Пионка в схемата

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков напусна лоното на партията си и се обяви за независим. С това крехкото равновесие в Народното събрание се наруши в полза на управляващата коалиция от БСП, ДПС и "Атака", които в продължение на шест месеца трудно осигуряваха кворум за работата на парламента. Това не значи, че мнозинството му е сигурно, защото един глас трудно може да компенсира отсъстващите по различни причини депутати от управляващите.

Но действията на Георги Марков показват една схема, по която работи поредния парламент. Избирайки своята независимост от ГЕРБ, депутатът Марков разкри своята силна зависимост от партийния бос Цветан Цветанов, който съвместяваше поста председател на партията си и силов вицепремиер в правителството на Борисов. Както самият Марков, който е разследва да източване на ДДС, бившият вътрешен министър явно е подреждал листите на ГЕРБ по степен на зависимост (от наказателно преследване), като с това ги превръща в послушни пешки. Модел, който обаче работи само ако си на власт.

Сега Георги Марков отново е зависим, но от настоящите управляващи, които могат във всеки момент да рестартират разследванията срещу него. Проблемът в случая е, че той не е първият, нито, уви, ще бъде последният подобен пример - той е само видима пионка от голямата подмяна, която се случва в парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  pogled avatar :-|
  Григор Лилов

  Тезата е точна, но не е изчерпателна. Ако не беше Марков, щеше да е някой друг. Не вярвам да има депутат (освен лидерите), който например срещу половин милион или повече да не смени партийната си окраска. Нека се сетим за множеството прелетни птици в редица парламенти от една в друга, оттам в трета, четвърта и т.н. партия. За всеки разумен човек е ясно, че трябва да си луд, за да се довериш на такъв, дори да го държиш с компромат. Следователно той е зависим от извънпарламентарна и непублична сила - да я наречем Център, след като има възможност да го протежира и да опекунства над него в най-различни политически, дори борещи се помежду си формирования. А прелетната птичка Марков е подготовка не само за изчистване на имиджа на управляващите от сътрудничеството с "Атака" (този номер игра и ГЕРБ, отървавайки се навремето от "Атака" чрез създаването наг рупа от "независими" депутати). 1 глас отгоре за управляващата коалиция извън "Атака" развързва ръцете на Сидеров да се отдалечи от гибелното за политическото му оцеляване сътрудничество с коалицията и правителството и да започне да си връща имидж, като се въздържа или оспорва някои проекти на БСП-ДПС (например за бюджета и др.) с цел да трупа пак обществен капитал. Накратко - "инцидентът" Марков подсказва, че центъра е взел решение за относително скорошни предсрочни избори.

 • 2
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  До коментар [#1] от "pogled":

  Има един съществен момент: Поради принципа на който бяха изготвени листите на ГЕРБ (хора с нечисто минало, за да са послушни), който принцип се обръща срещу наложилите го когато останеш в опозиция, Марков няма да остане сам. Според мен червените ще отхапват бива плът хапка по хапка, докато не постигнат нужния им резултат. А това може да им осигури и пълен мандат, ако не се случи нещо друго.

 • 3
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Тъжно е, но това са хората, които са ни управлявали през последните 4 години. Научихме за Марков, а колко са още хората с престъпна мисъл като него в сегашната група на ГЕРБ? Научихме и с какво го държат, но дали не държат край себе си и някой кримиланен тип с блага усмивка? Изобщо ударът не е толкова по парламентарното представяне на ГЕРБ - там те са безсилни да се проивопоставят на реваншизма, а по имиджа им. Но имидж изобщо не трябваше да имат и трябваше да са с не повече от половината си народни представители, ако бяхме нормална държава. Но никак не сме нормална държава, щом повярвахме, че лица като Мирко Пародията в ролята на земеделски министър, Емо "Фаса" като лицето в сянка в земеделието, Лъчо "Мозъка" в ролята на лицето в сянка в здравеопазването, и т.н. и т.н са изключения. Ами, това е ГЕРБ - клуб по интереси, клиентелисти, тук-там криминални типове и преобладаващо - некадърници. Не че БСП и ДПС са нещо кой знае какво повече, но поне нямат комплексите винаги да са били "трета резерва". И все пак БСП и ДПС са предвидими, а въпросът защо още се гласува за тях - това е енигма за хората с нормално мислене.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората