Рискът си има цена

Казусът с КТБ и ПИБ дава шанс на сектора да се прочисти

Всеки риск има своята цена. Изтеглените пари от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка в края на юни дори отчасти остойностиха тази цена (виж тук). Фактът, че този ресурс остана в банковата система, все пак показа, че доверието в нея не е напълно разбито. Да, хората естествено побягнаха към качеството. В същото време спукването на балона КТБ дава реален шанс на сектора да се прочисти от гнилостите, които очевидно са били допуснати. И освен пазара за целта много важна роля трябва да изиграе и новото ръководство на централната банка. Засега смяната там е само евентуална, но е повече от наложителна. Задачата му е ясна - да направи пълна оценка на активите и пасивите на всички банки с акцент върху тези, за чието спасяване може да е нужен публичен ресурс. Защото е ясно, че настоящият състав на БНБ има пропуски и най-малкото сам хвърли съмнения върху качеството на активите на сектора. Сега единственият работещ ход би бил чрез максимално прозрачни действия и проверки на място да докаже, че наистина КТБ е изолиран случай или ако има проблеми другаде, те да бъдат локализирани, вместо да се оставят да носят зараза.

А иначе червеният флаг за депозантите вече е вдигнат. При най-малкото ново притеснение за спестяванията им те няма да се поколебаят да се наредят отново на опашки. Още повече че някои от тях още месеци ще плащат цената на риска, който са поели с КТБ - блокираните им пари в банката. Така че сега е моментът  секторът да се прочисти. Иначе цената ще е в пъти на вече платеното.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  tyrnokop avatar :-|
  На комунист доверие да нямаш

  Прочистването по принцип е хубаво нещо.
  При някои варианти на бъдещо развитие на ситуацията около КТБ (особено ако, освен вложителите над 100 хиляди евро и облигационерите, и акционерите решат да съдят държавата за съсипване на бизнеса им, подобно на ЮКОС) това прочистване може да излезе доста скъпо на данъкоплатците.
  Редно е който цапа, той да плаща. Нали такава е тенденцията и при местните данъци такси!
  А в случая държавните служители, оцапали пейзажа, ще се измъкнат по терлици, ни лук яли, ни лук мирисали.

 • 2
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Цената на риска всъщност се покачи заради куците регулатори като БНБ и КФН, които бягат от отговорност и замитат - затова сега ни натискат за огромна актуализация на бюджета, плашейки ни с финансов крах ...

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  Така е: Всеки риск си има своята цена. Само дето не е ясно защо при банките рискът и печалбите от него са за банкерите и за тези държавни чиновници, които уж трябва да ги контролират, а плащането се предлага, почти незабележимо, да става с обществен ресурс. Тоест, от джобовете на обикновените хора от народа, които са основни данъкоплатци и които пълнят хазната.

  За да си осигури държавата банки, които допускат само разумен риск, трябва всички вредни последици от непремерен или нарочно избран губещ риск да са за сметка на този, който е направил риска. А, като добазка, да получи и допълнително наказание. Иначе, докато един рискува (граби, пие и гуляе), а друг плаща, всички дрънканици за стабилизиране на банковата система ни пукнат грош не струват.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "krastitel":

  Аз съм склонен да погледна от друга страна: алчността вдигна цената на риска.

  Митичните 8% лихва върху депозитите в КТБ привлякоха в банката стотици милиони от частни лица и фирми, които преподредиха приоритетите си и заложиха на доходността пред прекрасно видимата опасност да си загубят парите.
  Тези хора сега реват по радиа и телевизии (Вежди), че държавата им е виновна и ще я съдят.

  В същото време регулаторите - БНБ и КФН - се държаха абсолютно неадекватно и засилиха усещането, че се прави опит да се замете нещо.
  А и при убеждението, че олигархичните зависимости при последното управление са достигнали нови висоти, много трудно ще е да се убеди някой, че има читава българска банка.

 • 5
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  Очевидно пишещите искат да ни кажат че чуждите банки са по-малко рискови. Как е възможно - ДСК е унгарска, Унгария е в практически фалит? Италианската Уникредит е на огромна загуба, гръцките ги извадиха над водата с европейски помощи? Кого заблуждавате - вашите читатели са обикновено по-начетени?

 • 6
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Аз вярвам на Цеко Ската - та нари Витоша ски спря ските на Витоша.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "tmопитва да ви дама съветиax500":

  Никой не се опитва да ви дава съвети какво да правите с парите си.
  Във форума, обаче, има много информация. Стига да може да отсеете зърното от прявата, имате възможност да натрупате впечатления.

  Що се отнася до банките в България, всички (с изключение на Алфа и БНП Париба) са самостоятелни български юридически лица, като мажоритарни собственици на капитала им са съответните чужди банки. От това не следва да се разбира, че ако еди коя си българска банка закъса, Лацис ще се втурне да я отървава.
  Лацис, обаче, диша във врата на мениджмънта на българското си дружество и на него и през ум не му минава с парите на милиардера да се заиграва с Пеевски или други партийни креатури.

  Ето в това е разликата.

 • 8
  girl avatar :-|
  Irina

  Ако наистина трябва да се прочисти системата, трябва да се започне от БНБ , да се мине през Цацатурата ..да се разпусне ДПС-като партия управляваща държавата в ущърб на същата. Да се разследват всички политически фигури за лобизъм,връзки с подземния свят ,пране на пари и рекетиране на бизнеса. Да се проследят всички договори подписани през последните 20-25 години- и тия ,които нанасят вреда на България-да се разнищят на виновните да бъде потърсена отговорност.Тия държавни чиновници и политици, които се окажат чисти при проверката-да останат ,за да изпълняват задълженията си.А виновните -знаете къде...! Да се свали депутатския емунитет..не им трябва,ако са почтенни!.Създаване на суматоха около българските банки- трябва да се разглежда като диверсия, като опит за дестабилизация на държавата.

 • 9
  cobanmaala avatar :-(
  чобанмахала

  Да се поставят под един знаменател КТБ и ПИБ си е жива манипулация.
  Долна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход