Пеевски ли ще избира новия шеф на БНБ?

Смяната на властта в централната банка

Ще имате ли доверие в управител на БНБ, избран от хората, които гласуваха Пеевски да стане шеф на ДАНС?

Ако този парламент избере нов гуверньор на централната банка, ще направи лоша услуга на всички освен на статуквото. След кризата с КТБ, причина за която е и липсата на надзор от централната банка, в момента доверието към нея е критично ниско. Това оправдава смяната на управителя, но не и по този начин и от тези хора. Причините за това са изцяло принципни.

Доверието в този парламент е изключително ниско. Неговите първи две кадрови решения бяха - Цветан Гунев да стане шеф на "Банков надзор" в БНБ и Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Тези две решения буквално взривиха държавата. Едното веднага, а другото след една година, когато КТБ беше затворена и започнаха да излизат подробности за проблемите, допуснати и от самата БНБ.

Вместо да внесе успокоение и доверие, сегашният избор (който и да е кандидата) може да пренесе огромното обществено недоверие към парламента върху БНБ.

Кандидатурата на Калин Христов в тази ситуация също е проблемна. Ако той бъде избран набързо, без никаква конкуренция, ще му е трудно да опровергае съмненията, че е кандидат на статуквото, което не иска да решава проблемите в БНБ, а само да ги прикрие. Все пак той и в момента е подуправител на централната банка, а и беше един от активните защитници на идеята кризата около КТБ и ПИБ да се реши с банкова ваканция. Подкрепа за тази (за щастие) неосъществена идея тогава даваха ДПС и ГЕРБ, които сега издигат кандидатурата му.

Ако се направи прибързан избор - без оценка на грешките в политиката и корупцията в БНБ, без достатъчно време за преценка на независими кандидати, казусите като КТБ ще рецидивират.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп