Документални глупости

Поръчките за популяризиране на ЕС

   ©  Асен Тонев
   ©  Асен Тонев

Десетилетия наред научните издания публикуват само проучвания и експерименти, които са завършили с успех или с някакъв пробив в познанието. Това, твърдят напоследък все повече учени, лишава научната общност от достъп до нещо, което е не по-малко важно за бъдещите изследователи - данните за провалите. За да знаеш къде можеш да стъпваш напред, трябва да знаеш къде са пропадали тези преди теб.

Българската администрация не мисли така. Години наред тя изпълнява сръчно и с удоволствие директивата на ЕС да популяризира "добрите практики" по различни програми, като харчи безкрайно много пари, за да поставя плакети, табели, билбордове, реклами и клипове, възхваляващи "по-добрата свързаност", "Европа за българското село" и "регионално развитие за вас". Важно според администрацията е да се показва колко хубаво са се получили нещата, докато грешките ще се обсъждат на тихо и скрито. А грешки има повече от достатъчно, дори и в начина, по който се раздават парите за популяризиране.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Някога, по комунистическо време, вървеше един виц, който се казваше при всяка по-сериозна глупост, извършвана от държават. Той завършваше с поантата–оправдание: Така е у нас, така е в Съветския съюз, така е и в страните с народна демокрация. Та и сега нищо не ни прече да се оправдаем, че: Така е у нас, така е в Европейския съюз, така е и в евросъюзните държави.

 • 2
  calc avatar :-|
  calc

  ЕС е един гоуем таш.к

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Администрация и то ефективна, може да бъде създадена само след създаване на ефективно управление, а не на пародийни представи за още по нелишено от административна параодия минаващо пред обществото за управленска възможност.

 • 4
  kikoleppard avatar :-|
  kikoleppard

  До коментар [#2] от "calc":

  Ти си едно СеПеПе - супер просто парче.


  Иначе към цялата статия за усвояването на европарите ще добава и сектора на транспорта, строежа на пречиствателни станции + В и К по селищата, сметища, обновяване на общински и държавни сгради, институции, училища, детски градини, създаване на градини и паркове, че и екопътеки се сещам и т.н. до безкрай.

  Все неща, които са лесно изпълними. Не се иска много акъл и кое знае каква техника. Повечето неща не работят в тази страна, защото върхушката иска лесното.

  "Няма такова животно" като да се създаде производствена или някакъв друг тип бизнес структура да пребъде за поколение напред. Приказваме само за иновациите, ама САМО ПРИКАЗВАМЕ.

  Всичко е лесна пара и опортюнизъм.
 • 5
  calc avatar :-|
  calc

  До коментар [#4] от "kikoleppard":

  Демек искаш ЕС да ти построи къщичката, да ти построи кенефчето, да ти построи пътечката, да ти построи училището ... Ми ти к'во ша прайш бе пич? Ще показваш колко си досетлив ли? Сещал се бил.... хихиххи.... МеСеПеПе.... ай, сети се

 • 6
  jasmina avatar :-|
  Жасмина Милева

  Там е работата, че лошите практики няма. Те винаги са добри за тези, които ги одобряват.
  Побългарено е всичко - при по-малко крадене много неща могат да се направят.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  kikoleppard avatar :-|
  kikoleppard

  До коментар [#5] от "calc":

  Боже. Боже, мъка, голяма мъка!!!

  Аз искам ПОВЕЧЕ КОНТРОЛ ОТ ЕС как се усвояват парите и наистина да се дават за иновации и стратегически производства, а не за обновяване на градинки, паркове и всичко, което съм изброил и преди това.

  То е ясно, че почти нищо не работи на свободен икономически принцип у нас, ами се започва, защото има да се усвояват едни пари.

  И съм супер критичен към всеки, който оплюва ЕС, защото влезнали вече в съюза трябва да работим, а не както преди да се домогваме само до привилегии.

 • 8
  calc avatar :-|
  calc

  До коментар [#7] от "kikoleppard":

  Ес не дават пари за стратегически пр-ва и иновации. Огледай бюджетите и ще ти светне. Градинки и площадчета - да. Магистрали до морето - да. Друго - НЕ. Ако си мислиш, че ЕС ще ти позволи да произвеждаш нещо подобно на БМВ примерно - в огромна заблуда си. Всичко с висока добавена ст-ст остава у тях - Г-я, А-я, Ф-я и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?