Три бележки след повторното включване на прокуратурата по КТБ

Вместо да търси виновните за гигантската схема, Сотир Цацаров влиза в политически дебати

Сотир Цацаров изведнъж изненадващо нагази в казуса КТБ
Сотир Цацаров изведнъж изненадващо нагази в казуса КТБ    ©  Георги Кожухаров
Сотир Цацаров изведнъж изненадващо нагази в казуса КТБ
Сотир Цацаров изведнъж изненадващо нагази в казуса КТБ    ©  Георги Кожухаров

Невероятно, но факт - колкото по-срамно става да се каже публично какъв е размерът на кражбата от Корпоративна Търговска банка (КТБ), толкова повече бащи на идеята за спасяването й с публични средства се появяват.

Най-новият баща е главният прокурор, който след няколко седмици мълчание излезе с позиция. Противно на очакването, че покуратурата е там, за да:

а) гарантира спазването на законите,

б) и да преследва тези, които ги нарушават

в) за да се справя с а) и б) е важно да не се занимава с нищо друго,  включително и с политика (нали за това толкова се бори да остане в съдебната власт),

главният прокурор излезе с идеи по темата КТБ, които са в пълен разрез и с трите.

Пред журналисти Сотир Цацаров каза: "Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си."

Първо - "да бъде надскочен законът". Идеята на "върховенство на закона" е, че законът не би трябвало да може да бъде надскачан. Това не е самоцел, а гаранция за стабилност и предвидимост и защита на основни ценности. Финансовите закони, редом с тези, които казват "не кради", "не убивай" и прочие (жената на ближния не е съвсем правно регламентирана), са там, за да се спазават. От всички граждани или като санитарен минимум - поне от прокуратурата.

Логиката на конкретния закон е да каже, че в тази държава, както трябва да е в развитите демокрации и пазарни икономики, всеки инвеститор, независимо дали в депозит, ценни книжа имот или предприятие, носи риск (личен), като срещу това се договаря на различна доходност. Колкото повече риск, толкова по-големи лихви.

За банките специално, по силата на европейска регулация (която в правната йерархия е дори над конституцията) държавата гарантира влоговете до 100 хил. евро.

Какво ни казва главният прокурор? Няма да важи нито европейската регулация, нито българското законодателство, нито икономическата логика зад него. Няма значение, че има много банки на пазара и хората са избирали между тези, които сами са преценили, по нивото на лихвите им и други услуги. Цацаров казва, че не сме в пазарна България от 2014, а някъде в късния соц, когато имаше една държавна ДСК и всички вноски за Москвич отиваха там - задължително. Между другото дори и тези вноски бяха изядени накрая от инфлацията, но това е друга тема.

Второ - "в продължение не на месеци, а на години КТБ е била едно скъпо банково украшение, което е било поставено под похлупак, то е било поставено под един красив стъклен похлупак от държавата.. държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си и парите на държавните предприятия в този похлупак, тоест тя се е грижила това, което се е намирало под похлупака, да стои чисто, неопетнено, здраво и изглеждащо стабилно", заяви той и подчерта, че при подобно развитие "ние не можем да кажем на хората, извинете ме за израза, спасявайте се".

Не държавата, а мафията, ако трябва да употребим най-народен израз. Когато прокуратурата не прави разлика между държавата и тежко корумпирани нейни представители, които в престъпно съдружие са създавали похлупаци и са пренебрегвали куп закони, имаме голям проблем. Кой конкретно ли? Ами управителите на БНБ, които не забелязваха, че банката излиза от финансовите правила, министър-председателите, които вместо да защитят парите на държавните фирми, допускаха подставени лица на коалиционните им партньори да нареждат къде да отиват депозитите и т.н.

Работата на прокуратурата е да ги разследва, обвини и ако може, да докаже вината им, а не да казва, че те са държавата и поради тази причина да иска сметката да бъде платена от гражданите.

И трето - повтаряме част от по-горен цитат на главния прокурор. "Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път за оздравяване на тази банка, и то финансов, да се мисли за вариант, при който вариант хората да са в състояние да получат парите си".

Можем само да се надяваме, че зад това изказване на главния прокурор седи простият човешки стремеж да възстанови срутилата се обществената подкрепа. Тези негови думи са par excellence политически. Те са отвъд правомощията на прокуратурата.

"Трябва да се търси път за оздравяване на тази банка.." В смисъл, различен от фалит, какъвто предвижда закона (дето ще го надскачаме)  за банки, които не могат да посрещат задълженията си?

И защо? "Хората да са в състояние да получат парите си". Всички искаме това, а законът е предвидил ред, по който това се случва. И пак, хората не са това, което бяха безименните труженици на социализма. Те спадат към класове инвеститори и за всеки от тези класове има предвиден ред, по който се обезщетяват след разпродажба на активите.

Допускаме, че прокуратурата следи да няма злоупотреби при осребряването им. Допускаме, че под "хората" не се имат предвид онези приятели на издирвания банкер и екс-партньорът му, политик от ДПС (а също така и магистрат и издател), които са договорили свръхпазарна лихва. Защото по закон те не подлежат на защита. Колко се техните депозити? Законни ли са депозираните средства?

Или това са въпроси, с които прокуратурата няма да се занимава, защото е заета да си играе на политика.

P.S. Включването на Цацаров е повторно, защото прокуратурата беше първата институция, която посочи, че в управлението на КТБ има нередности, когато през юни започна разледване срещу шефа на "Банков надзор" (между другото на поста само от година) за това, че не е упражнил контрол. Втората й намеса по случая всява объркване.  

P.P.S Много хора наистина мислят, че КТБ може да бъде оздравена. Някой трябва да плати за това. И този някой трябва да е готов да покрие откраднатите пари и лошите кредити. По наши оценки (БНБ още не е казала колко), тази сметка е към 2 млрд. лв. Ако се намери желаещ, пък бил той и главният прокурор - вратата е отворена.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  pink60 avatar :-|
  митко велчев

  Нормално за Родината ни в която всеки върши това което не му е работа и всеки разбира от политика и футбол!

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Явно все пак ДПС имат пръст в интригата с КТБ, и защитника им Цацаров предлага да се наливат държавни пари и случаят да се потули, вместо да търси виновните.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  И прокуратурата има пръст в интригата КТБ.

 • 4
  haralampi avatar :-|
  haralampi

  Явно схемата ще е уж да влезе частен инвеститор (с минимум пари), който да получи солидна подкрепа от държавата (де факто държавата да налее пари в банката), и така да се изплатят негарантираните депозити. Чудят се как да вкарат държавни пари и да не изглежда като пладнешки обир, което ще си бъде.

 • 8
  phenom avatar :-P
  Знам и Мога

  Капитал, ама вие продължавате да ровите дъното.

  Първо "смисълът": "В смисъл, различен от фалит, какъвто предвижда закона (дето ще го надскачаме) за банки, които не могат да посрещат задълженията си?"
  Къде да изпаднеш във временна ликвидна криза е признак, че не можеш да посрещаш задълженията си? Само пълен, абсолютен лаик може да напише такова нещо. Или лицемер.

  "И този някой трябва да е готов да покрие откраднатите пари и лошите кредити. "
  Какви откраднати пари, Капитал? Ония, с чувалите ли? Какви лоши кредити, Капитал? Ония 2%, които БНБ обяви май месец ли? Въобще, знаем, че много му се иска на шефа ви КТБ да изчезне от лицето на земята. И на Пеевски много му се иска, и на Доган. Любопитно едномислие.

  Дали хорицата, писали (ама не подписали) тази статия, могат да сметнат анюитетната вноска по кредит? Дали са виждали банка по-навътре от салона за клиенти, когато са отивали да внесат задълженията си по кредитната карта? Съмнявам се.

 • 9
  kant avatar :-|
  kant

  Цацаров да си отвори ТЗ ., чл. 252 и да прочете какви са му задълженията.
  "когато чистата стойност на имуществото на дружеството спадне под размера на вписания капитал; ако в срок от 1 година общото събрание не вземе решение за намаляване на капитала, за преобразуване или прекратяване, дружеството се прекратява с решение на съда по иск на прокурора"
  А оздравяването не е работа на прокуратурата, а напротив - тя трябва да търси бързия фалит, за да се осребри имуществото, а другите/БНБ, акционери/ да доказват на Цацаров, че е възможно спасението. Процедурата по фалита защитава кредиторите /вложителите/, затова г-н Цацаров не трябва да се надскача закона.

 • 10
  petrova835 avatar :-|
  petrova835
  • -12
  • +137

  За какъв закон говорим ,че да се "надскача"?
  - Законна ли беше атаката срещу КТБ?
  - Законно ли беше нахълтването на качулки в офисите на банката и всяване на истерия сред вложителите?
  - Законна ли беше черешката на тортата /онова изказване на Цацаров, което доведе до паническо теглене?
  - Законен ли беше отказът от ликвидна подкрепа за КТБ, за разлика от случая ПИБ?
  - Законно ли е тършуването из кредитните досиета на клиентите на КТБ от служители на други банки?
  - Законна ли е бавната агония на КТБ от нищоправене и летни отпуски на БНБ?
  - Законно ли е да обявяваш вложители в българска банка за врагове на народа?
  - Законни ли са манифестите на Икономедия от самото начало за фалит на банката?
  - Законна ли ще бъде кражбата на активи на КТБ?
  - Законно ли ще бъде обезценяването на кредити, вчети от КТБ?
  ЗАКОННО ЛИ Е БУТАНЕТО НА ВАЛУТНИЯ БОРД И КОЙ ЗАКОННО ЩЕ ПОСОчИ ИМЕНАТА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ? Защото идват избори и не бива да стъпват в парламента. Ако може, аут от България...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран