Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Колко живота още?

Проблемите в "Спешна помощ"

3635 прочитания

© Цветелина Белутова


Над половин милиард лева, или по сто милиона лева на месец. Толкова са по груба сметка извънредните разходи в бюджета, които кабинетът е одобрил от началото на годината досега. Най-активно през седмиците преди европейските избори като част от кампанията за повече избиратели. Вотът на 25 май показва, че ефектът явно не е бил постигнат. Ако обаче само една осма от раздадените средства бяха отделени за най-наболелия проблем на здравната система - спешната помощ, резултатът може би щеше да се измери в човешки животи.

Поредният трагичен случай с човек, починал докато чака линейка (повече вижте в текста Умирай лесно), отново стана повод да се видят фаталните липси в българската система за спешна помощ - недостиг на лекари, лоша комуникация между пациента, телефон 112 и медицинския център, недобре оборудвани линейки. Здравното министерство реагира на пожар и уволни директора на Спешна помощ.

Смяната му обаче няма да направи работата на спешните медици по-добре платена, условията - по-поносими, апаратурата - по-модерна, а управлението на цялата система - по-ефективно. Всъщност необходимите мерки и нужното за тях финансиране са ясни от години. Изчисленията сочат, че за реформа на спешната помощ и преоборудване на линейките са необходими около 70 млн. лв.

Включването на парамедици в системата пък е доказан успешен модел. В Румъния например, чиято спешна помощ е една от най-добрите в Европа, за 7% от всеки 100 обаждания се насочват лекари, в останалите действат пожарникарите, армията и парамедиците. Българските власти обаче предпочетоха да не се вслушат в никакъв чужд опит.

Замаскираха проблема с увеличение на заплатите на спешните медици (от средно 600 на 800 лв.) и забравиха за него. До следващия трагичен случай, който получи медийно внимание. Колко още са нужни обаче? И ако тези управляващи не са способни да променят нещо толкова елементарно (а и толкова важно), то какво могат да правят?


10 коментара
 • 1
  barbq avatar :-|
  BarBQ

  За съжаление - много.

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Проблемите в БМП преди 20 години, ще са същите и след 20 г .
  1. Няма стимул -
  шофьорите отиват там -да вземат някое литърче , да таковат някоя --, ...
  за сестрите и лекарите - или са пред пенсия ,или им е трамплин , или...
  Е, не всички де . Има и мн. стойностни хора там, даже стават и професори, но за тях е трамплина напр . Има време за четене и др....
  2. Няма контрол - началниците не взискват от персонала на всяко ниво
  - могат ли шофьорите да карат ,особено на буркан и сирена и т.н.
  - могат ли лекарите да интубират , да реанимират ...
  - могат ли сестрите да са първи помощници на лекаря - - И т.н.
  Преди 15г предлагах на смяна да има 1 обучен педиатър реаниматор . Това бях работил до тогава . З. Шефът на първото събрание приключи: - както тук някои искат- такава специалност детска реанимация няма . Има няма , има особености на детската реанимация. Бог да го прости Съжалявам ,че не успях да направя каквото искам . Е,някои лекари ме послушаха ,взеха си поне специалност детски.
  3. Когато сменяха Колите-Латвия с Джъмперите, питах- защо ни са тези джъмпери,били подарък от ЕС . Когато персоналът не е обучен , когато няма оборудване , няма смисъл . Подарък е сиренето в капана Народът се радва на лъскави линейки, които пътуват по повече дупки, а в главата на персонала - бръмбари.
  4. Там всеки си я кара, като рекичка в равнината.
  5. Аз си напуснах ВМИ Детска клиника, за да правя нещо като частна БМП . По ред причини не стана. Сега съжалявам...
  "За ,Бога ,Братя , ..." Работете !

 • 3
  alex1955 avatar :-|
  Александър Заимов

  И ако тези управляващи не са способни да променят нещо толкова елементарно (а и толкова важно), то какво могат да правят?
  ОТГОВОР: НИЩО!

 • 4
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#3] от "alex1955":
  Преди 20 г. , в навечерието на падането на Берлинската стена , Бжежински /знаеш ли кой е/ каза : "Дъжави като БГ ще стигнат нивото си от 1990 . след 30-40 г. Ето,този период още не е дошъл .
  Аз лично ,не разбирам кое е хубавото на падането на Берлинската стена /Символ/ , след като ще трябва загубеното от това да го наваксвам 40 год
  На Българския народ не му се работи по Капитал ист ически .
  2. И т.н.
  Колкото до здравеопазването, то не е толкова елементарно ,каквито са мислите ти. Ако си роден 1955 ,не ти отива да мислиш така.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Общините трябва да плащат една голяма част от заплатите в Бърза Помощ. Така богатите общини, ще дават по-високи заплати .

  Заплатите не трябва да са еднакви за различните населени места. Просто стандарта на живот е различен.

  В Норвегия викането на Бърза Помощ се плаща. И тук може да се помисли по тоя въпрос - така няма да се викат линейките за щяло и нещяло.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Всъщност Бързата помощ е точно общинска услуга и като такава трябва да се плаща от общината.

 • 7
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  Няма значение кой ще плаща . Пример- преди 55 г.н в Албания нямаше дънъци . И какво. И тук дали ще го плаща община или държава ,важното е да се плаща. Не съм съгласен обаче, че ксамо защото е по- голяма общината ,заплатите- по- високи. Никак не е лесно и болестите не са по- леки в малките общ. Стандартът на лекаря не е мн. различен в малката и голяма община : В малката : - и той трябва да има време да чете,не да гони козите за пари
  - и той трябва да да ходи на почивка
  - и той трябва да купи Български ягоди на децата си
  - и той трябва да има хубава кола ...
  - и той трябва да има ..................
  Ние винаги сме предлагали : Който иска БМП в дома за обикновен преглед , да си плаща . Само Спешните по принцип са за БМП .
  "Спешно е когато Човек Умира."

 • 8
  azlateva avatar :-|
  ot Bansko

  Погрешно е да се смята, че само ниските заплати са причина за не доброто качество на "Бърза помощ". Проблемите са много, но аз ще обърна внимание само на един: ниската здравна куктура. Кашлица от понеделник, а обаждане на "Бърза помощ" в петък след обед е бял кахър. Колко от четящите тук могат да реагират адекватно при ПТП? Колко полицаи и/или пожарникари могат да окажат необходимата медицинска помощ при спешен слуяай? Колко детски колена са зашити в "Пирогов", а това може да бъде свършено и от личния лекар?
  Да не отвармя дума за повсеместната липса на медицински кадри, за липсата на алгоритъм на работа, за неосигурените пацоенти ....

 • 9
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#8] от "ot Bansko": браво,само не разбирам дали би легнал ОПЛ да ти шие коляното , камо ли детето ти .
  Нека не ти казвам , как работят на Запад , ако и да шият колене . Да ти изпратя няколко питания на българи живущи с децата си на Запад , как ги преглеждат и лекуват там , ...
  Последният случай- дете на 14 месеца , завърнало се преди 10 дни от Великобритания. "Там няма изследвания на децата ,казва бабата .Както и др. неща ,които тук ще му правим .Да не се разводнявам .

 • 10
  wizard avatar :-(
  Wizard

  ОСТАВКА!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

И с милиарди, и без милиарди...

И с милиарди, и без милиарди...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK