Кръгом на прехода

Плановете за възраждане на държавната икономика

Министър Драгомир Стойнев обяви план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца и създаване на държавна верига от хипермаркети само с български стоки.
Министър Драгомир Стойнев обяви план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца и създаване на държавна верига от хипермаркети само с български стоки.    ©  Юлия Лазарова
Министър Драгомир Стойнев обяви план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца и създаване на държавна верига от хипермаркети само с български стоки.
Министър Драгомир Стойнев обяви план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца и създаване на държавна верига от хипермаркети само с български стоки.    ©  Юлия Лазарова

От 16 декември тръгва първият високоскоростен влак Париж - Барселона, съобщиха след среща в Мадрид френският президент Франсоа Оланд испанският премиер Мариано Рахой.

Учени разработиха технология, която ще помогне на хората с парализа да управляват компютрите и инвалидните си колички чрез монтиран чип в езика, съобщи Би Би Си.

Amazon разработва летящи роботи куриери, които ще могат да доставят поръчките за възможно най-кратко време, съобщи изпълнителният директор на глобалния търговец в популярното американско предаване "60 минути".

Това са произволно избрани новини от чуждите медии в последните няколко дни. Някой помни ли кога за последен път е чул българска новина, поне подобна на тях?

В същия отрязък от време българското общество научи, че по команда "кръгом", дадена от практически непромененото от над половин век партийно-държавно ръководство, ще поеме по обратния на прехода път - отдалечаване от Европа и връщане към държавата-слънце.

В името на "светлото бъдеще на народа" тя ще му построи нови атомни централи, а с цел все по-нататъшно задоволяване на нуждите му ще възроди икономически мастодонти, бивши "гордости", фалирали заради неудържимата си несъстоятелност.

Няма друг прочит на обявения от икономическия министър Стойнев план за "реиндустриализация" на българската икономика, включващ идеи като държавен рестарт на завода "Химко" във Враца или създаване на държавна верига от хипермаркети, в които да се продавали само български стоки.

В рамките на тази нова планова икономика изглежда е и национализацията на частни ресурси, с които разполагат "враговете" на приятелите на властта. Началото вече е поставено с намерението за изземване на 20% от приходите на ВЕИ централите. Така ползата ще е двойна - като им вземе първо парите държавата може да ги доведе до фалит, който пък ще оправдае новите ядрени мощности.

А идеята за "националните" хипермаркети, която възражда концепцията на ЦУМ, ГУМ и СУМ (Централен, градски и селски универсален магазин по времето на социализма) е на малка крачка от мисълта за изгонването на чуждите. 

Дори ако съдим само по местния новинарски поток, изводът е, че българите напълно заслужено за трета година оглавяват глобалната класация на Gallup World за "най-страдащ" народ. Изследването разделя живота на анкетираните в три категории според собствените им отговори: "процъфтяващ", "борба" и "страдание".

Като бял ден е ясно, че българите ще трябва да научат и думата борба, ако въобще искат да напуснат страдалческото си битие на вечни жертви на едни и същи измами.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • today

  МИЕТ трябва да го сменят на МП, Министерство на простотията!
  Експерт по дрънкане на тъпотии.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  България никога не е имала по-тъп и некадърен министър на икономиката и енергетиката , и кой е оня дето разправяше че Орешарски бил "експерт", "доказан финансист" , няма как ако е такъв да има в екипа си личност достойна за министър в ранния соц стил , с 2 грама мозък в главата си . ОСТАВКА !

 • 3
  encore avatar :-P
  R.H.

  Много ви е яд за ВЕИ-тата. За каква независима медия претендирате. Национализация на частен капитал било. Когато няма ефективен контрол на риска следват загуби. Изобщо не подкрепям този кабинет, просто казвам, че енергетиката е в колапс заради ВЕИ-тата и белене разбира се, а драстичните различия на мегават са просто наглост. И ми напомнят на Костов, който твърдеше, че видите ли Нефтохим не може да се издържа и затова го пробута на руснаците на безценица, както и БВТБ. Ако под капитализъм имате предвид грабеж и умишлен фалит на държавни фирми, жалко за вас. Прикривате грабежа зад хитри фрази като гореспоменатата и хвърляте димки. Козлодуй щеше нормално да си изпълнява инвестиционната програма, ако не бяха зелените "инвеститори" Ама вас какво ви е грижа за АЕЦ-а, нали е държавен, дай тука да си въртим соларното паркче, пък на другите ще им теглим една.. е не става така

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Утре ставам рано, отивам в някой хипермаркет (изобщо не държа да е само с български стоки, само да са качествени и на приемлива цена), запасявам консерви, боб, леща, брашно, сол, олио и др. подобни, и в 9 часа дано да съм приключил, че да отивам в банката да обръщам левовете в марки.
  А, и тоалетна хартия да не забравя да запася, че едно време и тя беше кът. А като гледам натам отиват нещата. Другаря, няма да му пиша името да не ви нервирам, сигурно сега е заминал за Москва, да моли Путин да подновят производството на Москвич, или звъни на автогарата да търси билет за ГДР, за да отиде да договори да подновят Трабант.
  Тоя явно изживява нещо като тежък менструален цикъл, или е под въздействието на странни субстанции, то бива, бива, ама ...

 • 5
  encore avatar :-?
  R.H.

  До коментар [#4] от "today":

  какво лошо има български производители да се ползват с държавна подкрепа, а не чуждестранни вериги да им извиват ръцете. Плюс това от асоциацията, която стоеше зад предложението казаха, че нейните членове ще поемат разходите, от държавата се иска по-малко бюрокрация и повече съдействие за търговските площи. Априори проекта е 100% частен, просто има подкрепа

 • 6
  qik23308261 avatar :-|
  Elena_Trajanova

  Който няма фантазия за истински играчки посяга към ресурса на данъкоплатците.
  Ретоградна тъпня е това правителство...

 • 7
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  [quote#0:"Капитал"]...отдалечаване от Европа и връщане към държавата-слънце..[/quote]на 12 май 2013 г. отдалечаването от Европа и връщането към държавата-слънце приключи. *Кралият "Слънце" Борисов II си лиже късания менискус вкъщи и по-стар негов обичай, ще симулира около четири месеца.
  „Държавата, това съм аз.“ — „L'etat, c'est moi.“
  „Нима Бог е забравил за всичко, което съм направил за него?!“
  „Във всяко съмнително дело, единственият начин да не сбъркаш е да очакваш най-лошия край.“
  Цитати от колегата му Луи XIV - известен с прозвището "Кралят Слънце" заради пищността и упадъчното величие на своето управление.
  *кралият е производна форма на крада

 • 8
  gnevnik avatar :-P
  Гневник

  До коментар [#3] от "NEPman":
  Газдата има да връща пари...и од страв да не биде уапсен.

 • 9
  gnevnik avatar :-|
  Гневник

  До коментар [#1] от "today":"today", само ако те назначат там

  [quote#1:"today"]МИЕТ трябва да го сменят на МП, Министерство на простотията!
  Експерт по дрънкане на тъпотии.[/quote]

 • 10
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#5] от "NEPman":

  Лошото е, че утре френските производители ще поискат държавна подкрепа, защо примерно да не наложат мито за българските стоки?
  Лошото е, че се създава неравнопоставеност.
  Лошото е, че с такава подкрепа се налагат на пазара по-некачествени стоки.
  Лошото е, че тази подкрепа е за сметка на всички данъкоплатци.
  Лошото е, че подкрепата се извършва по неясни критерии.
  Лошото е, че министъра се хваща като удавник за сламка за всяка популистка идея, която ще му даде шанс да се изправи пред камерите да се прави на велик, без да мисли какво ще струва на българите.
  Лошото е, че министъра на икономиката и енергетиката очевидно нищо не разбира нито от икономика, нито от енергетика.
  Лошото е, че недомислиците и грешките ще ги плаща после целия народ, дълго време, и ще е скъпо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО