Възобновяема наглост

Предложението за нов данък върху зелените централи

Не може да национализираш чужди пари, за да спасиш зле управлявано държавно дружество

Какво ще направите, ако една сутрин разберете, че бизнесът ви трябва да се раздели с 30% от приходите си под формата на нов данък? Без обсъждане, смислени причини и каквото и да било предупреждение. В такава ситуация са на път да изпаднат собствениците на зелени централи, след като стана известно, че държавата планира да обложи приходите им (виж стр. 4).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  alexander_m avatar :-(
  alexander_m

  Мда Доста нахални комунисти. 500% акциз на метана, 30% данък ВЕИ. Къде ще му излезе края. Кога ще разберат, че хората не са овце да ги стрижеш нон-стоп. В крайна сметка всички инвеститори ще избягат.

 • 2
  skrasteva avatar :-|
  Пчеличката М.

  Всички инвеститори ще избягат и по нашите ширипи ще остане само един доволен Ковачки.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "НЕК е почти фалирало, но не защото има зелен ток, а защото е пилеело милиони за проекти като "Белене" и "Цанков камък". "

  Икономедия, съвсем ясно е, че не сте съвсем обективни по тази тема. Ясно е, че НЕК е управлявана зле, ясно е, че с Белене и Цанков Камък са източени стотици милиони, но това не значи, че и ВЕИ не е също едно такова голямо източване. Цената на ВЕИ енергия в България в момента е много по-висока от тази в Германия, а няма причини за това защото слънцето и вятърът са безплатни навсякъде. Просто държавата в момента се опитва да прибере част от зелника, който е дала. По-добре късно отколкото никога.

 • 4
  alexander_m avatar :-|
  alexander_m

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  Аз съм против данъка, който предлагат. Не е редно да облагаш някой двойно, само защото печели. Плюс, че пенсионните фондове инвестираха в такива проекти и слънчевите паркове сега носят доходност и за пенсии. Докато Козлодуй, Мариците носят доходност само на компаниите за износ на ток

 • 5
  zarco avatar :-|
  zarco

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  ВЕИ не е никакво източване, след като държавата е определила цените им. Няма такова животно като "по-добре късно от колкото никога", когато става въпрос за данъчна политика и гонене на инвеститори.

 • 6
  zarco avatar :-|
  zarco

  До коментар [#3] от "Nikolay UK":

  ПС. Държавата не иска да прибере нищо, защото идеята е данъкът да отива директно в НЕК, а не в държавата, което е скандално от само себе си.

 • 7
  pitashtia avatar :-|
  Питащият

  Трябва да се либерализира пазара и да се предвидят данъчни преференции за тези, които купуват по-скъпата ВЕИ енергия и изобщо е сбъркана самата схема от самото начало не само у нас, но и в Европа.
  Какво целим с развитието на ВЕИ? 1 Устойчивост 2 Независимост 3 Чиста околна среда. Ами тогава за всеки производител на стоки и услуги трябва да се насърчи да стане енергийно независим и да произвежда и/или купува ВЕИ енергия. Например една ферма може да си произведе и горивото и тока, а ако е био още по-добре. Една мебелна фирма може да ползва слънце вятър и отпадъците, които да изгаря и т.н.

 • 8
  plf avatar :-|
  plf

  Че се е пилеело и то здравата по посочените 2 проекта е безспорно (но не и наказуемо явно).

  Ама, че има каша и с ВЕИ има си я. Не е това начина за оправянето и но трябва да се оправи.

 • 9
  sokratus avatar :-|
  sokratus

  И данък 30% върху приходите и фиксирани цени на изкупната енергия е глупост! Каква е икономическата логика да се гарантира на някой печалбата със цена за изкупуване!!! Къде е свободният пазар!!!
  Нима няма начин да се направи така, хем да имаме зелени централи и хем да имаме пазарна икономика!?!
  Има, но ние искаме да отглеждаме псевдо инвеститори! Които дори не са инвестирали собствените си пари в такава сигурна инвестиция!!!
  Договорите трябва да се развалят за гарантирани изкупни цени и да се сложат пазарни принципи при изкупуването на зелената енергия!
  Като например 15% от електроенергията (на годишна база), която изкупуват електроразпределителните дружества да е зелена, но тя да се купува само и единствено през борса за електроенергия. И то само на този който предложи най-ниска цена! Дългосрочните договори максимум за една година и то при цени под пазарните!
  Така ще знаем от кой, по колко и кога сме купили зелена енергия!
  ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал