🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо кампанията е толкова слаба

Липсата на запомнящи се идеи и послания преди изборите

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Йосиф Кобзон в Русе
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Йосиф Кобзон в Русе
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Йосиф Кобзон в Русе    ©  Тандем филм
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Йосиф Кобзон в Русе    ©  Тандем филм
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Обикновено, когато кризата чука на вратата, хората се вълнуват повече от политика, а напрежението между партиите минава критичните стойности. Когато това се съчетае с избори, държавата ври и кипи в спорове, интриги, малки и големи и битки.

Не и този път.

Кампанията сега е скучна и имитативна. Интрига за резултатите няма, а предизборните активности са предимно банално изреждане на клишета, разнообразявани от взаимно крещене. Тази предизборна кампания е една от най-вялите през последните десетилетия и за това има едно потискащо обяснение.

Големите партии са практически неспособни да водят убедителна кампания за най-сериозните проблеми в държавата, защото те са основната причината да ги има.

Могат ли например ГЕРБ, БСП и ДПС да спорят помежду си кое предизвика кризата с КТБ и какво да се направи, за да не се повтарят подобни мащабни кражби? Подобен политически дебат е невъзможен, защото и трите партии са участвали пряко и с всички ресурси на държавата в надуването на балона с банката на Цветан Василев.

Могат ли БСП, ДПС и ГЕРБ да водят смислен дебат за бъдещето на енергетиката и как да се намали дефицитът там? Това също е невъзможно, защото именно управленията на тези три партии са причината за огромната дупка в този сектор и съответно проблемите, които се задават.

Могат ли БСП, ДПС и ГЕРБ да говорят сериозно как да се преборим с корупцията? Трудна работа, особено за първите две партии, особено след управлението на Орешарски през последната година. Представете си дебат между, хайде да не е Пеевски, но Йордан Цонев и, да кажем, Сергей Станишев как да се преборим с корупцията. Вероятно щяхме да се заливаме от смях, ако не беше трагично.

Скапващото се здравеопазване? За него носят вина както БСП и ДПС, така и ГЕРБ, по време на чието управление не беше направен никакъв сериозен опит за промени, така че пациентите и лекарите да са доволни от това, което получават.

Коя от големите партии може да говори сериозно за реформа в съдебната система? И БСП, и ДПС, и ГЕРБ, докато бяха на власт, предпочетоха да се възползват от недостатъците, а не да ги оправят. И трите големи партии избраха удобния съюз със съдебно-прокурорското статукво вместо промяната, която е в интерес на всички. 

Могат ли трите по-големи партии те обещаят, че България най-накрая ще стане модерна държава, в която успехът на хората ще зависи от техните качества, а не от недостатъците им? Едва ли, защото вече са имали шанс да го направят, но са го пропилели.

Накратко, предизборна кампания в момента няма, защото БСП, ДПС, а и ГЕРБ са в различна степен причина за основните проблеми, а не решението им. Те не обещават нищо сериозно, защото то няма да звучи въобще убедително. И вместо това имитират някаква агитация без съдържание и без особен смисъл.

В тази ситуация се предполагаше, че сериозен шанс биха имали формации като Реформаторския блок. Партиите в него поне не са участвали в управлението от много години. Там се смени повече от едно политическо поколение, има нови лица, които могат без проблем поне да обещаят. Нивото на обединение в блока обаче е толкова ниско, че съсредоточен в собствения си политически пъп, той не успя да роди много запомнящи се политически послания.

В края би ни се искало да напишем, че не трябва да се унива и че с повече гражданска енергия всички тези проблеми могат да се решат. Това наистина е така. Неприятното е само, че ако съдим по сегашната кампания, решението се отлага за друг път. За пореден път.

19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  svetlozar_savov avatar :-P
  SS
  • + 17

  Бай дъ уей - и льова свърши !!!

  А за качествена кампания трябва много льов !
  Повечето го нямат даже на столетницата пенсията взе да не и достига , льова в свирката на Дудука свърши и мелодията секна , ДеПеСята си траят и го пазят директно за мургавата част от електората си (франсетата му викат тет а тет) - сал един Боко го има , ама той е стиснат , а и що да го дава като другите нон стоп го рекламират плюейки го (тъй де , те си мислят , че го плюят - всъщност го чистят от праха от магистралните строежи и той лъсва в целия си блясък) !!!

  Нередност?
 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • - 4
  • + 26

  Много добре написано според мен. БСП има исторически най-много години с нейно или полунейно правителство. Резултата е налице. ДПС с който се е гушнала е потънал. Не партия, а бизнес проект те нямат държавническо мислене а стройна система за превръщането на своя супер лоялен електорат в бизнес схеми и пари. Те са най-умните може би, за съжаление този ум е със знак минус.
  ГЕРБ имаха шанс. Какво видяхме? Две напред, три назад...евтин популизъм и страх от ефективни реформи. И сега искат пак? Какво ново имат да дадат?! Същия лидер, същите гарги...
  Така че а) задължително. всички на избори, туршията и да видим леля да почакат, и б) пожелателно. Изберете нещо ново. Тези ги видяхме какво направиха за страната!

  Нередност?
 • 3
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil
  • - 2
  • + 23

  Кампанията е вяла, защото Пеевски/БСП кликата държи повечето медии и премълчава смислените кампании. Самото БСП мълчи , защото за една година се оака до ушите и на Позитано са решили да мълчат като бити псета (нали червените олигофрени и без това ще гласуват за тях). Както каза и СС за Капутко Бареков мангизите свършиха защото Мустаките плющи плескавици и се крие от бившите си приятели, хич не му е до културно масова деиност (освен ако и това не се окаже партенка и Пеещия и Мустакатия не се целунат след изборите).

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 17

  Защо кампанията е толкова слаба ли?

  Ами защото партиите са затънали в сметки: едни какво да направят, че да скочат летвата, а други - дали да се напъват чак толкова, защото после ще се наложи да управляват.
  Никоя политическа "сила" не се напряга реално за програми, управленски стратегии и напън за реформи. Джанкат се за плоския данък който има пренебрежимо малък дъл във формирането на бюджета, а не им минава и през ум да направят диференцирана ставка за лекарства и учебници!
  Волен разхожда по концерти дядо Йосиф Кобзон, Бойко - оскита страната с шлейф от кандидати за НС, не остана читалище без от сцетана да не се леят налудничавите обещания на Бареков за 1 000 000 работни места, червените предъфкват неща, които са чували и бащите ни...
  Никой не се натиска да управлява в момента. Само Бойко - по навик и без да му мисли много-много...

  Нередност?
 • 5
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1
  • - 9
  • + 8

  "Големите партии са практически неспособни да водят убедителна кампания за най-сериозните проблеми в държавата, защото те са основната причината да ги има."

  100% ВЯРНО! Решил съм до дупка дса гласувам за малки и нови партии ... голяма част от тях ще са като тия 3 , но надявам се някои да НЕ СА . Започвам с АБВ - не заради Първанов, а дано най-сетне БСП се разцепи на 2 и золумите и станат 2 пъти по-малки, отколкото в последното и правитество :-)

  Нередност?
 • 6
  gorgozil avatar :-|
  Gorgozil
  • - 2
  • + 19

  БСП не може да се разцепи - тя е престъпна организация и трябва да се изкорени, за да възникне лява партия. БСП не е нито лява, нито партия и сред водачите и няма нито един читав човек - НИТО ЕДИН. Ако за четвърт век някой не се е усетил, че ходи в грешна посока, то той е или идиот или престъпник.

  Нередност?
 • 7
  loremipsum avatar :-|
  loremipsum
  • - 1
  • + 5

  На предните избори имаше една партия за легализация на канабиса -- Зелените, сега са три: Зелените, Глас народен и Нова България. Какво по-запомнящо се и кампанийно интересно искате?

  Нередност?
 • 8
  bgpatriot avatar :-|
  bgpatriot
  • - 2
  • + 11

  и защо така: "Реформаторския блок. ........не успя да роди много запомнящи се политически послания."
  когато някой е предубеден - не вижда:
  А новината на тези избори е че се появи нова генереция политици, необременени с тоталитарна мъгла, необлъчвани с марксизъм и съветизъм!! интелигентни и успели млади хора, които в активния си живот не са били под съветския ботуш! Заменили хора, на което все някак това им е влияло, дори и да не са искали!
  И повечето такива са в РБ. ето ви едно "запомнящо се политически послание"
  https://www.youtube.com/watch?v=CNnHQzc8dKg
  такива са и Радан Кънев и Aнтони Tренчев! А кои са новите лица на ГЕРБ? - калинки с фалшиви дипломи!
  a На БСП? - 15/15? Страхил Ангелов?? сравнявайте!!

  Нередност?
 • 9
  strongest avatar :-|
  strongest
  • - 10
  • + 2

  С много стари модели гледате на БСП а и малко изтъркани .Последните 20 години участваха много демократични играчи, които се възползваха добре,но и се самозабравиха, време име малко да се научат на отговорност и политическа зрялост

  Нередност?
 • 10
  rosko1306 avatar :-|
  rosko1306
  • - 1
  • + 9

  "Нивото на обединение в блока обаче е толкова ниско, че съсредоточен в собствения си политически пъп, той не успя да роди много запомнящи се политически послания."

  ФАКТ.

  Въпреки това, техните послания за съдебна реформа са единствени. Пък и избирателите на РБ не са прости, ще ползват референция, има някаква надежда.

  Освен това, РБ след изборите ще покаже дали е РБ или не, твърде вероятно е някой партии да се отцепят по различни причини - дали поради преференциален вот и недоволство; дали поради продаване на бъдещите управляващи в замяна на някой пост - все там - някой партии ще преживеят "катарзис". Дори се надявам това да стане, да се изчисти най-после блока от серсеми, следващите избори няма да са след дълго време.

  Нередност?
Нов коментар