Осигурен проблем

Идеята за по-високи вноски за пенсии

Когато недостигът на пари започне да се изостря, управляващите обикновено предлагат най-лесното решение – прехвърлят проблема към реалната икономика.

Пълзяща икономика, растящи дефицити и, логично, все по-крещяща нужда от реформи. Едва ли има политик, който не знае какво е реалното състояние на държавата в момента. Когато недостигът на пари започне да се изостря обаче, управляващите обикновено предлагат най-лесното решение – прехвърлят проблема към реалната икономика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 33

  Прости сметки показват, че в момента данъчно-осигурителната тежест на 1000 лв брутна заплата са 395 лв. или 39,5% с работодателските плащания.
  Срещу това осигурените получават унизително ниска пенсия и здравни услуги, ако допълнително си ги плати ...

  Какво ще промени към по-добро замисленото увеличаване на вноските?
  Нищо!
  Освен, че ще добави още някой милион към безконтролно и непрозрачно разходваните бюджети на ДОО и НЗОК.

  Нередност?
 • 2
  kjymma2 avatar :-|
  OVI
  • + 26

  Той Христосков я свърши за 6+ докато беше шеф на НОИ, сега сигурно ще се надскочи...

  Как пък ни един от тия социални корифеи не започна с "...ще направя такава и такава реформа, с такива и такива разчети, и едва тогава евентуално ще се мисли за вдигане на осигурувките".

  От изброените в статията групи (военни, полицаи) освен, че се пенсионират по-рано, през целия си трудов стаж не заплащат сами своя дял от осигуровките, 100% всички осигировки са за сметка на бюджета, тоест на всички работещи!

  Същата работа и с вноските за здраве- да отупаме още чувала, а не да видим как да пресечем тенденцията "всеки циганин-инвалид на издръжка на социалната система".

  Нередност?
 • 3
  sage avatar :-(
  Михал Мишкоед
  • + 13

  Така наречената ни "социално!-осигурителна!!" система нито е социална, нито е осигурителна. Факт е, че икономиката ни не е ефективно работеща и не се генерира допълнителен доход, който да се заделя за трудните години. Нищо социално няма в пенсия под ОФИЦИАЛНО обявеният от същата тази държава НСИ жизнен минимум от 560 лв., а масовите пенсии са много под тази линия. Второ, който и да е на власт, от 25 години бяга от ПЕРСОНАЛИЗИРАНЕТО на вноските /подобно на тези за ДЗПО УПФ/, което, първо, е най-справедливо като плащане и разпределение и второ- доказано, можеше да бъде извършено и всеки да си следи личната пенсионна партида. Ако иска да получава, ще внася; ако не внася, нищо няма да получава. Но държавата, също така доказано, е възможно НАЙ-ЛОШИЯТ стопанин на парите от пенсионни вноски. Тя ги разпределя безкрайно несправедливо: този, който няма грам стаж получава от парите на този с 40 г.такъв и за негова сметка - това е видно от т.н."малцинствени" /разбирай - не-работещи/ групи. Побеснявам, когато поредният "експерт" заговори за "реформи" визирайки единствено ВДИГАНЕТО на вноската и НИЩО ДРУГО!!! Защо тези "експерти" не се замислят чисто икономически, че всяко плащане към държавата /пряко или косвено/ първо: е част от калкулацията на себестойността на продукта или услугата и вдигайки го, крайната цена се повишава, като се увеличава и ДДС-то за плащане , т.к. ДДС-то се начислява след отразяването на новите стойности на осигуровките. Демек, хем влизат повече пари от преки пенс.вноски, хем се внася и повече ДДС. Второ, потърпевш е пак именно крайният потребител; трето, крайната цена на продукта /ужким/ е регулирана от пазара. Вдигайки вноските /и ДДС-то/, стойността на продукта и услугата вече става не-пазарна, а изкуствено администрирана и по-неплатима. Което ще доведе до ефект на съкращаване на някои разходи /уволнения най-вече/. Впрочем, изложеното от мен по-горе важи и за секирата с ел.енергията, която ни готвят "новите" добре обучени стари "управляващи", но при тока ефектът се мултиплицира, т.к всеки от предходните доставчици си го калкулира и така до крайният потребител става една .... Като извод бих посочил всяко едно действие, което би освободило все-по изчезващите работодатели /особено производителите/ и би им дало по-широк пазар на продуктите, отколкото непрекъснато да мислим как смотаната държава в лицето на псевдо-експертите да изземе и малкото останал капитал на същите тия работещи предприятия. Има начини, повярвайте ми!

  Нередност?
 • 4
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze
  • + 6

  Или вноската става персонална и наследствена (тоест лично моя), поне на 80-90% (с другите 10% държавата може да подпомага нуждаещи се групи, но НЕ и цигани и безделници) или пенсионната система може ДГД.

  Нередност?
Нов коментар