Проектът "Сидеров" - друг ще го смени и толкоз

Няколко селекционирани кандидати вече загряват за мястото му, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото

Архив: Волен Сидеров при откриването на предизборната кампания през 2007 г.
Архив: Волен Сидеров при откриването на предизборната кампания през 2007 г.    ©  Анелия Николова
Архив: Волен Сидеров при откриването на предизборната кампания през 2007 г.
Архив: Волен Сидеров при откриването на предизборната кампания през 2007 г.    ©  Анелия Николова

Ти, Михаил Миков, министър на вътрешните работи, и ти, Сергей Станишев - за зла участ министър-председател на България, излезте тук и обяснете защо пребивате невинни граждани! Защото сте неокомунистическо управление и действате като при народната милиция, която пребиваше всеки несъгласен с режима. Заради всичко това вие трябва да подадете оставка!

Волен Сидеров през 2008 г.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров следва свой собствен сценарий, защото не иска да участва в този на Бойко Борисов, който разби и смачка партията му за благодарност, че правителството на ГЕРБ беше избрано с подкрепата на "Атака".

Лидерът на БСП Сергей Станишев през юни 2013 г.

След осем изпълнени с фашизоидни крясъци години от влизането му в българската политика и при третия му мандат в парламента от вторник политици, институции и медии възклицават: "Аууу, какво направи Волен Сидеров!". Поводът - държал се скандално по време на полет от Варна до София.

Обидно за читателите би трябвало да е изброяването на стотиците му подобни и дори "по-страшни" изпълнения през годините на бурната му кариера в политическия шоубизнес, отминати от институциите и същите медии с пренебрежение, ако не и мълчалива подкрепа.

Но чак сега прокуратурата реши, че е "извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото", с една дума - държал се е хулигански, та му поиска имунитета.

Смехотворните в голяма степен реакции на "изненада" може би намекват за евентуалния залез на този конкретен политически конструкт, който вероятно ще бъде принесен в жертва на натиска, оказван от Брюксел върху сегашните управляващи. Само по себе си това жертвоприношение едва ли ще промени съществено ситуацията в страната, защото това няма да е краят на проекта, създал "случая Сидеров".

На резервната писта вече загряват няколко селекционирани кандидати да заемат мястото му на патерица или бухалка според случая на политическото задкулисие. Те са финансирани щедро, защото и проектът, гарантиращ оцеляването на статуквото, не е евтин.

В този смисъл лидерът на "Атака" едва ли ще си тръгне без подобаващо възнаграждение за "цялостно творчество", а ако все пак реши да слезе от сцената, предназначена за всекидневното отравяне на политическия и обществния живот в България, на нея ще се качат подготвените следващи играчи в полето на национализма и популизма.

Програмата им ще е банална колкото тази на Сидеров за изминалите осем години. Влезте в You Tube и ще намерите всичко (докато не го забранят в Наказателния кодекс). Когато му дойде времето - с ГЕРБ срещу БСП и ДПС, и когато му дойде времето - с БСП и ДПС срещу ГЕРБ, винаги в полза на фалшивото политическо равновесие, което олицетворяват.  А обичайният мизансцен са площади с плътен кордон от яки, облечени в черно момчета.

"Новият националист" Бареков например вече се движи по "опорните точки" на жанра, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


68 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • -14
  • +187

  Т.н. общество не съществува. Летвата е много ниска и всеки, който може да говори членоразделно и да размахва ръце впечатлява масата избиратели. Така в НС влезе Янето, Волен. Сега загрява Бареков и Скатаджията, а социолози услужливо им светват зелено, за да убедят електората, че няма да си хвърли гласа, ако гласува за тях.
  В тая мътна вода реформаторите тихомълком пристанаха на Бойко Борисов - единствената патерица, която може да ги вкара във властта.
  Срам, срам, срам...

 • petar_georgiev

  "друг ще го смени ..." - вярно казано, но жалко за поета (Вапцаров?), който някога е вложил нещо повече - нещо от мечтите, надеждите и илюзиите на цели поколения българи!

  А по темата (за "Героят на деня" - майн фюрер В.С.) по-точни думи за него, може би, са:
  "Със стари ку..ви, нов бардак не става!"

  Проблемът вече си е само наш - на всички български данъкоплатци и избиратели - дали ще им позволим да си показват магариите и да ни унижават пред целия свят. Защото точно това правят - непрекъснато!

 • 3
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Ами да си ходи, както е дошъл! Но аз лично винаги ще си спомням не Волния Болен, а сгушилите глави почти в скута Станишев и Местан на онзи нещастен опит за съвет за национална сигурност, свикан от президента на републиката!
  Колкото до Барека, Волен дьо Болен днес не го ли охули на импровизирания си митинг пред Съдебната палата, след като се прегръщаше с него пред президентството? Явно се готви да сдаде поста!

 • 4
  lusilu avatar :-P
  lusilu

  Ами в реда на нещата е като им писне да си играят с поредната кукла да я захвърлят в кошницата на тавана,но с тази май доста ще се погаврят преди това .

 • 5
  info111 avatar :-|
  info111

  Тази статия със заглавие:

  "Проектът "Сидеров" - друг ще го смени и толкоз

  Няколко селекционирани кандидати вече загряват за мястото му, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото"


  ме връща години назад, когато колчем споменавах за генно-политическото инженерство на червената ДС партокрация, тоест мафия аз обирах насмешките и хулите на мнозина и само малцина се осмеляваха дори и да допуснат - просто теоретично, като хипотеза - подобно нещо.
  Приказки, аргументи Зи факти, дори само евентуалната възможност за подобна възможност бяха наричани глупости, лудост, безумуя.
  Всички журналисти, коментатори, анализатори, социолози и политилози, всички политици и управници, интелектуалци колективно говореха за налудничави "конспиративни теории", като самият термин предполагаше дискредитиране на коментатора И КАКВИТО И ДА Е ФАКТИ И АРГУМЕНТИ!
  Явно е било писано на българина още да тегли, за д. си научи урока и да започне да мисли с главата и да не се подвежда по лъжите, лакардиите и манипулациите на медиите, политиците и гореизброените:)

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Новият националист" Бареков например вече се движи по "опорните точки" на жанра, а медиите ще се погрижат за късата памет на обществото."

  Сидеров е грях на Станишев и на лакомията му за власт!
  Ако комунистите не го бяха пуснали под масата, сега нямаше да се чудим какво търси отгоре! Наивное да очакваме Сидеров да се оттегли без бой. По-неприятното е, че ще оваканти място за някой подобен. Основната разлика с Бареков е, че втория бидейки медиен продукт в зачатието си дори е още по-неуправляем. После ще трябва да го чистят по сценария на филма "Телевизионна мрежа"

 • 7
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Не знам кой конкретно е автор на статията, но - моите адмирации. Много точно казано.

 • 8
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Карлуково е само на час и половина от София! Психично болни нямат място по улиците, за съжаление не седи само в парламента.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Шоуто на Волен започна, нека да видим как е завършен сценарият му ...

 • 10
  mitaka_mf avatar :-P
  Митака

  "лидерът на "Атака" едва ли ще си тръгне без подобаващо възнаграждение за "цялостно творчество""

  Това най ми ареса от цялата статия :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората