Защо не и едно ТКЗС

Идеите на министрите за нови държавни компании

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов

Държавата е лош стопанин и намесата й на пазара обикновено носи повече вреди, отколкото ползи. Последното доказателство дойде от средите на управляващите - вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че към момента държавата притежава като мажоритарен акционер 249 дружества, които се управляват лошо и са "изненадващо много". Едната ръка в кабинета обаче явно не съгласува изказванията и действията си с другата. Защото само няколко дни след констатациите на Бобева министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обяви абсурдна идея: да се създаде ново държавно строително предприятие с цел то да е "лицето на българските строителни компании при търгове в арабския свят". Нищо, че вече има две държавни строителни компании и те са затънали в дългове - "Монтажи" и "Строителство и възстановяване". И въпреки че поне пет големи частни дружества в този сектор печелят търгове и изпълняват поръчки в Европа и Близкия изток. Колегата му Драгомир Стойнев се включи ден по-късно, като подкрепи инициативата да се създаде хипермаркет, в който да се продават основно български стоки. Въпреки че на пазара на бързооборотни стоки има място за всички - стига те да са гъвкави и конкурентни.

Проблемът е, че подобни държавни инициативи обикновено са или лобистки (спомнете си идеята на тройната коалиция за създаване на държавна голф компания), или са насочени в грешна посока. Ролята на държавата в една пазарна икономика, каквато имаме претенции да е и нашата, е да следи за пазарни изкривявания, а не да ги създава.

Така, ако управляващите развихрят фантазията си, държавата може да се разгърне в още много области - да създаде свой кабелен оператор, за да удовлетвори желанията на всички недоволни потребители, да направи едно държавно ЕРП и да изтика всички гадни частни монополисти, които качват цената на тока, може да си построи и мол, който да е гарантирано стабилен. И най-носталгично да направи и едно голямо ТКЗС, което да помага на българските земеделци и скотовъдци да върнат славата на България като износител номер едно на консерви и храни за СССР. Упс, той се разпадна. Но пък какво им пречи да си помечтаят...

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


73 коментара
 • 1
  kireto avatar :-(
  Кирето

  Капитал добра статия, но ме притеснява последната и част...
  Пълно е със съвети към управляващите и ако мародерите, които са на власт вземат да се вслушат в тях....Пази боже!

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-(
  Нефертити

  Ужас, ужас, Капитал не дърпайте дявола за опашката, че поглеж червените кхмери принтирали статията и започнали да отмятат едно по едно създаването на ТКЗС, ЕРП и так дальше ...

 • R.H.

  Капитал , смешни сте вече. Държавните фирми трябва да са фактор, стига с вашите неолиберални глупости. Норвегия е собственик на най-големия суверенен фонд в света, в Русия много от големите компании са държавни да не говорим за Арабския смят, не виждам те да са зле. Заради гадини като вас и главната гадина Иван Костов и пукналия мистър 10% България е на това ниво в развитието си

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Кооперацият е български принос, няма лошо ако се осъвремени.Тъкмо ще се подкрепи идеята на Стойнев за супермаркети само с БГ стоки.

 • 5
  bpl58397717 avatar :-|
  bpl58397717

  гъзове, Оставка

 • 6
  tedif avatar :-P
  tedif

  Имаше и една идея в червените кратуни за *свободната любов* по клара цеткин,но с едно допълнение със ситен шрифт - само за много,ама много Утговорни другари!

 • 7
  daks avatar :-|
  ДАКС

  "Държавата е лош стопанин и намесата й на пазара обикновено носи повече вреди, отколкото ползи."

  Капитал, тива някаква аксиома ли е? Бихте ли ми пратили доказателството й? Да не би да имате предвид само българската държава или всяка държава по принцип. По-горе ви пратиха в арабския свят и Русия, но има много касноречиви примери от много страни в самия Европейски съюз, които правят на пук и прах смелата ви изцепка. Предлагам ви да спрете с пропагандата и да се върнете към качествените анализи.

 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Не мога да не свържа интереса към близкия изток със проблема с бежанците! Всички знаем колко е несигурен там живота. Колко престрелки, атентати и т.н. има! Всички знаем, каква е пропагандата срещу гражданите от този регион! Благодарение на нея, българите се страхуват да приемат за съседи, какво остава, в домовете си, хора от там! Как свързвате двете теми и това, което се говори и пише по тях? Изобщо, свързвате ли ги? А, би трябвало! В близкия изток живеят най-вече мюсюлмани! Такива, като тия, които сме затворили в лагери и не искаме да припарват в населените ни метат! Такива,

 • 9
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  Компа ми своеволничи! Такива, дето " граждански патрули" преследват по улиците!

 • 10
  bajtan avatar :-|
  dark'star

  [quote#7:"ДАКС"]"Държавата е лош стопанин и намесата й на пазара обикновено носи повече вреди, отколкото ползи." Капитал, тива някаква аксиома ли е? Бихте ли ми пратили доказателството й? [/quote]+ На икономически талибан доказателства не му трябват !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората