Дилемата на гузния банков надзор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дилемата на гузния банков надзор

Дилемата на гузния банков надзор

БНБ и тайните резултати от одита на КТБ

14698 прочитания

Заради бездействието на БНБ вместо бързо и ясно законово решение обществото е облъчвано със спасителни и оздравителни планове.

Вече два месеца КТБ е като котката на Шрьодингер - едновременно жива и умряла. За вложителите перспективата се сменя от крайно мрачна до приятно розова - един ден чуват, че ще си получат всичко до последната стотинка, на другия ден "студен душ". А междувременно нищо не се случва. Защо?  

Какво например дава основание на Бойко Борисов да се изхвърли онзи ден по телевизията, че КТБ "трябва незабавно да бъде стабилизирана". Сякаш това е възможно. И защо в същото време друг уважаван политик, омбудсманът Константин Пенчев, правилно отбеляза, че за да могат поне защитените вложители да започнат да получават парите си, БНБ трябва най-после да отнеме лиценза на банката и да започне процедура по несъстоятелност на банката - точно обратното на думите на Борисов. Единият от тях говори безотговорно, но как да се ориентират хората кой е и какъв по-сигурен начин да се засилва недоверието към банките.    

Отговорност за това гигантско разминаване в очакванията има същата институция, която допусна проблема КТБ. Вече втори месец БНБ чака неизвестно какво, за да обяви, че капиталът на Корпоративна е отрицателен и да отнеме лиценза й. 

Дотук се разбра, че КТБ от години е използвана като лична касичка на мажоритарния й акционер Цветан Василев, който насочвал средствата на вложителите към свързани компании, контролирани чрез подставени лица. Стана ясно, че проблемните кредити са били прикривани с рефинансиране на принципа на пирамидите. Това се виждаше от публични данни отдавна, за злоупотребите признаха част от подставени лица на Василев, същото показват и одитни доклади за състоянието на КТБ, които БНБ крие.

С бездействието си централната банка поддържа илюзии. Че едва ли не КТБ е била управлявана добре, но е станала жертва на атаки заради злополучния конфликт между Василев и Пеевски. Тази версия е удобна на банкера Василев, на мениджмънта на банката и на тези, които е трябвало да упражняват надзор. Удобна е на множеството експерти с депозити в КТБ, защото се надяват да си ги получат. Удобна е на Бойко Борисов, защото му дава възможност да се фука пред избирателите, че БСП ги разваля, той ги оправя (банките).

Но в бездействието, в безвремието и докато малките вложители напразно си чакат парите, БНБ не просто не пуска информацията. Тя не пуска и контрола върху управлението на останалите в КТБ активи. И освен отговорна за кражбите по времето на Цветан Василев, след време ще трябва да отговаря пред вложителите и кредиторите за всичко, което се е случило с масата на несъстоятелността в сегашния бозав период.

Заради бездействието на БНБ вместо бързо и ясно законово решение обществото е облъчвано със спасителни и оздравителни планове.

Вече два месеца КТБ е като котката на Шрьодингер - едновременно жива и умряла. За вложителите перспективата се сменя от крайно мрачна до приятно розова - един ден чуват, че ще си получат всичко до последната стотинка, на другия ден "студен душ". А междувременно нищо не се случва. Защо?  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 1
  heyco avatar :-|
  heyco

  Нищо не пречи на БНБ да отнеме лиценза на КТБ още сега и след 20 дни да започне изплащането на депозитите на вложителите под 100 000 евро. Парите във Фонда за гарантиране на влоговете може да се окажат достатъчно, защото държавната гаранция важи само за стандартните депозити, направени по условията на действаща към момента на депозиране тарифа на банката. В КТБ голяма част от влоговете са при специални условия (за специални хора), но по закон те не са гарантирани. БНБ и квесторите удобно не коментират, колко от депозитите под 100 000 евро са при преференциални условия.

 • greenday

  Иван Искров и приятелят му Румен Симеонов, който отговаряше през последните няколко години за "Банков надзор", трябва да понесат отговорността за действията и бездействията си!

  Двамцата трябва да върнат със законовата лихва всички заплати, получени от БНБ за целия си престой там (които според Бойко Борисов са около 30 000 лева на човек на месец) и да отговарят с цялото си имущество пред вложителите в КТБ и "Креди Агрикол"/Виктория, както и пред финансовото министерство.

 • 4
  nikeair avatar :-|
  NicK

  Браво Капитал, много обективна сататия, ако може да се спаси банката да я спасяват акционерите, държавата не е длъжна да я спасява и ако се стигне до такова решение то трябва да е след детайлно обяснение защо това е нужно, на базата на конкретен план за действие и разчети колко ще струва на данъкоплатците, ако положението е плачевно да я ликвидират и точка...
  Имам чувството че след като КТБ не изплатиха облигациите си и облигационерите имат възможността в сравнително кратки срокове да обявят банката в несъстоятелност пак се активизираха някои специални групи на интереси около КТБ, с каква цел мога само да гадая, но ако някой има предположения ще се радвам да сподели!!!

 • 5
  rupe221 avatar :-|
  rupe221

  Истината няма как да се хареса на хората със сметки над гарантираният минимум . Те отдавна не вярват ,че Цветан Василев е някаква жертва на конспирация , но това е единствената възможна позиция която могат да подържат . Само тази позиция дава шанс да се отвори по някакъв начин банката с пари от държавата и от данъците на всички . Само така биха могли да спасят нещо от парите си . Някак си за всички тези милионери се получи доста неприятно , до вчера си кътал милиони , взимал си без нищо да правиш по 10-12% годишно лихви , а от днес си поредният мухльо измамен от по голям играч . Тук дори тези пигмейчетата с депозити по 30-40 000 евро са те напълно изиграли . Те ще си получат всичко , а ти с привилегирования депозит си изгорял напълно . За теб дори гаранцията до 100 хил евро не важи , а пък си бил такъв велик експерт . Е няма как сега да не плюеш по всеки казващ истината и да не обвиняваш тези които ти я изнасят в прав текст. Този Хърсев се дочува , че и той гори с милионче.

 • 6
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Всеки ден в който КТБ не е обявена в несъстоятелност(и да почне изплащането на гарантираните влогове) вреди с милиони на данъкоплатците, поради потенциални искове от кредиторите на банката, та даже и от акционерите. Престъпната пирамида продължава да яде обществен ресурс всяка секунда, заради безумното бездействие на регулатора сега, а и в продължение на няколко години. Безумие и недопустимо! Да не говорим какви глупости това бездействие подхранва в някои водещи политици и кандидат експерти ...

 • 7
  abygale avatar :-|
  abygale

  На капиталците им се иска всичко друго, но не и стабилизирането на банката, затова бълват статия след статия с които манипулират общественото мнение и внушават неверни твърдения. За съжаление не могат да надскочат личните си пристрастия и да погледнат на проблема обективно - тихото убийство на КТБ от действията и бездействието на БНБ засяга не само банковата система и икономиката ни, но и хиляди човешки съдби. Но това е последното нещо за което им пука на Прокопиев и на Пеевски...

 • 8
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Мда, вече не сме планирана икономика и собствеността да е 100% държавна. Затова, всеки който иска да прави бизнес, трябва да знае какви са рисковете, дори и тези които са трудно предвидими. Затова, най-доброто решение, макар и най-болезнено е, зле управляваните икономически агенти (фирми , банки и др.), да се обявяват в несъстоятелност и по този начин да се самоизчистват икономическите агенти пазарно. Всичко друго би довело да по-лоши последствия в по-дългосрочен аспект.

 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#7] от "abygale": ≪..... тихото убийство на КТБ от действията и бездействието на БНБ засяга не само банковата система и икономиката ни, но и хиляди човешки съдби.≫

  Хората, които са внесли над 100000 евро, са богати и едва ли само това е, което притежават. И всякак познават закона за фалитите на банките. Те с отворени очи и алчност за големи печалби са внесли парите си за висока лихва, при което няма как да не са знаели, че така рискът за тях е по-голям. И са загубили, знаейки, че това може да стане. На какво разумно основание при това положение могат да искат държавата с данъците на бедния народ да ги компенсира напълно?

  Който каквото е търсил, това е намерил. Закон има. Той трябва да се спази. А оплаквачите на бедните милионери и мултимилионери е време най-после да се засрамят и да млъкнат. А ако много съчувстват на богаташите, рискували за да забогатеят още повече, да се съберат, да съберат помощи помежду си и да им ги предоставят. А не да искат държавата да вземе от бедните, за да даде на богатите, които съзнателно са рискували и са загубили.

  Тоест, да не се опитват да правят с чужда пита майчин помен.

 • 10
  klepoev avatar :-|
  Adam

  то би ор нот то би?!
  Напоследък се забелязва голямо люшкане от "незабавно оздравяване" до незабавен фалит.. и колкото и да не сме за спасяване с "наши" пари, то трябва да се отбележи, че след опита в сащ, западната практика и да се спасяват банки, т.нар. байл аут, тъй като се смята че това е по-добрия вариант. В крайна сметка такова спасяване с ликвидност се прави в първите няколко дни/часа, и сега всичко зависи дали капитала е отрицателна величина. Все пак мисля, че правилно не наляха ликвидност както при ПИБ, защото БНБ знаеха, че КТБ е дупка и парите няма да се върнат..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Някои са по-равни от другите

Някои са по-равни от другите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.