако ли не има и резервни варианти. :-)

 • 5
  chorlaff avatar :-P
  Erhhkx Djodbvj

  Хора, защо сте такива хейтъри, защо искате да опропастите едно политическо шоу още в зародиш, защо не позволите на момчето да развихри вродената му клоунада на манежа на държавното управление, защо не желаете да изживеем отново емоцията от идването на Новият Месия - Бареков, защо неподозираните дъна на журналистика, които той изкопа с особено усърдие, не бъдат издигнати на нови висоти в обществено-политическия живот???

  Аз съм "ЗА" провъзгласяването на обичният ни медиен Шива (хем журналист, хем вселенски успешен меринджей, хем вече политик) за ПРЕМИЕРПРЕЗИДЕНТПАТРИАРХ (едновременно, разбира се) https://www.facebook.com/barekoff

 • 6
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  Защо "чехълчета"? Чехълчето има форма, а те са аморфни амеби, приемат форма и лице спрямо ситуацията.

 • 7
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  До коментар [#5] от "Chorlaff Camouflage":

  И аз съм За шоуто на проекта Бареков :-) Но от друга страна пък ще ми е жал за новите наивници повярвали наистина в този проект.

 • Анализатор

  Бареков пък какво общо има със статуквото? Да не би да е бил политик, министър, премиер или нещо друго? Защо пишете подобни простотии, един добр журналист реши да влиза в политиката и всички медии на Иво Прокопиев започнаха яростно да го атакуват с безпочвени обвинения. Това не може да се случи в друга страна, само в България, а явно олигархията видя голяма заплаха в лицето на Бареков и затова са тези масирани атаки

 • 9
  greengoblin avatar :-|
  greengoblin

  [quote#8:"Анализатор"]Бареков пък какво общо има със статуквото? Да не би да е бил политик, министър, премиер или нещо друго? Защо пишете подобни простотии, един добр журналист реши да влиза в политиката и всички медии на Иво Прокопиев започнаха яростно да го атакуват с безпочвени обвинения. Това не може да се случи в друга страна, само в България, а явно олигархията видя голяма заплаха в лицето на Бареков и затова са тези масирани атаки[/quote]

  естествено , че няма нищо общо със статуквото презервативът. целуването на дирници не се брои.

 • 10
  allin avatar :-?
  allin

  Само не мога да разбера, защо всички искаме промяна пък появи се някой нов и давай храна. Струва ми се, че половината писачи са си платени и си наливат здраво, каквото им е казано. Хора за нас е, 20те ви лева няма да ви оправят децата, защото полицейщината и комузма ще продължават. Трябва да се разчупи модела, друд вариант освен ПРОБА-ГРЕШКА нямаме.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран