За капките, преливащи чашата

проф. Стилян Йотов
проф. Стилян Йотов    ©  Велко Ангелов
проф. Стилян Йотов
проф. Стилян Йотов    ©  Велко Ангелов

Напоследък към мен и към много други приятели се отправя въпросът: Защо протестирате сега, а не при управлението на ГЕРБ?

Ще отговоря, изтъквайки три разлики. Но предварително ще кажа, че идеята за натрупване на напрежение от предходни управления, което се разрежда сега, не ме удовлетворява. Не става дума за превръщане на количество в качество.

А за пресичане на друг тип граници.

1. За калинките. Калинките на ГЕРБ се оказваха без биография, други като Калина Илиева – с фалшива, или с куха биография като Румяна Желева, някои – дори с бандитска биография. Но не и оцапана биография, оцапана в политиката. Защото именно такава е биографията на Делян Пеевски. За времето на пребиваването му във властта той се оцапа в какво ли не, за да излезе сега пречистен, преживял катарзис с помощта на "Вениш". Не по-малко оцапан е и Румен Гечев – вицепремиерът, загробил икономически собствения си кабинет, позорът на Виденов, който сега се пъчи ни лук ял, ни мирисал. А направо смърдящи са хората с отнет допуск до класифицирана информация, които днес бранят сигурността ни. Ако ГЕРБ имаха за герб Спондж Боб "Квадратни гащи", то днешното управление е развяло за знаме насрани гащи. А Бареков е достоен за байрактар.

2. За партийния паразитизъм. Иван Костов нарече Доган "проклятие", Сергей Станишев и Лютви Местан излязоха заедно на митинг и си простиха публично травмите от миналото. Проблемът е в друго. Че именно ДПС зададе лошия тон в политиката да бъде едновременно излишен, но важен партньор. Това разкри възможността да пребиваваш в управлението като търтей, роля, поета днес от "Атака", които заплождат царицата на златните яйца. Не че ГЕРБ не се възползваха от подобна техника, но те създаваха впечатлението, че управляват в малцинство, разчитайки на невидимо мнозинство. И двете са форми на развала, но в едната съучастието е индивидуално, в другата – партийно; то е, което изобличава безпринципността на политическото брокерство, девалвира стойностите на политическата програма. В името на какво днес националисти и партия на етническо малцинство, без да се прегръщат, публично гласуват заедно? Moneymakestheworldgoon

3. За флашките. Това не са записите от "Уотъргейт", защото не подслушват опозиция, ако бяха – щеше да имаме нашия Никсън. Те не са и записи, планиращи смазване на опозицията с танкове, защото с такива имахме нашия Младенов. В тях не се призовава да се "нахранят журналистите" или да се "разтуря седянката", защото не бяха подслушани от журналисти, а от самата власт – чрез СРС-та. И не такива СРС-та, които властта може да си позволи да се чуят от трибуната на Парламента, а нерегламентирани. ГЕРБ пускаха стенограми от заседанията на МС в интернет, а се оказа, че собствената им власт слухти самата себе си. Това – поне мен – ме караше да съчувствам на властта. При днешната няма публични стенограми, може би има само регламентирани СРС-та, но нима защитените бирени Мишо-ци и другите акцизни гризачи са изчезнали, журналистите няма какво да подслушат, навярно са и сити. Именно затова протестиращите питат: КОЙ? Но пък има "опорни точки". И по своето естество те призовават не да дойдат танковете, а да се лее помия.

Дали премиерът си дава сметка, че близостта му до хора като Румен Гечев извън УНСС, и като "Економов" или "Стойновски" – в УНСС (убежище за нашите секретни служители), крие опасността да последва съдбата на Жан Виденов, а използването на опорни точки – тази на Петър Младенов?

Авторът е професор по история на философията и по философия на правото в СУ "Св. Климент Охридски".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  di.mi.28 avatar :-|
  di.mi.28

  Точно!

 • 2
  fez_deffender avatar :-P
  Фес Deffender

  Ако ГЕРБ имаха за герб Спондж Боб "Квадратни гащи", то днешното управление е развяло за знаме насрани гащи. А Бареков е достоен за байрактар.

  Култово!

 • 3
  vvq07320242 avatar :-|
  vvq07320242

  Разкошен коментар! Браво на автора! Особено оценката за знамето на настоящото управление и за байрактара им! ГЕНИАЛНО СРАВНЕНИЕ!

 • 4
  apollo avatar :-|
  apollo

  Отличен анализ .Останали са умни хара в България.

 • 5
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Ако някой си мисли, че протестиращите сега и при ГЕРБ са различни, значи не ходи на протестите. И тогава имаше протести, и сега. И протестът не е срещу ГЕРБ или БСП с ДПС конкретно. Протестът е срещу липсата на морал и кадърност във властта. Опитите да се профанизират протестите с посоченият тук въпрос "защо не тогава, а сега" са си чиста пробва активно мероприятие за пренасочване на вниманието от истинския проблем.

 • 6
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123

  Интересен коментар! Осветява някой неща под различен ъгъл, което го прави и актуален!

 • 7
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  Защо протестирате сега, а не при управлението на ГЕРБ?

  – Ами защото, предишното правителство стопи на половина държавния ни резерв, а сегашното няма търпение да го довърши и да ни "хвърли на вълците". За сравнение, като Гърция ,на която асистирано и помагат да става все по-зависима земя за продан.

 • 8
  eqb22358024 avatar :-|
  Петя Сотирова

  Точно, умно и спокойно изложение на истината.

 • 9
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  [quote#1:"mirovoiska"]Точно! [/quote][quote#2:"HEISENBERG"]Култово! [/quote][quote#4:"apollo"]Отличен анализ .[/quote]
  Пълни глупости.
  Посредствената статия отново обяснява как Бацето бил малко льош, ама каскетите и фесовете били още по-льоши. Дори коментарът на колегата Mark Twain е по-добър.

  Никой обаче не се сеща да отиде по-дълбоко и да потърси основата на проблема в обществото ни, сбърканите ни разбирания за свобода, морал, гражданско съзнание и отговорност, индивидуалност.

  След 1990 обърнахме гръб на всичко и гледахме само себе си. Затова и политиците ни са такива.

 • 10
  ivanbaraban avatar :-P
  ivanbaraban

  За капките, преливащи чашата
  И за бурите в чаша вода-
  Анализи стачки демонстрации окупации философий и всичко това за 0 резултат
  НЕ ДОЙДЕ ЛИ ВРЕМЕ -за твърди и радикални Решения-а Андрешко!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората