Срамната коалиция

Спасяването на вложителите в КТБ

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Няма разумни аргументи държавата да поема изплащането на депозити над гарантирания минимум.

Ако разкритията за това как Корпоративна търговска банка (КТБ) е била управлявана, използвана и прикривана бяха шокиращи и скандални, начинът, по който политическите сили опитват уж да разрешат проблема, е толкова обиден, колкото би било, ако пак номинират Пеевски за ДАНС.

Защо?

Защото покриването на мизериите в банката за политически поръчки има цена и тя ще бъде платена от данъкоплатците. Вместо БНБ и най-влиятелните политици да се извинят (в този ред), да опитат да ограничат щетата и да помислят какво да променят, така че това повече да не се случва, те правят точно обратното - отричат вината си, като крият размера на капиталовата дупка; мислят главно за това как да извъртят нещата, така че данъкоплатците да поемат всички депозити в КТБ и никой от близките им приятели да не понесе отговорност или финансови загуби; готови са да съсипят институции, законите, дори финансовото здраве на страната само и само да постигнат целта си.

Истината е проста. Няма разумни аргументи държавата да поема изплащането на депозити над гарантирания минимум. Няма. (Вижте защо.)

Вместо това има две други сериозни причини идеята за специален закон за КТБ да е все още жива. Първо. В тази банка неслучайни лица имат депозити над гарантирания минимум и тяхната способност да се борят за парите си е по-силна от защитните механизми на гражданското общество. И второ. Специалният закон ще създаде и специален ред, по който се назначават лицата, от които ще зависи разпродаването на активите и пазенето на тайните в КТБ. Да не забравяме, че все пак в тази банка са набутани мръсните ризи от три правителства насам.

С две думи, срещу интереса на гражданите по случая КТБ се е изправила една срамна коалиция, която видно от падналите маски през седмицата (все пак за едни милиони става въпрос), включва ДПС под строй и отделни социалисти, но най-вече тези, които играха играта на Пеевски през последната година

Питате за ГЕРБ ли? Ние също. Каква е истинската позиция на Борисов, защото без съмнение той решава по важните въпроси, ще разберем, когато всичко е свършило. Това, че бившият премиер и кандидат за бъдещ премиер преди седмица се изказа остро против поемането на всички депозити, и то с разумни аргументи, все още не означава нищо. По същия начин той не харесваше закона за банковата цензура, който БНБ и ДПС пробутват, но на депутатите от ГЕРБ на два пъти им се отплескваха ръцете и го гласуваха – първо в комисия, после на първо четене. Така на добилия миналия уикенд в социалните мрежи популярност хаштаг #нямадаплатим от разпадащия се парламент отвърнаха #щеплатитеищемълчите.

Как Борисов ще играе по случая КТБ е най-близкият важен стрес тест за това участва ли все още ГЕРБ в срамната коалиция. Предвид социологическите прогнози, че това ще е лидиращата партия след изборите, въпросът е важен, нали.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората