След кой милиард да дойдем?

Националното спасение според Борисов

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

"И аз се надявам на 5-и вечерта да се затворим там, в парламента (избраните политически сили - бел. ред.), докато не излезем с решение – така да действаме, че да си спасим държавата. Вече говорим за кабинет на спасението", казва Бойко Борисов, лидерът на готвещата се отново за властта ГЕРБ, в интервюто си за агенция "Ройтерс". Не става ясно от какво и кого ще е спасението, а отговорите му не сочат съществена промяна в държавата след близо 2-годишна политическа криза, започнала с предсрочната оставка на ръководеното от него правителство.

ДПС са сатанизирани, разчитам много на БСП

Единствената новост е промененият тон на Борисов към БСП и ДПС, които досега обвиняваше за всички беди на държавата като управлявали преди и след мандата на ГЕРБ: "ДПС  са сатанизирани от всички. За съжаление няма организация на ГЕРБ в страната, която да не ме е заклела да не направя коалиция с ДПС. С една дума, партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия... Разчитам много на БСП. И това за първи път на вас ви го казвам. Нужна ни е силна и отговорна лява партия, с която да седнем и да кажем - било, каквото било – дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, инфраструктура. Безсмислено е отново да излезем да се замеряме кой е виновен."  Той уточнява, че няма да води преговори само с "България без цензура", а за Реформаторския блок е притеснен - "от г-н Кънев особено", че работят срещу коалиция с ГЕРБ, поставяйки предварителни условия.

Спокойствие за съдебната власт и главния прокурор

За очакваната и от инвеститорите борба с корупцията лидерът на ГЕРБ заявява: "Това е съдебната система, тя е независима", и обещава да не им се бърка по никакъв начин, като се надява "те да си я реформират". И визирайки мненията, че прокуратурата трябва да мине към изпълнителната власт, допълва: "Все още политическите партии в България не са достатъчно отговорни, че да им се повери и ръководството на главния прокурор. Затова е по-добре да си е в съдебната система, за да е независим."

Народът може да дава милиарди

"Държавата подкрепя българския капитал и банковия сектор, изпаднат ли в криза. И сме го правили многократно към много банки. Това правехме и с КТБ", посочва Борисов и пояснява чия е вината за сегашната криза: "Като е Гечев, има някаква орисия този човек, винаги падат банки. И 1996 г., и сега. Но Орешарски, Чобанов, службите направиха големи поразии, теглейки държавни пари, създавайки отношение към тази банка."

Запитан със заеми ли ще управлява на фона на дефицитите в много сфери и обещаните 2 млрд. лв. от бюджета за саниране, казва: "Зависи заемът за какво се взима, ако е да платиш версиите на тези, които събориха КТБ, може да се наложи народът да дава милиарди и това се счита за нещо естествено. Ние предлагаме тези пари да се дадат пряко за хората. Ще минат през фирмите, които ще правят това саниране... Хората ще видят, като се върнат от работа, че 15 майстори мажат блока, слагат изолация и сменят дограмата."

Когато КТБ растеше като отровна гъба със споменатата по-горе държавна подкрепа, рекламният й слоган гласеше: "Клиентите са ни скъпи, елате след първия милион". След огласеното предложение на служебния кабинет за актуализацията на бюджета с нов дълг от 4.5 млрд. лв. - предимно за банковата система и централната власт, данъкоплатците могат да го перифразират: "Спасяването на статуквото ни е скъпо - след кой милиард да дойдем?"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


81 коментара
 • 2
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Ние се спасяваме от началото на прехода. Така наречените "избрани" няма да направят нищо, защото те са участвали в управлението на страната с една цел - да крадат. Ще има национално спасение, когато се отървем от всички крадливи политици, ДПС, Евророма и още един куп цигански и турски партии, защото в България само ние българите, нямаме никакви права! Трябва да има съвсем нови политици, млади хора, които не са обременени с ДС и биха работили за изграждане на нова България!

 • 3
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "За бога,Братя ,..." Съединявайте се .

 • 4
  petianp avatar :-|
  petianp

  Няма спасение за България! ГЕРБ, БСП и ДПС така са се впили в държавата, че тези партии и обръчите от фирми винаги са на власт и изсмукват ресурсите на държавата. Сега само са да замажат очите на хората, политическите инженери създадоха РБ, АБВ, ББЦ, ПФ - все партии, с потенциал 10-15 депутата! Та точно тези "политически" обират, тъй наречения разколебан вот, т.е. хора, които не искат да гласуват за горните три партии, но пък "трите" големи има създадоха алтернативи....Резултат - България ще задлъжнява повече, хората ще обедняват още. Няма бъдеще за България!

 • 5
  todorina333 avatar :-|
  todorina333

  Не идвайте

 • 6
  martin4y avatar :-|
  martin4y

  Айде нема нужда да идвате/ходите никъде. И без Вас и без тия дето се пробваха последно ще сме най добре. Трябват нови лица да ни управляват. Дано успеят новите да ви натикат в опозиция

 • 7
  strongest avatar :-|
  strongest

  Вече БСП стана отговорна лява партия за Борисов, ами те си знаят и хората го знаят - на изборите ще си покаже

 • 8
  lean753 avatar :-|
  lean753

  Смениха плочата като видяха, че БСП може и да спечели

 • 9
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  От това интервю на Борисов се разбира, че БСП-то/БКП-то го е създала. Приказката "гарван гарвану око не вади" е валидна отвсякъде. България продължава "да я втасва"... И ще втаса, съвсем, след 5 октомври... Ужас, не виждам никакво бъдеще за тая страна...

 • 10
  bozkata avatar :-|
  bozkata

  Всеки негласувал българин фактически подарява гласа си на Лютви Местан. Нормално, турците гласуват 100% т.е. 200 турци - 200 гласа! Сега малко аритметика според Галъп : от 1000 българи 340 (34%) ще отидат за гъби, на риболов или разходка ; 240 (24%) ще гласуват за ГЕРБ ; 150 (15%) ще гласуват за БСП, а останалите 270 (27%) „интелектуално“ ще гласуват за измислени „реформаторски” партийки. Става ли ви ясно драги патриоти, защо Доган и Местан ви управляваха, ви управляват и ще ви управляват … ако им позволите ?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп