Има и непоправими неща

Още четири топ зони в столицата ще бъдат "разкрасени"

СитиАрх
СитиАрх    ©  СитиАрх
СитиАрх
СитиАрх    ©  СитиАрх

Вероятно предполагайки, че това ще е последният му мандат, столичният главен архитект Петър Диков е решил да направи каквото може. А той, както се видя, може много.

Сега по негово предложение общината обяви нов и мащабен конкурс  за "нова визия" на улици, булеварди и различни места в самото сърце на града, между които бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", зелени площи край Перловската река, Орлов мост, "Солунска", "6-ти септември", " Шишман", пл. "П. "Славейков", градинките пред "Св. Седмочисленици", "Александър Невски", Руската църква и т.н.

Парите са европейски, което ще рече много, и това именно плаши. Два примера: "разкрасяването" на бул. "Витоша" без конкурс, определено от архитекти като "боза", и метростанция 20 след международен конкурс с две първи награди и сключен договор за трети, неучаствал проект. Общината и "Метрополитен" си изработиха друга "визия" и я  възложиха на изпълнителя на метроучастъка.

От камарата на архитектите не изключват да се повтори номерът с двамата победители, така че, "за да няма обидени", да се възложи на друг.  Впрочем и победителите в конкурса за пространството около храма "Света Неделя" се оказаха двама, а общината внезапно загуби интерес.

От "Група Град" пък посочват, че както при бул. "Витоша", новият конкурс пак прескача основен етап, какъвто са комуникационните решения, и измества главната идея – архитектурата на централната градска част.

Проблемът обаче не е само във възможните игри с процедурата, а дали администрацията ще бъде оставена да прави каквото си иска. Защото кметове, общински съвети и главни архитекти идват и си отиват, но пораженията върху облика на града в повечето случаи са непоправими.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  pruch avatar :-?
  pruch

  А ,нещо като канализация и вода в доста от Софийските квартали дали ще има скоро ?

 • 2
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Дикофф е алчна гад, това е ясно. Чудно ми е колко трябва да открадне, за да се насити и спре. Не знам дали е наясно, че след ковчега ТИР не може да закачи....

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "pruch": неиздребнявай :-) какво е канализацията за нашите "десни", те са по морала и "усвояването" на европейски фондове !

 • 4
  ana_ni avatar :-|
  ana_ni

  в стара Европа се стремят да запазят автентичния вид на култови места, чрез реставрация обаче тука ---якооо унищожавай архитектурен облик с характер и атмосфера само заради едни пари!

  това на проекта е кич!

 • 5
  stoyant avatar :-|
  Stoyan Tsolov

  Искам горещо да помоля Столична община да спре да строи съоръжения, които нарича "велоалеи" на мястото на тротоарите!

  Когато очевидната политика на общината е да има повече и повече място за коли (точно обратното на цивилизаваните градове), строежа на велоалеи (само и само, за да се демонстрира какви сме еворпейци) отнема дори малкото място за пешеходци.

  Или строите вело алеи където им е мястото (на пътя) или спрете да оставяте София без тротоари.

  А иначе минаването на "велоалеите" през подлези, стълби и нескосени бордюри, са концепции без аналог в друг евопейски град.

  ДИКОВ, СПРИ ДА СЪСИПВАШ СОФИЯ!

 • 6
  antikommunist avatar :-|
  antikommunist

  Подобряване саниране и разкрасяване на центъра е болезнено нужно, но не базата откачени идеи и прищявки за избиване на комплекси на някой нереализиран архитект. Основите трябва да са реставрация и саниране на стария център въз основа на старият му облик, изваждане на автомобилния транспорт от там и превръщането на улиците в пешеходни зони, както и саниране и реставрация на сградите, най-вече на тези от преди бомбардировките. Те са най-ценните в архитектурно отношение и същевременно имат най-голяма нужда от поддържане.

 • 7
  schumener_beer avatar :-P
  шуменско пиво

  [quote#2:"kaizersoze"]Дикофф е алчна гад, това е ясно... [/quote]
  Сигурно си прав за "архитекта", ама недей обърква несведущите с това офф, че като нищо някой ще си помисли че става дума за Сашо Дик-OFF!
  В тия мътни времена току виж отишъл зян човека да го плюят незаслужено!
  :)

 • 8
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Като за последно!?

 • 9
  galjab avatar :-|
  galaf

  Лелее какво стана!!! Цялата държава е налазена от разни некъдърни комплексирани типове, на които не им стига , че ни крадат, а искат и да натрапят плодовете на ограничените си мозъци на пъпа на мегдана! Не знам как си го представят това да стане - може би да ни уплашат толкова много, че в транс да повтаряме, че това са истински политици, истински архитекти, истински ТВ водещи, истински журналисти, че можеше и по-зле така че споко...

 • 10
  lubomir_popov avatar :-|
  lubomir_popov

  принцип за подход при проектиране на улици в Холандия и др. "зелени" държави:
  1: удобни тротоари
  2: велоалеи
  3: лента за автобуси/градски транспорт
  4: каквото остане за автомобили...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората