За какво стои тази власт

Една година правителство на БСП, ДПС и "Атака"

Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета Орешарски
Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета Орешарски    ©  Юлия Лазарова
Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета Орешарски
Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Лютви Местан на митинга на БСП и ДПС в подкрепа на кабинета Орешарски    ©  Юлия Лазарова

Замислете се за момент - може ли да кажете някакъв истински приоритет на това управление? Това със сигурност не е нито една от важните реформи. През изминалата година правителството не успя да направи нищо, за да се промени съдебната система. Реформата в здравеопазването остана само на ниво клиширани декларации. За промени в държавната администрация дори не се и говори.

Електронното правителство беше първо официално отменено от премиера, после отложено. Друга изключително важна реформа, от която зависи бъдещето ни - тази в образованието, също е далече от всякакви приоритети на БСП, ДПС и "Атака".

За това има и формално обяснение. Подкрепата за тази власт е изключително ниска, а мнозинството, на което се крепи - крехко. Събирането на трите партии заедно също не предполага много ясна посока на това управление. Естествено, че детето от тайното кръвосмешение между ДПС и "Атака" ще е като зловещ продукт на д-р Моро - нещо като прасе с глава на кокошка.

Но ако това е абсурдна коалиция, която не знае в каква посока да се движи държавата, и не може да направи нужните стъпки, за да се върви нагоре, то защо трите партии толкова упорито са се вкопчили във властта?

Отговорът на този въпрос е в две посоки. Първо, за сегашното поколение политици властта се превърна в самоцел, а не средство животът на хората да стане по-добър. И второ, БСП, ДПС и "Атака" все пак имат приоритети. Просто не са нашите. За кое чувате да се говори повече - за "Южен поток" или за проблемите на здравеопазването? За ЕРП-тата или за образованието?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  barbq avatar :-P
  BarBQ

  "някакъв истински приоритет на това управление?"

  Да окраде колкото може повече?

 • 2
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик

  Хубаво!

 • 3
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  За какво стои тази власт

  България 100% енергийно зависима от една друга държава, не чак до там демократична... Каква политика можеш да правиш когато най-важният икономически сектор е в лапите на голямата руска мечка?

 • 4
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  иначе безспорно тези тримата на снимката заслужават да са на политическото бунище, и отдавна да се бяха озовали там, ако не беше напомпването с руски капитали на безумните им политически проекти...

 • 5
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  и в този ред на мисли кой финансираше, а и продължава да финансира, тъй щедро Меглена Кунева...

 • 6
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  'За какво стои тази власт'
  Задайте същия въпрос за властта в азиатските, латиноамериканските и африканските диктатури. Отговорът е един и същ - защото хората от тази власт мразят другите, смятат че те са най-умните и най-много заслужават да ръководят. Убедени са, че критиките срещу тях са чиста завист и са готови да направят всичко по силите си да се противопоставят на своите политически опоненти. Всяка една критика ги изпълва с още повече озлобление. Смятат, че уреждането на свои хора на всички възможни позиции е за доброто на народа. Смятат, че ЕС и НАТО работят срвщу народа. Смятат, че пазарната икономика е вредна, а пазаррът тряябва да е строго ръководен от властта. Накратко - не дай боже сляпо да прогледа.

 • 7
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Лично според мен, на България активно й се пречи да стане нормална държава. От една страна Русия, от друга ЕС и САЩ, от трета - Турция, четвърто - мафия... Всички си имат свои интереси и се месят грубо, за да ги прокарат. Дори и да има български политик, желаещ да направи нещо в интерес на гражданите, никой няма да му даде. Ако бяхме по средата на Европа, никой да не го е грижа какво правим, досега 100 пъти да сме се оправили.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Това правителство беше сложено да "управлява" за да може Русия да си подкове максимално енергийните интереси. Затова променят закони и подписват всичко, което им дадат руснаците. Сега, освен наглата смяна на закона за ЮП, ще ни осъдят и в Париж за Белене, и задълженията на НЕК вече ще надхвърлят стойността на активите и. В крайна сметка руснаците ще вземат ПАВЕЦ и ВЕЦ-овете, ще държат пак монопола в/у доставките на газ и ядрено гориво, и ставаме зависими на 100% от тях.

 • 9
  yorddj avatar :-|
  yorddj

  Единствената цел на лицата, които в момента управляват е след максимално източване на европейските субсидии, да дискридитидат членството ни в ЕС. Милярдите нови заеми, кражбите около Южния пАток и беленската далавера са само бонуси.'' Троянския кон'', за да препуска към Русия, трябва да е добре назобен.

 • 10
  bawarec avatar :-|
  bawarec

  Единствената задача на това правителство е да прокара руските проекти Южен Поток и Белене. Затова му е платено и то си отработва парите. Я че ще плащаме (и плачеме) всички ние тях не ги интересува. Ще отидат на Запад да си харчат рублите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО