Идеята за данък за ВЕИ: Държавата като екзекутор

Въвеждането на данък за един сектор е вредно, тъй като изкривява икономическата логика. Ако се налага за част от сектора, е още по-проблематично, тъй като избира да накаже едни за сметка на други икономически субекти. В този случай държавата посочва конкретно кои компании иска да фалира и това вече е абсурдно. Представете си да се облагат само производителите на пълнозърнест хляб, но не и на всичките му други разновидности.

Управляващите в момента се опитват да въведат данък върху фотоволтаичните и вятърните централи с оправданието, че имат свърхприходи. Това обаче е по-скоро извинение. Заради грешни прогнози и нежелание цената на електроенергията да отразява реалните разходи за нейното производство се образува дупка от около 300 млн. лв. Или точно толкова, колкото 15% данък се опитва да отнеме на ВЕИ производителите.

Данъкът не само че няма нищо да реши (тъй като приходите ще отиват в бюджета, който няма как просто ей така да ги даде на НЕК, защото е пряка държавна помощ), но и ще задълбочи кашата. Със сигурност вятърните централи ще тръгнат към фалит, заплашени са и много фотоволтаични проекти. Дори и да се говори за свръх печалба във ВЕИ сектора тя трябва да бъде посочена, доказана и евентуално намалена. Последното не е невъзможно (т.нар. windfall taxes съществуват в англосаксонския свят), но за това трябва доста работа и доказателства, специално законодателство, анализи и оценки... Все неща, към които българската администрация изпитва пълна погнуса и отвращение.

Сигналът, който данъкът изпраща към всички (вече малко) инвеститори, също ще е фатален. С други думи, държавата казва, че когато й хрумне, може да налага нови данъци или такси. Достатъчно е явно секторът да е социално значим или пък управляващите да заподозрат високи печалби. В тази среда скромното количество инвестиции напоследък има конкретно обяснение. Апетитът за бизнес изчезва, ако един предприемач срещне инвеститор в зелена енергия, който да разкаже за всички способи за изземване на приходи, приложила държавата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Въвеждането на данък за един сектор е вредно, тъй като изкривява икономическата логика. "

  Икономическата логика вече е изкривена с гарантираните изкупни цени, които са много по-високи от тези в ред други страни в ЕС. Данъкът е дори закъснял.

 • 2
  victor2 avatar :-?
  victor2

  Някой да е споменал каква и печалбата в този сектор?

 • 3
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Доста по-вредно е данъкоплатците и бизнеса да плащат космически цени на тока от ВЕИ,само защото едни тарикати са успели да си уредят несъразмерно високи цени на които сме длъжни да им изкупуваме тока от соларните панели и перките и да правят огромни печалби.Колкото и да пищят ВЕИ спекулантите държавата ще намери начин да им намали огромните печалби които са за наша сметка,щом не искат да си предоговорят космическите цени.Просто няма кой да ги плаща тези цени трябва да им е ясно.

 • 4
  today avatar :-?
  today

  А може плана да е тия да фалират, КТБ да ги изкупи, и после данъка да отпадне. Макар че ще фалират точно тези, който печелят най-малко, а не последните преди юли 2012, заради които беше поскъпването.

 • 5
  lamarte avatar :-|
  lamarte

  Икономи4еската логика е икономи4еския субект да предложи на пазара продукт който ако е атрактивен за потребителя го купува или използва.Ако не е си ,из4езва от пазара.При ВЕИ инкноми4еската логика е СИЛНО изнасилена.При тях още преди да се е запо4нало каквото и да е ,се прави някъкъв предварителен договор който усигурява на "инвеститора"гарантирана от държавата бърза пе4алба която се плаща от крайния потребител.При икономи4еска логика на пазарен принцип,тока от ВЕИ не би имал НИКЪКЪВ шанс да бъде търсен от потребителя.

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не сте познали, при публична услуга, каквато е, например, електроснабдяването на крайните потребители на една страна, спекулация с цените не се допуска...... принцип..... :-) сори за спекулантите, но факт.....

 • 7
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  "... но за това трябва доста работа и доказателства, специално законодателство, анализи и оценки... Все неща, към които българската администрация изпитва пълна погнуса и отвращение..."

  много добър коментар на автора.

  точно такова е поведението на държава. феодал, който просто наказва някой бизнес субект, защото феодалът е решил, че този бизнес субект се обогатява прекалено много без да плаща нищо на феодала :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО