39 на 1 за полицейското насилие

Проверката за сблъсъците около парламента

Проверка на МВР установи 39 души, които са хвърляли камъни по автобуса при злополучния опит за извеждане на депутатите вечерта на 23 юли, а един-единствен полицай е бил уличен в незаконно използване на сила срещу протестиращите. Резултатите от продължилата (и продължаваща все още) над месец проверка не би трябвало да ни изненадват. Въпреки кадрите, които показваха полицаи, които бият с нищо не предизвикващи ги граждани, вътрешният министър и главният секретар отрекоха да има полицейско насилие.

Отказът на МВР да разобличи незаконните действия на отделни негови служители е симптоматичен и показва, че вътрешният министър Цветлин Йовчев и наложените от него кадри - над 30 сменени началници само през последните месеци (сред тях и ръководителят на звеното, което извърши символичната проверка за полицейското насилие - "Вътрешна сигурност"), нямат никакво намерение да разбият статуквото, а напротив.

И още нещо - седмицата, в която вътрешният министър (а не прокуратурата, която е господар на досъдебното производство) обяви резултатите от проверката, полицията беше изправена пред изпитание. "Голямото посрещане" събра хиляди протестиращи, а напрежението ексалира. До сградата на Народното събрание се появи взвод, в който имаше полицаи, чиито лица бяха скрити от маски -  въпреки изричната норма на закона, че това е допустимо само в краен случай (например, когато се освобождават заложници). Целта на маската е ясна - да биеш, без да те разпознаят и накажат. Именно полицаите със скрити лица бяха най-агресивните в нощта на белия автобус. Повече от месец по-късно МВР показа, че не се е научило от грешките си. При това положение е въпрос на време полицейското насилие да се върне по улиците. С мълчаливото одобрение на управляващите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Капитал, защо не напишете статия с мнение на обикновените полицаи. Би било интересно какво мислят, какво им е наредено да правят или да не правят, дали трябва да стоят и да ги бият, за да не бият те. Щото има психология на тълпата: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:62006TJ0223:BG:HTML
  И какво трябва да се случи - да бием полицаите, те да не мърдат, за да сте доволни всички ли.
  Свобода е да говорим и протестираме, това, което искат обаче част от протестиращите е безвластие и слободия. Само,че ако получа това, дали няма да се разочароват.
  Някой помни ли истината за Октомврийската революция от 1917та? Властта на народа, всичко е общо, всичко е за всеки, потъпкване на ценности, незачитане на ред и закон, диви и необразовани хора раздават правосъдие и прочие.

 • 2
  jelezen avatar :-|
  jelezen
 • 3
  fireball avatar :-|
  fireball

  "Именно полицаите със скрити лица бяха най-агресивните в нощта на белия автобус. Повече от месец по-късно МВР показа, че не се е научило от грешките си"

  А на какво основание считате, че МВР оценява поведението на маскираните биячи като грешка?
  След многократните напоителни изхождания на йОвчев по темата и твърденията му, че милицията си била вършела перфектно работата, можем да говорим единствено за последователно провеждан терор без най-малък намек за признаване на "грешки". А щом не считаш, че си допуснал грешка, как да очакваме да си извлякъл поука от тази грешка?

 • 4
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  До коментар [#3] от "fireball":

  ПОлицията трябва да бие. Както си бие в другите страни, а не да пази чувствата ви. Като сте отишли на такова място, хвърляте камъни, напирате да събаряте заграждения, употребявата алкохол, изобщо се държите като животни, някой трябва да ви озапти. Били пуснали кръв на някого. Не се знае кой как си я пуска, но се обвинява полицията.
  Отговорността за здравето ви на такива масови събирания и с хора, които не познавате зад гърба ви и на колко бутилки са, си е изцяло ваша.

 • 5
  fireball avatar :-|
  fireball

  [quote#4:"jelezen"]ПОлицията трябва да бие[/quote]

  Е, от чугунена глава какво друго да очакваш.

  И за миг не съм допускал, че такъв като теб може да направи разлика между оправдано прилагане на сила и садистичен побой над хора, с нищо не предизвикващи полицията.
  Ясно ми е, че такова разграничение е далеч над мизерния ти умствен капацитет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО