Мълчанието убива доверието

Мълчанието убива доверието

7233 прочитания

© Надежда Чипева


Само преди седмица България се размина на косъм с нова банкова драма, подобна по мащаби на кризата от 1996 г.

Дълги години БНБ ни обясняваше как всичко в системата е стабилно и прекрасно. През тези години обаче част от банките в системата извървяха обратно пътя от чисто финансови институции към финансово-индустриални конгломерати от руско-украински тип, контролиращи цели сектори от икономиката. Значението на независимия и некорумпиран банков надзор в такива структури е огромно, защото само той може да гарантира надеждното провизиране на кредити към свързани със собствениците на банката лица и да не допуска прикриването на проблемни инвестиции, с непрекъснато отпускане на нови заеми. Това беше и един от основните елементи на провала в случая.

Вместо да адресират проблема по същество - дали проблемните банки имат достатъчно капитал и ликвидност да посрещнат паниката, двата регулатора БНБ и КФН се поддадоха на натиска от политиците за т.нар. банкова ваканция. С прости думи това би означавало замразяване на депозитите на населението и фирмите и ограничаване на разплащанията. Това би било катастрофа и връщане на страната обратно в изходно положение по инвестиционно доверие.

Логиката зад подобна абсурдна идея е много прозрачна. Както БНБ и КФН твърдяха, че всички банки в системата са еднакво добре и еднакво стабилни, сега посланието би било "всички банки са еднакво зле". С натиска за "банковата ваканция" БНБ се е опитала да избяга от отговорността си на регулатор - да бръкне в раната, да каже къде и какъв е проблемът, да го остойности и да го реши с подкрепата на държавата.

Разумът преди седмица надделя, но не заради регулаторите БНБ и КФН, а въпреки тях, защото те са съучастници в неговото възникване. Мнозинството от банките са се противопоставили остро на "банковата ваканция" и де факто сами са спасили системата. Включително и инвестирайки извънредно в държавни ценни книжа, помагайки по този начин на правителството да осигури ликвидност на ПИБ и другите проблемни банки.

Старият стил на банкова потайност обаче не беше промемен. Българските данъкоплатци разбраха от Европейската комисия, че отпускат 3.3 млрд. лева кредитна линия за банковата система. На кого, колко, с какво обезпечение, на каква цена и за какъв срок не беше обявено. Правителството и БНБ не отговориха на нито един от тези въпроси. Не стана ясно също каква е разликата между КТБ, която се национализира, и ПИБ, която само се финансира от правителството. По същия този престъпно-потаен начин във времето никой не разбра защо България се провали във влизането в еврозоната, докато балтийските държави успяха, от еднакви изходни позиции. БНБ скри от обществото също, защо България не иска да бъде част от Банковия съюз, не иска да бъде част от единния надзорен орган и да ползва европейските механизми за финансова подкрепа при банкови кризи.

За мотивите на БНБ за отстъплението от еврото и отказа от единен надзор можем да се досещаме. Тогава европейският регулатор би имал права да надзирава системните банки в България. По същество това би означавало външен надзор за качеството на БНБ. Това очевидно е нежелано от централната ни банка, но, видно от събитията последните седмици, е абсолютно задължително.

Мълчанието и отказът от разговор за финансовия сектор в България няма да върне доверието в системата. Не може вложителите да бъдат третирани като некомпетентно стадо овце, които се напътстват със заклинания. Истината е, че България се провали в постигането на целите си във финансовата сфера. Доверието ще започне да се връща, когато провалът се изкаже на глас, констатират се грешките и се предприеме план за кадрови промени и реформи, които да върнат финансовия сектор на България в Европа.

Само преди седмица България се размина на косъм с нова банкова драма, подобна по мащаби на кризата от 1996 г.

Дълги години БНБ ни обясняваше как всичко в системата е стабилно и прекрасно. През тези години обаче част от банките в системата извървяха обратно пътя от чисто финансови институции към финансово-индустриални конгломерати от руско-украински тип, контролиращи цели сектори от икономиката. Значението на независимия и некорумпиран банков надзор в такива структури е огромно, защото само той може да гарантира надеждното провизиране на кредити към свързани със собствениците на банката лица и да не допуска прикриването на проблемни инвестиции, с непрекъснато отпускане на нови заеми. Това беше и един от основните елементи на провала в случая.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Има една прекрасна статия: "На косъм от изкуствена криза".
  Не я пропускайте! Ще ви се изправи косата що за идиоти ни управляват.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Доверието ще започне да се връща когато има нормално функционираща съдебна система, след което постепенно ще се появят нормално функциониращи банкова система, политическа система и т.н.
  Сега и да минем под надзора на ЕЦБ какво от това? Пак ще подават отчети с невярно съдържание.

 • 3
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#2] от "today":

  "Сега и да минем под надзора на ЕЦБ какво от това? Пак ще подават отчети с невярно съдържание."

  Ще се подават неверни данни известно време, след първите няколко от ЕЦБ ше се усетят, а и вероятно имат начин да разберат дали има разминаване. Не сме единствените тарикатчета. А и трябва да се започне все от някъде.

  Статията посочва много точно проблема - заклинанията, че всичко е розовко, с рюшчета и реснички са много вредни. Не можеш да лъжеш непрекъснато стадото, че всичко е прекрасно и в един момент да изтърсиш: абе всъщност имаме сериозен проблем с някои финансови институции.

  Ако държиш на тъмно хората и не им даваш достоверна информация, ще се получават паники. Този път се отървахме по случайност. Би било глупаво да се разчита на същото за следващия път.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#3] от "luda_krava":

  Само че освен механизъм за наблюдение трябва да има и механизъм за въздействие. Както и сега знаем кой краде капаците на шахтите, релсите на влаковете и кабелите, но нищо не се случва заради неработеща съдебна система, така и от ЕС ще продължават да ни казват нещата - и дотам. Трябва да са луди да си вкарат такъв автогол!

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Леко изопачаване на нещата . Не се отпуска кредит , няма обезпечаване ... Има разрешение , в рамките на валутния борд , ако е необходимо , БНБ да може да даде собствени средства , ако теглененето продължи , на банки на които не им достигат налични пари . Понеже тегленето престана след изкуствената паника , тези пари остават само като възможност. При нормално внасяне и теглене банките няма да вземат пари от Централната банака.

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Писах под тази статия и още веднъж обръщам внимание в думите на автора, повторени два пъти, че "Има спекулации...", т..е. статията не е лоша или не е съвсем обективна, но докато не се изясни това дали са или не спекулации, моля да не изграждате своето окончателно решение.

 • 7
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Между другото, но не маловажно, докато не видим и разберем, какво е реалното положение и в двете банки и особено за КТБ, докато не разберем каква е била ролята на финансовия надзор на БНБ, какви са били мотивите и защо бяха такива действията на Цацаров и МВР, не може да определим крайното си мнение по проблема.
  Изказвам собственото си мнение, че отговор, при това достоверен на тези въпроси, вероятно няма да получим, най-малкото по две причини:
  -че въпроса е чувствителен и по-малко шум по-добре (обективно)
  -че главните герои няма да допуснат истината да излезе
  Какво ще се случи, ще видим, но трябва да бъдем внимателни и да не бързаме с изводите.

 • 8
  areta avatar :-|
  areta

  До коментар [#4] от "today":

  Не мисля, че това е възможно, освен в някаква ограничена степен. Насила хубост не става, а и да става, не бива. Ако ние сами не искаме, никоя външна сила не може да ни го наложи.

  В примера за кабелите, никой от тези, които могат да повлияят, не желае да реши проблема, а някои даже не го считат за проблем.

  За съжаление не сме разбрали още, че именно от нашето отношение зависят много неща. Дето се вика: "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ"

 • 9
  fire avatar :-|
  fire

  Говорите и пишете за банковата криза в минало свършено време-за ПИБ ,ясно-дайте надеждна прогноза за КТБ като сте големи финансисти.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Не че искам да влизам в спор с вас, но в първия абзац съветвате да изчакаме с формирането на позиция, докато не се намери отговор на конкретните въпроси, а във втория признавате, че отговор едва ли ще има. Тогава какво става с позицията?
  Казвам това само за уточнение.

  Що се отнася до моето мнение - аз отдавна живея тук, виждал съм, чувал съм, присъствал съм и съм бил потърпевш от действия/бездействия на споменати и неспоменати в статията политически и бизнес играчи.
  Аз мнение имам отпреди конкретния казус, затова данните по тази лудница идеално ми се наместват.
  Позицията на ГЕРБ е катастрофическа - дайте да не оставим тухла върху тухла, да взривим спокойствието в държавата, да припишем армагедона на БСП, да оберем недоволството и да дойдем на бял кон във властта. Какво ще става от следващия ден насетне с неселението - те не се затруднават да мислят. Срокът за този им напън е до 5 октомври.
  Аз не приемам тази стратегия и доколкото мога ще й се противопоставям, защото помня г-н Борисов като министър-председател...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Във водовъртежа на три кризи

Във водовъртежа на три кризи

КапиталНО

КапиталНО