Ти си следващият

Ти си следващият

БСП и ДПС подкрепиха национализацията на частен капитал във ВЕИ

12551 прочитания

© красимир юскеселиев


За инвеститорите в производство на вятърна и слънчева енергия дойде 9 септември. Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна.

Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката, таксата не решава нито един проблем в държавата и обществото.

Приходите от нея нямат отношение към проблемите на енергетиката, нито към цените на тока, тъй като тези очаквани 160 млн. лева щели да бъдат със статут на "буфер" в бюджета (пари, които правителството може да изхарчи както и когато реши).

С други думи, таксата е чиста наказателна операция. 

Основният аргумент е, че инвеститорите печелили твърде много и така се въвеждала социална справедливост. "В името на народа", както са започвали решенията за екзекуции на редица предприемачи, политици и общественици след 9 септември. 

Първо, печалбите на ВЕИ инвеститорите изобщо не са толкова големи, защото, когато инвестираш при фиксирани и прозрачни условия, бъдещата печалба е разпределена между всички доставчици по веригата на добавена стойност - производители на компоненти, собствениците на земята, строители, финансиращи организации и консултанти.

Второ, кой в една законова държава решава кое е голяма или малка печалба? Нали за това има ДДС и данък печалба, колкото по-голяма е добавената стойност и печалбата, токова по-високо е облагането. Всичко останало е класова борба.

Трето, соларните и вятърните проекти не са от "нашите". ВЕИ проектите са единствените в енергетиката, които се случиха по обявени правила и имаше възможност всеки, който иска, да участва. В тях нямаше договаряне с политическата класа и тя остана без обичайните си възможности за политическа корупция.

Държавата покани тези инвеститори в България, те се довериха, инвестираха и създадоха нова стойност в икономиката за няколко милиарда лева. "В името на народа" тази стойност предстои да бъде демонстративно разрушена, независимо че точно инвестициите във ВЕИ предпазиха България да не затъне по-дълбоко в икономическата рецесия през последните три години.

Загубата за икономиката и данъкоплатците ще бъде двойна. Освен загубената стойност днес те ще трябва да платят и неизбежните компенсации, защото предлаганата такса е незаконна и рано или късно ще бъде отменена.

Едва ли има друг сектор в икономиката, който да е представителен и да има допирна точка до всички значими участници в икономическия живот. От международните кредитори като ЕБВР и групата на Световната банка, през агенциите и банките за експортно финансиране и застраховане на Китай, Япония, Корея, САЩ и Германия, през всички големи банки кредитори, които оперират в България, като Уникредит, Сосиете Женерал, Райфайзен, ОТП, Националната банка на Гърция и много други, през всички големи адвокатски кантори, през значителен брой от българските предприемачи, които пренасочиха капитал от секторите на недвижимите имоти и строителството към производството на чиста енергия.

Това е значима част от стопанския елит в българската икономика, от инфраструктурата за правене на бизнес изобщо. Атаката е идеологическа и е точно прецелена, в десетката. 

Ударът по ВЕИ е важен тест за солидарността в бизнес общността. Ако той успее и всички други си замълчат, защото се надяват на тях да им се размине, ще последват още удари по другите сектори в икономиката с печалба. Управляващото мнозинство на "Атака", БСП и ДПС очевидно последователно работи да откъсне страната от цивилизования свят. С всяко свое действие то разрушава законността и пазарните институции в България. Ако след овладяването на медиите под контрол и зависимост бъде поставен и бизнес елитът в страната, за беззаконието на властта няма да има граници.

При казуса с вятърните и слънчеви централи не става въпрос за печалбата на някой инвеститор, а за това има ли законност и защита на частната собственост в България. 

Затова, ако днес няма пълна мобилизация за противодействие на неокомунизма и беззаконието, от утре "в името на народа" могат да започнат да се готвят и другите "печалбари" в икономиката: търговските вериги, добивната промишленост, ютилити компаниите, търговските банки и т.н. За всички тях авторите на ВЕИ текста вече пишат съответните законови промени.

За инвеститорите в производство на вятърна и слънчева енергия дойде 9 септември. Въвеждането на 20% такса върху приходите им по същество е национализация на инвестирания капитал, защото прави доходността от него отрицателна.

Освен че показно убива единствения прозрачен сектор в енергетиката, таксата не решава нито един проблем в държавата и обществото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


99 коментара
 • 1
  bate_bojko avatar :-|
  bate_bojko
  • -22
  • +215

  Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

  Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

  Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

  Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

  Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори.
  Мартин Нимьолер

 • 2
  georgi12378 avatar :-|
  georgi12378

  как Административните разходи наратват 3 пъти за 10 години (втората графика http://www.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ), не трябва ли банките да стават по-ефективни в криза? Вижда се ясно къде се крият приходите от картелните лихви - това са около 1 млрд на година измислени разходи.
  Излезте всички на протест пред БНБ на банкерския празник. Картелът от банки намали 2 пъти лихвите при сериозните протести, за да ги потуши. Намерете групите в ФБ за да се организирате!

 • 3
  encore avatar :-P
  R.H.
  • -32
  • +115

  Претенциите ВЕИ инвеститорите да са стопански елит е просто смешна.
  Като толкова отявлени капиталисти, ако използвам вашата ригорика, Вие сте длъжни да направите оценка на риска с години наред, като предвидите и политическия. Таксата съществува и в други европейски страни, а относно необходимостта от ВЕИ, мога да кажа, че Европа става все по-малко конкурентоспособна. Самият замисъл на проектите не е пазарен, при наличие на по-евтина конвенционална алтернатива е ненужно толкова агресивно да се инвестира във ВЕИ. Още повече, че секторът изобщо не е деполитизиран. Толкова депутати, бивши министри и сие имат участие в подобни дружества, че направо се чудя как ще го гласуват

 • 4
  bibiiip avatar :-|
  bibiiip ®

  С тази такса сега ще се наложи инвеститорите да разсрочат кредитите за повече години. Та освен държавата и банките доволно потриват ръце.

 • 5
  kr avatar :-|
  stile libero

  Държавата ги е сложила на хранилка. Сега си иска 20% от тази хранилка, че и по-малко от 20%
  и настана рев до небето.

 • 6
  denere avatar :-|
  denere

  В българските ВЕИ-та от началото няма нищо истинско. Побългариха политиците тази иначе хубава идея. Първо направиха балон от нея, после го спукаха и сега БСП и ДПС искат и те да намажат от схемата на ГЕРБ.

 • 7
  tatu avatar :-P
  tatu

  В Чехия същия данък го въведоха преди 4 год.и е 26%.Решенията на Брюксел за ВЕИ бе много прибързано и много не обмислено както и много други решения.Но поне за това си признават в последните год.,под сурдинка.Не напразно в цяла Европа преследват ВЕИ спекулантите като престъпници.В доста по богати държави в Европа атаките против ВЕИ запо4наха отдавна.Така народа си отдъхна.

 • 8
  ivaylo_bg_sf avatar :-|
  Ивайло

  До коментар [#4] от "bibiiip ®":

  това са глупости защото:
  Всяко обезпечение, което е заложено по договора за кредит си има определен период на "разумен" залог: применрно особен залог макс 3-5 години, ипотека -до 20 години- макс 35 и то по големи изключения
  реален залог 1 година.
  залог по договор - това рядко се приема за обезпечение, в краен случай това е особен залог - до 3 години.
  Отделно не може да се преструктурират кредитите за голям период, защото лихвата ще нахвърли вноската
  Допълнително всички преструктурирани кредити (по закон се приема за такъв всеки кредит с увеличен срок на кредита+3 години от първоначално отпуснатия) се таксува от БНБ - или по-точно се провизира, което е разход за банките.
  И най-важното е, че тук има огоромен политически риск и е малоумно служителите в риск отделите на банките да позволят подобно преструктуриране (реструктуриране) на кредита за подобен период, защото в момента в този сектор не се знае утре какво ще стане, да не говорим след 10-20-35 години.
  И последно, договорите към енергодружествата са за макс 25 години, т.е. е безумие да се увеличи срока на кредита за повече от срока на договора към съответното енергодружество.

 • 9
  today avatar :-|
  today
  • -16
  • +118

  Фалирват, КТБ ги изкупува, таксата отпада, и печалбите отиват при обръча от фирми. Какво толкова не разбирате?
  За другите обръчи от фирми ще са консултациите и строежите на ядрените простотии, после народа ще плати едни 30-40 млрд, ама какво са тия пари за нашата богата държава, и за този заможен народ? Най-много още 40 години пенсиите да си останат на тия нива.

 • 10
  razbiratel avatar :-P
  razbiratel

  Вземете и от фермерите вече не си знаят парите,да не забравите фармацефтите и те много лапат.Да не забравим и мобилните оператори,ами горивата.Бои по всички ,хората ще са скъсани ама доволни .....и закриваите панаира!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

БНР има да ви каже нещо важно

БНР има да ви каже нещо важно

Във водовъртежа на три кризи

Във водовъртежа на три кризи

КапиталНО

КапиталНО