Фалшивите бюджетни чудеса

Министри "оправят" проблеми със замах

"Няма опасност за изпълнението на проектите по програмата "Околна среда", въпреки временното спиране на плащанията от Еврокомисията. Ние гарантираме със средства от националния бюджет плащанията. За да бъда по-конкретна, ще ви кажа, че очакванията са за от порядъка на 200 милиона. Това ще бъде много тежко за националния бюджет, но той може да си го позволи, ако ние гарантираме, че слабостите ще бъдат отстранени и средствата ще бъдат възстановени от ЕК".

Това успокоение предложи на широката публика във вторник по БНР екоминистърът Искра Михайлова.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  …това подчертава три неща:
  1) политическите метли на всяко едно правителство (може би НДСВ до някъде прави изключение) сериозно подкопават професионализма на държавната администрация
  2) "количество, а не качество"! Трудно е да предлагаш смешни заплати и с тези пари да се надяваш да привлечеш умни, способни и далновидни администратори. Формулата би следвало да е "по-малко, но значително по-добре платени държавни служители".
  3) политическите партии ламтят да управляват, но в действителност нямат кадрови резерв. Да си "наш" е добре за изборите, но един "наш" не е задължително професионален. Резултата е налице!

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Политическите партии не ламтят да управляват, те ламтят да овладеят ключови държавни постове, които лесно могат да бъдат осребрени. Да се раздават едни пари, да се подписват едни договори, едни разрешителни.
  Няма нищо сложно.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Да добавя, какво им пречи сега да създадат една от ония бутафорните програми за насърчаване на заетостта, дето държавата плаща примерно осигуровките на наетия и една МРЗ, съответно всеки наема братвчед си фиктивно на работа, отчита се намаляване на безработицата? Това може да се осъществи с един заем, който следващите ще се чудят как да връщат, пак на гърба на народа, разбира се.
  Същата схема врътнаха и с тока, обещаха намаление, после "независимата" ДКЕВР определи намалението, в момента се натрупва недостиг на средства в системата, като дойдат следващите ще трябва спешно да вдигнат цената, и то с 10%.
  Абе кажи му БСП и няма какво да говорим повече.

 • 4
  lkf17319596 avatar :-|
  lkf17319596

  Много е смешно как несмеят да произнесът медиите името МУ!

 • 5
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  Какъв е проблемът? Разрешеният държавен дълг е 2 млрд на година. Още много може да се обещава, че накрая и за наши хора ще остане. Е, после някой ще трябва и да ги връща тези дългове, но вече ние няма да сме на власт.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#1] от "pzashev":

  Тук не става въпрос за последствие от политическа метла, защото тя се размахва на по-ниските нива на администрация, а не на ниво министри. Такова крайно популистко решение е взето на най-високо ниво и подобно на лицемерното "извинение" на Сер-гея онзи ден показва тоталното отчаяние на каскетите и стремежа им да запазят властта на всяка цена.

  За голямо мое съжаление обаче българинът ще повярва и ще аплодира тази новина. Тълпата е сляпа.

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#3] от "today":

  Не е само БСП, още Бацето работеше за намаление на тока.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  [quote#7:"КЛЮЧАРЪ"]Не е само БСП, още Бацето работеше за намаление на тока.[/quote]
  И БСП, и Бацето не взеха мерки навреме, а клизмите в енергетиката са жестоки, понеже се работи с дългосрочни договори или с дебела цена за изкупуване, или с дебела цена за разполагаемост. И в двата случая тока поскъпва, и това поскъпване няма да го платят руснаците, турците или марсианците. Това ще го отнесат българските потребители.
  С присъединяването на всяка едно нова централа тока поскъпва, и това е неизбежно. Освен подписаните преди това договори с американските марици и топлофикациите добавяха безразборно от най-скъпите ВЕИ, явно множество политици имаха личен интерес в тези проекти, и така се стигна до сегашното положение.

 • 9
  mln53309241 avatar :-|
  walker

  Сега им е паднало да обещават чудеса, знаейки че скоро няма да са на власт и съответно няма да им се търси отговорност за неизпълнението им. Хем си вдигат рейтинга временно, хем вкарват противника в затруднение.

  Естествено тази "двойна полза" я плащаме ние.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход