Грижовно поддържан проблем

Увеличените средства за тютюн през 2014 г.

   ©  Цветелина Ангелова
   ©  Цветелина Ангелова
Паднаха дори фасадните оправдания, че средствата са нужни за преориентиране на сектора към алтернативни култури.

Че порочната практика на необоснованото субсдиране на тютюнопроизводитлите не само няма да спре, но и държавното подпомагане за тях ще бъде завишено, бе очаквано, след като ДПС стана партньор на новата власт. Щедрото обещание за почти 50% повече средства за сектора от страна на земеделския министър Димитър Греков вече е факт - сумата от 100 млн. лв. е заложена в проектобюджета за 2014 г.

Това, разбира се, се наложи, защото "лошата Европа" не позволи производителите на тази култура да ползват евросредства, а секторът расте и държавните помощи не достигат. Да се стъпва върху този мотив е повече от лишено от логика, тъй като досега извънредните помощи (те трябваше да бъдат преустановени след приемането на България в евросъюза) се даваха с условието, че са нужни, докато секторът се преориентира към отглеждане на алтернативни култури - нещо, което ни най-малко не се случва. Напротив, данните показват, че площите с тютюн, както и заетите в бранша се увеличават.

Безспорно е, че и миналото правителство не направи нищо, така че въпросното преориентиране да стане факт - появи се само поредният планов документ без никаква стойност. И в крайна сметка политическата полза от задоволяването на електората на ДПС, за да "е мирна главата", надделя над иначе справедливото възмущение на ексфинансовия министър Симеон Дянков срещу порочното подпомагане на сектора. 

Сега обаче дори фасадните оправдания паднаха - министър Греков в пряк текст заяви, че "алтернативните култури за тези региони са почти невъзможни". И дори приложи "научни" доказателства за тезата си - например тънкия почвен слой в основно планинските региони, където се гледа голяма част от тютюна.

Така тютюнопроизводството се нареди в дългия списък на проблемите, които настоящото управление не само няма намерение да реши, но напротив - буквално ще го отглежда с още по-голяма грижа.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО