Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма добри

Пенгезов, Пеевски и прокуратурата

4726 прочитания

Поредният нагледен пример за тежките зависимости, които са обхванали съдебната система и показват колко невъзможна е борбата с корупцията.

Уродливият триъгълник, който тази седмица се заформи между прокуратурата, Веселин Пенгезов и Делян Пеевски (вижте статията Чакали ръфат чакали), е поредният нагледен пример за тежките зависимости, които са обхванали съдебната система и показват колко невъзможна е борбата с корупцията.

През 2010 г. Веселин Пенгезов става обект на проверка от МВР. Забележете - не защото институциите са сработили и са открили нещо нередно в проекта, който той е реализирал, а защото вътрешният министър Цветанов е в открита война с него заради (!) това, че съдът, който той управлява, е освободил еди-кого-си от ареста. Същата година прокуратурата започва разследване по случая.

Обвинителят обаче е притискан от двете страни - Цветанов, който иска на всяка цена да задържи Пенгезов, и неговите началници, които искат делото да се... смачка. Затова решава сам да работи по разследването, и то скришом. Когато делото е готово - този път то е добре дошло в пейзажа, в който Веселин Пенгезов вече не се вписва. Новият ред в съдебната система има други фаворити, които за разлика от Пенгезов не са в открита война с тъй влиятелния в съда, прокуратурата и висшия съдебен съвет Делян Пеевски.

Веселин Пенгезов и Делян Пеевски изпадат в екстровертност на духа. Обществото научава, че единият е бил натискан за определени дела от другия, но не си е казал, защото никой не го е питал. Вторият пък казва, че хем не се интересува от Пенгезов, хем ще се бори с него. С медиите, които уж не притежава, и с прокуратурата и ВСС, които уж не контролира. Не се чудете кое истинското и кои са добрите в случая. Няма да ги откриете.

Поредният нагледен пример за тежките зависимости, които са обхванали съдебната система и показват колко невъзможна е борбата с корупцията.

Уродливият триъгълник, който тази седмица се заформи между прокуратурата, Веселин Пенгезов и Делян Пеевски (вижте статията Чакали ръфат чакали), е поредният нагледен пример за тежките зависимости, които са обхванали съдебната система и показват колко невъзможна е борбата с корупцията.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  Защо ли няма коментари под точно тази статия, поне до момента?

 • 2
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"Чичи (Ice Man's fan)"]Защо ли няма коментари под точно тази статия, поне до момента?[/quote]Няма коментари, защото никой не иска да се оцапа с тази помия, която ни сервират прокуратурата, пеевски и пенгезов!

  ОСТАВКА наглеци и некадърници!

  ОСТАВКА цацаров!

 • 3
  lusilu avatar :-?
  lusilu

  Кал ,помия ,повръщано ,кал ,помия повръщано ........ е в този ред !Нещо зе да ми писва !

 • 4
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  Ако някой разчисти тази кочина, го правим Цар и връщаме монархията!

 • 5
  longin avatar :-|
  longin

  Виждам две прасета на снимката

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Разбирате ли докъде са я докарали в прокуратурата и съда? Прочетете пак това:

  "Обвинителят обаче е притискан от двете страни - Цветанов, който иска на всяка цена да задържи Пенгезов, и неговите началници, които искат делото да се... смачка. Затова решава сам да работи по разследването, и то скришом..."

  Значи МАГИСТРАТ, И ТО ТАКЪВ, КОЙТО ПО НЕГОВИТЕ ДУМИ Е НАЧЕЛО НА СЪДА, ПРЕЗ КОЙТО МИНАВАЛИ 95% ОТ ОБЩЕСТВЕНО ЗНАЧИМИТЕ ДЕЛА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАЛО ...ДА РАБОТИ СКРИШОМ!?!?!?


  Значи ако има съдия или прокурор в България, който иска да си свърши работата по определени дела, ТО ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ КРИЕ, ЗА ДА РАБОТИ!

  А всъщност те нещата са пределно ясни - освен за слепите, глухите, измамниците, престъпниците и зависимите, които са с особено голяма концентрация по високите етажи на всяка власт, и особено правораздавателната в България - от много години и товз непрекъснато сме го коментирали през годините.

  Откакто Кокинов като председател на Софийска градска прокуратура отиде на крака при Борисов да му докладва за хода на обвинението срещу приятеля му и бивш министър Миро и се обръщаше към него с "Шефе" и го молепе за по-блага работа в прокуратурата, всеки, който не разбира за какво точно става дума там е кръгъл идиот, без значение дали е зависим и корумпиран или не.
  Защото не можеш вече да защитаваш очевидно незащитимото.
  Още на времето един виден тогава БСП "политик" с няколко дела за измами срещу него - Румен Пикаещият във Фонтани, в момент на алкохолно просветление се изока, че ако българският народ разберел истината, щяла да се разпадне държавата. Подобно на това, което Пеевски споделил на Саяшо Диков - че ако проговорел и кажелкаквото знаел, щело да стане страшно в държавата...
  Което е нова лъжа очевидно, най-малко, ЗАЩОТО ВСЪЩНОСТ ДЪРЖАВА НЯМА, А ИМА НЯКАКВА МНОГО БЛЕДА И НЕСКОПОСАНА ИМИТАЦИЯ НА ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВНОСТ, ПАРЛАМЕНТ, ПРАВИТЕЛСТВО, МВР, СЛУЖБИ, ПРОКУАТУРА,..., ПРАВОРАЗДАВАНЕ.

  Много пъти съм го казвал, и пак ще го напомня. Когато имаме една система с дадено предназначение и когато се стигне до деформирането й във времето до такава степен, че СИСТЕМАТА ЗАПОЧВА ДА ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИ, ТОЧНО ОБРАТНИТЕ НА ЗАДАДЕНИТЕ Й, ТО ПЪЛНИЯТ РАЗПАД И НЕСПАСЯЕМОСТТА НА СИСТЕМАТА Е НЕИЗБЕЖЕН, ЗА ДА СИ СВЪРШИ ЕВЕНТУАЛНО РАБОТАТА!
  Следователно тук упрек заслужават всички в тази система - дори и онези, които са искренни и твърдят, че имат пречки и рябва да се подобрят нещата и условията там, ЗАЩОТО ТАЗИ И ТАКАВА СИСТЕМА ПОДОБРЕНИЯ РЕАЛНО НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА! И те, които са вътре би трябвало най-добре да го знаят и разбират, ако са интелигентни, професионалисти и почтени!
  Там не е изключение, а правило магисттрати и висши магистрати да говорят вече за зависимост, страх, корупция и "необясними" решения и действия. И само това, че някой магистрат някъде е честен и почтен, професионалист, който гледа да си върши професионално работата НЕ ПРОМЕНЯ СИСТЕМАТА, НАЧЕЛО НА КОЯТО СА ТАКИВА КАТО ПЕНГЕЗОВ, КОКИНОВ, ЦАЦАРОВ,..., КРАСЬО ЧЕРНИЯ, ПЕЕВСКИ, ГОЦЕ, ДОГАН, БОЙКО! И ДРУГИ, КОИТО ОБИКНОВЕНО НАРИЧАМЕ ОЛИГАРСИ.
  Такова нещо не се ремонтира - то се изхвърля изцяло, като стар и ненужен автомобил, машина, ...и се заменя с нова.
  Когато се стигне до положението, че правораздавателната система не раздава правосъдие и справедливост, когато хората не я търсят за справедливо решение на споровете си и няма никаква репутация и доверие, а служи за прикриване на престъпления и престъпници, то няма по-ясен и категоричен сигнал, че цялата тази система и лицата в нея - говоря за върховете й, Е СТАНАЛА АБСОЛЮТНБО НЕНУЖНА И ВРЕДНА!

  Щом нещата стигнаха до там всички и всеки, вкл. големи и енигматични престъпници в България да се оплакват от липса на правосъдие и единствените, които крепят системата и казват по някоя добра дума за нея да са висшите магистрати И ТАКИВА, СРЕЩУ КОИТО СЕ ВОДЯТ РАЗСЛЕДВАНИЯ И ИМА ОБВИНЕНИЯ ИЛИ ИМ ПРЕДСТОЯТ ПРИСЪДИ, значи дъното е ударено!

 • 7
  etkata avatar :-|
  Десен екстремист

  Още първия ден писах, двамата в една килия, пък там да се разберат кой крив, кой прав

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Статията започва така:

  "Уродливият триъгълник, който тази седмица се заформи между прокуратурата, Веселин Пенгезов и Делян Пеевски (вижте статията Чакали ръфат чакали), е поредният нагледен пример за тежките зависимости, които са обхванали съдебната система и показват колко невъзможна е борбата с корупцията."

  Само че май не става дума за триъгълник, а за многоъгълник...
  Току що чух телефонния разговор на Люба Кулезич с Пенгезов по телефона. За онези, които не са го видяли - Пенгезов каза, че не са могли да се свържат по телефона с него 2 пъти от телевизията, защото явно има технически трудности, породени от службата за подслушване на телефона му. Заяви, че очаква утре или в други ден да има претърсване на дома му и че е възможно да подхвърлят нещо в дома му - като накотик на по-малката му дъщеря, или пистолет с изтрити номера на него...Каза, че веднага след като се е прибрал в къщи онзи ден са дошли да връчат призовка за влачещото се от години дело за придобиване на имот от другата му дъщеря по чермноморието - онази скандална история за имоти на магистрати като крайно нуждаещи се...

  Обаче заяви и някои факти, които не могат повече да останат неадресирани. Че той очаква да му му направят какви ли не номера и ЧЕ ТОВА БИЛ ОТДАВНА ИЗВЕСТНА ПРАКТИКА В ПРОКУРАТУРАТА!
  На въпрос кой и как точно го прави, той каза, че се събирали група прокурори и хора от службите и решавали как точно да го направят...
  После разказа как 10 минути преди съдебно заседание с подсъдим Антон Петров по делото "Октопод" тогавашният директор на ДАНС Цветлин Йовчев лично му се е обадил за да го уведоми, че имало сигнал и разследване срещу него (и съпругата му, която май е в ДАНС по това време) за взет подкуп и Пенгезов директно заяви, че това е бил опит за натиск за наказателната мярка срещу Петров, за която е уведомил прокуратурата и даже е съобщил публично. И че в резултат на това е започнало разследване срещу ... него, въпреки че се е доказало, че е имало такъв разговор...
  Пенгезов е категоричен, че атаката срещу него е за да бъде назначен на неговото място друг, удобен човек за председател на подопечния му софийски апелативен съд, че зад тези атаки срещу него стоял Пеевски, а "ВСИЧКИ ЗНАЯТ КОЙ СТОИ ЗАД ПЕЕВСКИ"!
  Значи главният прокурор Цацаров твърди, че подновените обвинения точно в този момент срещу Пенгезов - и то две седмици преди да получи най-висока атестация - когато предстои избор на председател на този съд е случайно.
  Вероятно подобно ще е обяснението и на Йовчев, че обяждането му по телефона на Пенгезов 10 минути преди толкова нашумялото на времето дело също е случаен...
  И получената призовка за делото на по-голямата дъщеря за имотите по морето вероятно също е случайна точно в този момент.
  Но дори и да приемем, че е така, то един въпрос продължава да стои с много голяма сила - ЗАЩО ОВЛАСТЕНИ ЛИЦА, КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ДАНС, ИЛИ ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР (на срещата на Пенгезов с Цацаров в кабинета му) РАЗКРИВАТ ХОДА НА РАЗСЛЕДВАНИЯТА СРЕЩУ НЕГО? Подобно на бившият председател на Софийска градска прокуратура Кокинов, който отива на крака в къщата на Борисов да му докладва за хода на разследването и обвинението срещу присъстващия на срещата Мирослав Найденов и как да се смачка това обвинение, нарича Борисов "шефе", иска от него да го назначи на определен пост и даже споделя, как "в прокуратурата всички говорели, че Борисов притиснал основния свидетел, без който обвинението увисва, на аерогарата"! (което между другото може да се изтълкува и като подбуда, подсещане на Борисов - ако не отговаря на истината, тоест какво да се направи за да се смачка обвинението, ако казаното не отговаря на истината..)

  От цялата тази (поредна) история и скандал в правораздавателната система няма да има никакъв особен смисъл за българското обющество, ако не се стигне до цялата истина, тоест ако не се видят всички "ъгли на многоъгълника", мисля аз.

  Някой трябва да попита Цветлин Йовчев работа на председателя на ДАНС ли е да се обажда на магистрати, срещу които има сигнали, доказателства или сигнали за корупция или други нарушения или престъпления по телефона, особено преди да влязат в съдебна зала по дела, представляващи изключителен обществен интерес.
  И какво мисли по въпроса главният прокурор Цацаров, както и ВСС, които иначе са много ревностни защитници на независимостта на системата и разделението на властите.

  Интересно е как хора от властта, от върховете на правораздавателната система, когато бъдат обвинени от системата, такава, каквато е, ти са притиснати до стената търсят за да се защитят ... С МАКСИМАЛНА ПУБЛИЧНОСТ, ОТЛИЧНО ЗНАЕЙКИ И РАЗБИРАЙКИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА "БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ" И КАКВИ СА ПОХВАТИТЕ МУ!

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  С две думи - съвсем общо, по принцип - в една държава, в която няма правораздаване повече от логично разцъфтяват бандитите и престъпността. И свестните хора я напускат, или живеят зле и подтиснати.
  Кой обаче е по силен от един силен бандит или бандитска банда?
  Ами ПО-ГОЛЯМ БАНДИТ, ИЛИ ПРЕСТЪПНА ГРУПА И ОРГАНИЗАЦИЯ!
  А кои са най-силните престъпници - АМИ ОЧЕВИДНО ОНЕЗИ, КОИТО СЕ ОБЛЯГАТ НА РЕПРЕСИВНИЯ АПАРАТ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И НЕЙНИТЕ ИНСТИТУЦИИ - ВКЛ. МВР, СЛУЖБИТЕ, ДАНС,.... СЪДА, ПРОКУРАТУРАТА!

  И това са съвсем общи и принципни разсъждения и истини. Всяка прилика със съществуващи държави може да се приеме и за случайна...

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Пенгезов заяви, че е бил натискан за определени дела от другия, но не си е казал, защото никой не го е питал. Чрез адвокати, чието име обаче отказа да назове, и тук в този конкретен случай Пеевски е прав в отговора си с логичния въпрос - защо Пенгезов не каже кои са тези адвокати.
  Както между другото и при онази история, когато Пеевски изненадващо гневно взе думата в Парламента и яростно нападна Цветанов, а последният за да се защити намеси и името на Цацаров, споменавайки за техни срещи в кабинета му на министър на МВР. След което Пеевски контрира с въпроса защо Цветанов не каже за всичките им срещи с Цветанов - каза че са над 40, и какви неща е искал Цветанов от него. И че защитавал в медиите си престъпници по молба на Цветанов...И някак си акцентът на спора се насочи към това колко точно са срещите между тях - 40 или 35 например, а не ЗА КАКВО СА ПРОВЕЖДАНИ ТЕ В ТОЗИ СЪСТАВ МЕЖДУ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДВЕ ОТ НАЙ-СИЛНИТЕ РЕПРЕСИВНИ ИНСТИТУЦИИ В СТРАНАТА И ... ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ!
  И това на признанията и на ГЕРБ (малко след дъжд качулка), че медиите на Пеевски непрекъснато са осигурявали медиен комфорт на Борисов и ГЕРБ срещу "услуги".
  А парите на държавните предприятия бяха концентирани в банката на Цветан Василев, който финансира "медийната империя" на Пеевски и майка му...

  Гледам и предаването на Люба Кулезич, където неин гост е кмета на Своге, от ГЕРБ, който заявява, че е преследван политически от коалицията на БСП, ДПС и Атака. Защото "бил му се обадил един приятел, който го свързал с едни хора, които му казали, че за да си няма проблеми при това правителство трябвало да изпълнява какото му кажели. Даже бил ходил в София, срещнали се в някакъв ресторант,.., той отказал и те го предупредили, че ще има проблеми.
  И ето - сега проблемите му идват."
  Това добре, обаче веднага възникват няколко прости въпроса. И той не назовава имена. Казва, че не познавал въпросните лица, нито кой точно стоял зад тях. Не каза дори и името на "приятеля" си. Както и Пенгезов.
  Без да оправдавам или обвинявам никого, но не е ли най-естествената реакция и защита на един човек - особено там, където правосъдие реално няма - да убеждава в невиността си, като още по-добре е да нападне или се оправдае с някого друг, без това да е непременно невярно?
  И тук възниква един много сериозен лингвистичен, тоест езиков проблем, като например какво точно означава приятел. Дошъл и му казал неговият "приятел", че ще го срещне с някакви анонимни хора, които щяли да го ръководят от сега нататък за да си нямал проблеми! КМЕТА!
  И този "приятел" нито бил ги представил въпросните хора, нито дори и след това му казал или обяснил кои точно са те (а и те не се представили, нито обяснили кого точно представляват!?!).
  Пенгезов пък "бил натискан" по определени дела от адвокати и за натиска за тях съобщил, но за тях НЕ СЪОБЩИЛ, ЗАЩОТО ... НИКОЙ НЕ ГО БИЛ ПИТАЛ!!!
  Ами за Йовчев някой питал ли го е, след като разговорът им е бил между двамата, конфиденциален, по телефона?
  Мисълта ми е, че и двамата или не са особено интелигентни, или подценяват много хората.
  Как изобщо те се съгласяват дори и да разговарят за подобни неща с тези хора? И защо тези хора - адвокатите в единия случай, или "познатите" на "приятеля" на кмета на Своге изобщо - са решили, че могат да си позволят да говорят с длъжностни лица по този начин и да искат от тях подобни неща?
  Може ли всеки от нас да иде при такъв като тях и да иска от тях подобни неща, тоест да им определяме какво и как да правят в работата си и какви решения да взимат?
  Ако адвокатите казват на съдиите в България, независимо кой стои зад тях какво да отсъждат, то за какво всъщност са ни съдиите (и прокурорите)? Да се разхождат в тоги и да си взимат заплатите, да получават привилегиите се и да се фъчкат ли? А може би това е и обяснението защо такива ги избират и инсталират там.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Те виждат малко след носа си

Те виждат малко след носа си

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK