Операция бързо спасяване

Държавата национализира КТБ

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Държавата събра сили и в неделя успя да излъчи бърз и ясен сигнал за съдбата на КТБ: банката се национализира, цялата държава застава зад нея и след месец финансовата институция отново ще работи. В създалата се ситуация това беше един от малкото възможни изходи, за да се спре пренасянето на заразата от КТБ към цялата банкова система. А и да се овладее положението в срутената от атаките на Делян Пеевски (а донякъде и под собствената си тежест) институция, контролирана от Цветан Василев.

Неделното съобщение на БНБ дойде след леко объркващата пресконференция в петък. Мобилизацията през уикенда обаче явно е родила ясен резултат. Държавата поема КТБ и това е движението, което най-лесно ще успокои вложителите. Срокът, в който банката ще заработи отново, е сравнително кратък. Месец без средства на разположение е ясен и сравнително лесно преодолим хоризонт. И хората, и фирмите все ще успеят да си осигурят временно ресурс, когато срокът е къс.

Но след закрепянето на системата очакванията в обществото ще са да научим и още истини. Като например: как и кой допусна слабия банков надзор при КТБ, имало ли е и колко кредити към свързани лица и скрити лоши заеми, имало ли е тегления от страна на държавни фирми, които да са доразклатили банката, каква е цената, която ще трябва да плати българският данъкоплатец, и какъв риск поемат директно или индиректно Българската банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете, като стават собственици на всичко това. И най-вече: какво ще се промени, за да не се мултиплицират банките, разчитащи на политически и регулаторни протекции. А и не на последно място има ли капацитет и воля държавната банка да управлява добре КТБ с получения от данъкоплатците ресурс.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55

  "Но след закрепянето на системата очакванията в обществото ще са да научим и още истини."

  Това правителство доказа, че действа срещу очакванията на обществото. Затова считам, че е по уместно да се разсъждава, освен отговорите на горните въпроси, какво друго може да скрие правителството.

 • 2
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Дали ще научим истини,драги редакторе?Не,ще чуем поредната порция витиевати увъртания,докато пред очите ни едно определено лице(сещаш се кое е)с помощта на институциите срива държавността,а за нас е отредена ролята на зяпащия ахмак-гласоподавател.

 • 3
  gotze avatar :-|
  gotze

  Прасето и Дон Доган искат да сринат валутния борд з да си девалвират задълженията и да изкупят евтино активи!
  След тази свинщина всички заедно трябва да ги изкъртим, безцеремонно и крайно!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  greenday avatar :-|
  greenday

  Аз бих искал да разбера следното: 

  - В ситуация на валутен борд БНБ не извършва много дейности. Тя е ДЛЪЖНА да следи за състоянието на банковата система, в това число и на всяка отделна банка. От пресконференцията на Иван Искров се оказа обаче, че около хиляда души в централната банка, с разходи за заплати като на колегите им в частните банки (които надвишават значително средната заплата за страната), нямат никаква представа какво се случва в кредитните портфейли на банките и тепърва квесторите ще назначат външни одиторски дружества, които от своя страна ще направят анализ на състоянието на КТБ и "Креди Агрикол България". За какво тогава са вземали заплати в БНБ и какво точно са контролирали през последните години? БНБ би следвало да разполага с цялата необходима информация за всяка една банка, оперираща у нас, при това във всеки един момент. За това й плащаме всички ние.
  
- Изведнъж се заговори, че прокуратурата нямала право да разследва публично ръководители на "Банков надзор" в БНБ. Каква е разликата между тях и останалите граждани на България? Ако има такава, нека депутатите я впишат в конституцията ни, за да е ясно, че сме си отгледали недосегаеми свещенни крави. Ако пък сме равни, БНБ следва да носи отговорност за действията си и да се отчита пред гражданите и народното събрание и то в детайли, а не формално. Това се отнася най-вече за ръководството на централната банка, което взема заплати като на изпълнителни директори в големите частни банки у нас. 

  - Ако в една банка, за която има множество публикации за концентрация на кредитите в определена група лица, качеството на кредитите е в пъти по-добро от средното за системата, какви изводи можем да си направим? Или въпросната банка е чудесна, а всички останали конкурентни банки не знаят какво прявят (което е много малко вероятно), или нещо не е наред в отчетите и провизиите й. Ако не се зададе подобен въпрос, явно на практика "Банков надзор" не функционира. Този въпрос досега не беше зададен.
  
- Между другото, много ми е любопитно как "Банков надзор" е дал сертификат за член на ръководството на "Креди Агрикол България" на дъщерята на Цветан Василев, при положение, че това е първата й работа в живота? Доколкото ми е известно, изискването за стаж при заемането на ръководна позиция в банка не е отпаднало. Може би в случая БНБ е смятал сумарния стаж на баща и дъщеря?

 • 6
  drake avatar :-|
  drake

  Влиза в действие изпитаният принцип " Приватизация на печалбите, социализация на загубите". Нищо ново под слънцето. Накрая Пеевски печели, данъкоплатците губят. Но всичко ще е покрито с мъгла от счетоводни трикове докато данъкоплатците се занимават с футбол и светски новини.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  КОЙ ще носи отговорност? КОЙ?
  И крайно време е народа да осъзнае, че като не ходи да гласува, всичко си продължава по същия начин. Гласувайте, при това мислете, преди да гласувате, не се връзвайте на популистки лафчета.

 • 8
  loremipsum avatar :-|
  loremipsum

  Набеденият за десен вестник Капитал в кавички пуска хвалебствена статия за национализирането на частна банка, понеже в тоя капитализъм, дето си го купили от Илиенци така се правело -- с общите ни пари се спасяват няколко мутри.

 • 9
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  До коментар [#6] от "drake":

  Аз пък съм сигурен , че не само в тази ами в никоя банка нямаш влог.
  Такива като теб обикновенно са така ... все пак първо трябва да ги изкараш ;)

 • 10
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  До коментар [#8] от "loremipsum":


  Не , спасява се цялата система . Затова и вече Капитал , и опозиция си мерят всяка дума. Всички ще са в трапа без тези мерки и затова ги адмирират.
  Същото направиха в Белгия , Франция , Великобритания , САЩ ...
  Американците още ги е яд защо още в началото не спасиха ония две банки откъдето тръгна всичко...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО