Кой стои зад удара по будките

Масовото разчистване на павилиони в София

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Реакцията на управляващите в София към навлизането на Lafka ще е тест за политическа подкрепа на Пеевски.

"Намаляване на административната тежест, подкрепа на малкия и средния бизнес, насърчаване на заетостта." Това неизменно твърдят управляващите, откакто са дошли на власт. "Отстранете доброволно обекта си, иначе ще го премахнем за Ваша сметка." А това пише в реалните заповеди, които от малките търговци в София получават в момента. Под предлога, че ламаринените маси и будки загрозяват градския пейзаж и са прекалено много, една трета от тях буквално ще бъдат изтрити от картата, а останалите - раздадени отново на търг. Като до последно никой не казва при какви условията. А будките сега са грозни по простата причина, че собствениците им нямаха яснота докога ще са там - до утре или до вдругиден.

При тази ситуация, за да повярва на сигналите за добронамереност на властта към бизнеса, човек трябва да живее на място далеч оттук, без достъп до телефон или интернет.

Източникът на тази внезапно бликнала грижа за красотата на столицата впрочем най-лесно се вижда, ако излезем от София. Повечето големи градове в страната вече са буквално залети от новите павилиони за цигари и вестници Lafka на "Булгартабак" (разбирай Цветан Василев и Делян Пеевски). Навсякъде с любезното съдействие на местната власт веригата буквално мачка и заличава разпокъсаната си конкуренция.

Подобно упражнение се готви и за столицата. Предстоящата реакция на управниците (няма значение в районните или в голямата община) ще покаже кой подкрепя проекта на Пеевски, който е колкото бизнес, толкова и влияние.

Още от Капитал