Съвест на концесия

Подготвяният конкурс за софийските спирки

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Добрата новина е, че безобразните ограничения към кандидатите за спирките са само проект.

Да се говори с общинските съветници и служители в София тези дни е свръхзабавно занимание. На въпроса "не смятате ли, че условията в предстоящия конкурс за концесиониране на столичните спирки са писани като за Lafka" всички те реагират така: "Кой?", "Какво?", "Кого?", "Моля?".

Съзнателната безхаберност на софийските управници с проекта на контролирания от Делян Пеевски и Цветан Василев "Булгартабак" да залее страната с веригата си за цигари и вестници има две възможни обяснения.

Или са слепи за масираната реклама на Lafka, или се правят на ощипани. Принципно няма емпиричен начин да се докаже кое от двете е вярно. Но пък като за хора, които никога, ама никога не са чували и виждали Lafka, съветниците удивително точно я описват в проекта си за концесиониране на спирките в София. На условията, поставени там, отговарят само групите фирми, контролирани от Делян Пеевски и Красимир Гергов. Останалите са предварително аут, защото или нямат достатъчна финансова мощ, или пък не са достатъчно опитни в стопанисването на спирки и билбордове.

При това въпросните "изисквания" се аргументират с апокалиптични опасения какво би станало, ако спирките се счупят, а концесионерът е неспособен да ги ремонтира. И с плашещи описания на свирепия софийски климат, заради който навесите трябва да са построени от някой с 10 милиона лева годишен оборот и стотици обекти.

Всичко това щеше да е забавно, ако не правим разлика между виц и подигравка. А да въртиш фокуси на публиката как само Пеевски е подходящ за стопанин на спирките в София, защото никой друг не умее да продава семки, кола, вестници и цигари, хайде стига!

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Ако не друго поне хубава реклама на Лафка и правите,а и ясно доста сте се притеснили от нея.Общинските съветници няма какво да коментират,защото в Общинския съвет никой все още не е обсъждал правилата по които ще се концесионират спирките по простата причина,че те все още не са изработени.А както гледам цялата тази ваша кампания,май целта ви е предварително да отстреляте един от евентуалните кандидати,като боравите с хипотези,слухове и спекулации.

 • 2
  qik23308261 avatar :-P
  Elena_Trajanova

  Общината на Lafka? Кметът и ОС са на ГЕРБ. То е ясно, че Бойко подкрепя доста бизнес начинания на акцизните и медийни бизнесмени...
  Независимо от медийната пушилка те явно си имат свързани интереси от 4 години ...

 • 3
  mara71 avatar :-|
  mara71
  До коментар [#2] от "Elena_Trajanova":

  Този "бизнес" ако е свързан с Бойко, едва ли новоизлюпеният политик Бареков нямаше да го забележи досега. Софиянци трябва да си отварят очите и да не допускат Пеевски–Василиевия идиотизъм залял градовете.

 • 4
  qik23308261 avatar :-|
  Elena_Trajanova

  До коментар [#3] от "mara71":

  те са си дружки отдавна...

 • 5
  bvsc avatar :-P
  Да, ама не

  Никой друг не е способен да изгради павилиони, които да имат европейски вид. Между впрочем, има ли емпиричен начин Капитал да докаже, че Пеевски контролира Булгартабак или това са общи приказки. Вестникът се използва за удар по репутации. Ако не е Цветан Василев, ще Красимир Гергов, ако не К. Гергов, ще е е другият Гергов. Излагате се вече, Какво лошо има хората да развиват бизнес. Вие ги изкарахте най-големите сатрапи, при положение, че и вие самите не сте чисти. Конкурсните изисквания трябва да са завишени, глупаво е малки фирмички да се занимават с това и да поддържат някакви скапани на вид павилиони. Много ви дразни, че някой хора напредват, а други са ощетени, я от някоя такса, я от някоя история за феноменална приватизация на огромни предприятия, защо тате бил шеф на ловно стопанство по време на соца

 • 6
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  За големите градове няма много възможности за концесионер на спирките. Голям брой обекти изисква голяма инвестиция, нужен е сериозен оборотен капитал, иска се опит в управлението и логистиката на подобна армада малки обекти, и така дребните играчи изпадат от играта. Нормално е да има изискване за минимален "оборот" и известен опит, като предпоставка за успех на концесията. Повече от настъплението на лафките ме притеснява външния вид на павилионите. В някои държави се изтриват марките от кутиите цигари, при нас уж се прави борба с пушачеството, но се допуска реклама на цигари на най-масово посещаваните места.

 • 7
  petkancho avatar :-|
  Blue Skys

  Много странно - на фона на целият случващ се монопол у нас, говорим за горива, ЕРП-та, големи внесени хранителни вериги задушаващи родните производители, ВЕИ паркове, на фона на последните събития от седмицата свързани с предложенията за референдум от страна на Росен Плевнелиев по важни теми свързани с бъдещето на страната, Капитал явно го интересува САМО и ЕДИНСТВЕНО 1500-те будки за цигари на цигарения холдинг Булгартабак.
  Освен всичко друго - постоянното натякване, че Цветан Василев е свързан по някакъв начин с тази кампания, само защото е АКЦИОНЕР в Булгартабак взе много да се набива. А реално досега, НИКОЙ от вас не го е доказал - по правен път, чрез документи и т.н. Но с години вече повтаряте едно и също, внушавате на хората някакви удобни имена и структури, които пречат на конкуренцията, която явно обслужвате вие, и после искате справедливост? Кога Капитал е доказал принадлежността на Василев към кампанията Лафка?? Къде са документите за това?? Нали живеехме в правова държава? Клеветата едва ли е част от приомите на правото, Капитал. Каква справедливост търсите- вашата или нечия друга??
  Наистина тази ПР кампания срещу определени хора в Икономедиа вече не само че прозира, но е и доста жалка.

 • 8
  mara71 avatar :-|
  mara71

  До коментар [#7] от "Blue Skys":


  До коментар [#5] от "Да, ама не":

  Разбирам, че днес подадените напътствия са: "Никой не може да докаже, че лаФките са на Василев и Пеевски" и "Колко сте гадни "Капитал". Да предположим, че сме невежи и решим да разгадаем истината. Ще отворим съответните сайтове и ще прочетем. Доказуемо: 1. Имаме един медиен магнат без медийна империя, средно статистически гражданин по данъчна декларация, депутат не мяркащ се в парламента. И този гражданин сам каза, че му пречат лошите на бизнеса. Имаме и един топ банкер-бизнесмен без бизнес. 2.Смешните договори за тези концесии. Интересно е в Пловдив. -"Булгартабак трейдинг" дистрибутор на Булгартабак купува фирма концесионер, която все не одобрява проектите за навеси по спирките за сумата от 1.022 млн. лв. Купуват и вестникарска фирма с около 200 човека персонал, която има обекти не само в града. И фирмата дистрибутор на цигари става цигарено-вестникарска, и после Лафка Е, остава да попитаме вече бивш председател на разпространителите г-н Пеевски, как тези вестникари успяха да се задържат над 20 години на пазара и защо през последната година не останаха фирми за председателстване. Този господин не може да не знае за спойката на цигарите с вестниците.. И кой финансира този идиотизъм. 3. пред магазини с цигари се поставят лафки с цигари. Защо??!

 • yorddj

  В голямата банда Бойко е само бандитче, но това не го прави симпатичен. Цялата партийно-мутренска червена зараза има една единствена, но обща цел: да смачка крехкия, едва проходил малък бизнес, защото е гръбнака на гражданското общество. За съжаление, техните усилия не са напразни и резултата е на лице. Безконтролен и безнаказан грабеж.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал