Образец за безобразие

Предложенията на мултиплекса как да се спаси цифровизацията

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Държавната реакция на исканията на НУРТС ще покаже изчезва ли властта като такава.

Влиянието на икономически групи върху политическите сили, а оттам - и върху управлението на държавите, не е нещо ново. Нито за България, нито за света. Има обаче една граница, над която, ако това влияние премине, то заличава властта като такава. Тази граница в момента се прeкрачва. И това най-ясно личи при кризата с цифровизацията на тв ефира и последвалите реакции по нея.

След като се сдоби с монопол върху цифровия ефир, групата около банкера Цветан Василев установи, че тв разпространението не е толкова печеливш бизнес. Но вместо да се бори с пазарни средства, както би направил друг инвеститор, той в момента се опитва да си осигури подкрепа или изход чрез държавата. По най-безобразно директния начин.

Първо поиска единият - общественият мултиплекс "Фърст диджитъл", да бъде изкупен от държавата чрез БНТ. А после изригна с десетина на брой идеи как да бъде подпомогната другата мрежа - търговската, която разпространява другите телевизии "НУРТС диджитъл". Предложенията варират от това да бъде финансиран с европейски пари, през другото - да има държавна намеса на пазарна на реклама и платено тв разпространение, до най-грубото - да се дадат пари от бюджета и да се наложи данък "безплатна телевизия" за всички домакинства.

Ясно е, че идеите на НУРТС как да се спаси вече продънената цифровизация са достойни за награда в категорията за най-обикновена наглост. Но не това е важното - в крайна сметка всеки може да си поиска всичко. По-ключово е как ще реагира държавата. Защото всъщност не е вярно, че тя няма изход. Да, цялата схема на цифровизацията се срутва. Но държавата все пак има закони, а пазарът - своята логика.

Ако един оператор е неефективен, той спира да работи. Оттам нататък губи лиценза си, а дружеството следва хода на Търговския закон. Държавата пък, ако иска да има безплатна телевизия за всички желаещи, си я финансира по която технология пожелае. Да, някой ще трябва да плати политическата цена за един провал. Но иначе цената е властта като такава.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  nns avatar :-|
  nns

  Хвала на такъви бизнисмени бре! Ни мой ли напрау ут дипозитити в КТБ ту да си прифани?

 • 2
  josselyn.st avatar :-|
  Joss

  "Влиянието на икономически групи върху политическите сили, а оттам - и върху управлението на държавите, не е нещо ново. Нито за България, нито за света. " - разбира се че е така. Фактът че това явление се наблюдава в България, е сигнал че навсякъде по света го има десетки години по-рано. Но мога да ви уверя че границата е прекрачена у нас отдавна - още с идването на Бойко Борисов на власт. Тогава се започна масивното лансиране на бизнес интересите на тогавашната му възлюбена. Като отразявате таквиа гледни точки не е зле да връщате малко лентата назад.

 • 3
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  Цифровизацията се проваля на много места в ЕС не само в България, просто концепцията е сбъркана. Държавата няма много какво да направи защото ако остави мултиплексите да фалират, много хора от по-малките населени места остават без достъп до информация. Другите технологии за които намеквате са интернет, но това ще струва доста пари. А и ние засега поне имаме задължение към ЕС да има цифрова безплатна телевизия за тези които не могат да си позволят да плащат.

 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell

  Държавата като дава пари от бюджета не виждам как ще сложи данък.Това са инвестиции в капитал.

 • 5
  amnesia_ avatar :-|
  amnesia_

  Самата вътрешна схема на цифровизацията има нужда от оправяне, защото е пълна с "бъгове", но за това не следва да обвиняваме конкретните компании които просто прилагат модела. Тепърва има да се изглажда с времето.

 • 6
  bokob avatar :-|
  bokob

  Така нареченият "Обществен" мултиплекс също е търговски. Не се заблуждавайте от името. Всички мултиплекси са частни търговски дружества.
  И да трябва да им се отнемат лицензите.
  И не не трябва да им се плаща нищо повече от 1 лев за мултиплекса, който разпространява БНТ.
  А самият провал е резултат от невежеството на държавните институции, алчността на собствениците и некомпетентното изграждане на мрежата.
  Мрежата е зле планирана и зле направена. Не може да се кърпи.

 • 7
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  Собствениците на мултиплексите като "Измаменото камилче".

  Ето цитат от статията: "След като се сдоби с монопол върху цифровия ефир, групата около банкера Цветан Василев установи, че тв разпространението не е толкова печеливш бизнес. Но вместо да се бори с пазарни средства, както би направил друг инвеститор, той в момента се опитва да си осигури подкрепа или изход чрез държавата. По най-безобразно директния начин."

  Е, няма що!

 • 8
  violeta_markova avatar :-|
  violeta_markova

  Не знам защо се правят такива трагедии за цифровизацията . Това е ново нещо у нас и ще му трябва време да се разработи . И все пак в момента хората гледат 6,7 канала и два от тях са "хай дифинишън" . Много по - добре от преди, а те първа ще се разширяваме в тази област !

 • 9
  balabanov. avatar :-|
  balabanov.

  Случило ли се е, поискали ли са, къде е прочетено това? Голям проблем с тази цифроввизация, беше ясно, че не може всичко раз да се случи и са възможни проблеми. Аз предлагам след като всички сте толкова недоволни, че гледате безплатна телевизия, да се маха цифровизацията и всеки да си плаща дори и за три или два канала, за колкото иска и тогава ще ви попитам как е, сега искате ли цифровизацията? Вземете се спрете с това писане.

 • 10
  wonderwoman avatar :-|
  Wonder Woman 2.0

  "По-ключово е как ще реагира държавата. Защото всъщност не е вярно, че тя няма изход. Да, цялата схема на цифровизацията се срутва. Но държавата все пак има закони, а пазарът - своята логика."

  Вие не разбрахте ли, че държава НЯМА?? Общо взето бизнеса е принуден така или иначе да се оправя сам - във всички сфери. Абсолютно за всичко. ЕРП-тата също упражняват монополоно положение, но доколкто си спомням именно вашият шеф ги защитава доблестно и ви диктува как да пишете в тяхна защита. Ако имаше държава и държавници и това нямаше да бъде позволено! Но, уви всеки си има лобита явно във властта.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО