За изключението "Телерик" и правилото КТБ

Защо държавата в България е вредна за бизнеса

В България институциите продължават да са, както винаги са били, повече вредни, отколкото полезни за бизнеса, а стойност тук продължава да се гради въпреки нея, а не обратното. Докато това не бъде осъзнато и не се промени, "Телерик" ще е изключението, а КТБ - правилото.
В България институциите продължават да са, както винаги са били, повече вредни, отколкото полезни за бизнеса, а стойност тук продължава да се гради въпреки нея, а не обратното. Докато това не бъде осъзнато и не се промени, "Телерик" ще е изключението, а КТБ - правилото.    ©  Капитал
В България институциите продължават да са, както винаги са били, повече вредни, отколкото полезни за бизнеса, а стойност тук продължава да се гради въпреки нея, а не обратното. Докато това не бъде осъзнато и не се промени, "Телерик" ще е изключението, а КТБ - правилото.
В България институциите продължават да са, както винаги са били, повече вредни, отколкото полезни за бизнеса, а стойност тук продължава да се гради въпреки нея, а не обратното. Докато това не бъде осъзнато и не се промени, "Телерик" ще е изключението, а КТБ - правилото.    ©  Капитал

Да създадеш компания от нулата и да я продадеш за много пари е съвременната мечта. Милиони хора, по света и в България, вероятно жадуват за това. Тези, които успяват, не са много, но именно те движат напред след себе си цели групи от предприемачи.

Четирима българи на по малко над 30 години тази седмица сбъднаха тази мечта и успяха да привлекат за купувач на създадената от тях софтуерна компания "Телерик" задокеански инвеститор, който плати 265 млн. долара (виж статията "Големият удар на "Телерик"). Това е огромна сделка за българския пазар - със сигурност ще е сред най-големите през вече отиващата си година. И по-важното - ще е сред малкото, в които чуждестранен инвеститор придобива нещо, изградено от нулата тук.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


55 коментара
 • 1
  bonzoo avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Много добре казано! И аз си мислих в тази посока през изминалата седмица.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • -165
  • +17

  Ми, дайте идеи, как точно държавата да не е вредна за бизнеса.
  Конкретно и точно.
  Инак всеки си казва думата, мисълта и .
  Едно от нещата е : ако всички се разработим като хората в "Телерик ".
  ЕЕЕЕЕЕЕЕЕх, мечти, мечтииииии.

 • 3
  stefan_st avatar :-|
  Стефан Ст

  До коментар [#2] от "oyh53308658":

  Вредна е с корупционните си практики, със създаването на олигархия, с неадекватните си закони, пречещи на бизнеса да се развива, с многото ненужни регулации, с ужасната администрация, с неработещата съдебна система, с отношението на обществото към всеки, който постигне нещо повече, ако щеш...

 • 4
  finlip avatar :-|
  finlip

  Много хубаво е казано- за изключението и правилото!
  Ние продължаваме да живеем на инат.... Въпреки сбирщината от ченгета, посредственост и мераци окупирала властта изживяваща се като Държавата.

 • 5
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • -172
  • +10

  До [#3] от "Стефан Ст":
  1.ми, какво е било преди 50 г. в Америка,момче,
  2.ми, кой е помогнал на Кенеди да стане президент, момче,
  3.ми, кой най- вероятно е платил за да бъде убит, момче
  4.ми, знаеш ли защо се казва пера пари, момче,и т.н.
  5.ми, снощи пак имаше серия от поредицата "Най- големите удари на мафията" ,момче, по една ТВ .Погледай малко, момче,
  и не най- накрая,но все пак ,Защо на тези момчета не пречи ,а на много други подобни специалисти пречи. В този смисъл, защо една с работа като моята, но с по- високи доходи ,се оплаквала, че в България всичко й пречи и отишла във Фр.,а аз не се оплаквам .И ги увеличавам
  и не най-накрая,на Запад ,като има много свобода и демо,всеки ден хиляди нови фирми се създават и толкова фалират,момче,

 • 6
  solipsist avatar :-|
  solipsist

  Телерик си нема ППП който да го разкъсва от всички страни.

 • 7
  stefan_st avatar :-|
  Стефан Ст

  До коментар [#5] от "oyh53308658":

  Преди 50 години в Америка може да е имало мафия, но държавата е осигурявала почти пълна свобода за развитие на бизнеса и е правила всичко възможно да му помага. За това днес това е страната с най-развита икономика.
  На тези момчета не им пречи, защото оперират в сравнително нов сектор, който държавата още не е измислила как да "регулира" и да сложи свои хора да го управляват и да печелят от него. С банките измислиха, видя се какво стана.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "oyh53308658":

  Да почнем оттам, как всяка година се вдига максималният осигурителен доход, на мерника на който са съвсем конкретно (да не кажа поименно) служителите в софутерния отрасъл и средния ръководен персонал на международните компании. В Германия формулата е автоматична - този доход не може да надвишава точно 2,1 пъти средната заплата от предната година. При нас в момента съотношението е 3,5 пъти и досега не е имало среща било на тристранка, било на петстранка, било на осемстранка, социален съвет, консултативен съвет и тем подобни, която да не завърши с най-най-първа точка от решението: да се вдигне осигуритителният таван. Но това не е всичко. Бъди сигурен, че един ден системата няма да има пари да плаща на стотици хиляди осигурени с индивидуални коефициенти 3, 4, 5 и нагоре, точно както днес е сложила таван на водолази, пилоти и моряци. Те бяха една шепа и системата пак не смогва да им плаща. А за цял бизнес парк соросиоиди фалитът е нарисуван отсега на стената, но разбира се ще бъде "избегнат" с разни тавани, данъци "висока пенсия" и другите дежурни "социални мерки".

  Давам ти и още един нишан за размисъл. Виждал ли си политик на предизборна обиколка в бизнес-парка или изобщо в софтуерни фирми? Не, нали! Дали леви или "десни", те обичат по мините, по цеховете (по-вехтички по-добре), по строежите, по банките даже може да наминат...Но софтуерни фирми - никога! Знаят, че там ще отидат с празни ръце. Можеха поне да не пречат, но и това не могат да гарантират. Затова, гузна съвест, знаят си го и стоят надалеч.


 • 9
  gligi avatar :-|
  gligi

  > дайте идеи, как точно държавата да не е вредна за бизнеса

  Много е просто - колкото по-малко държавата се бърка в работата на бизнеса, толкова по-малко вредна ще е.

  Колкото по-малко данъци, регулации и субсидии - толкова по-добре.

  Колкото повече бюрокрация, наредби и закони - толкова по-зле.

 • Ivaylo Petrov

  До сега кометиращите казват държавата да не се меси. Ама като стане въпрос за мобилите оператори ( които са Частен бизнес) веднага скачате че ви извиват ръцете не правят бизнес и т.н. В последните 3 години държавата толкова яростно се намеси и регулира пазара на телекомите че идея си нямате. На думи сте силни ама на дела ... никакви ви няма. Скачате само според интересите си и когато ви бъркат в джоба. Затова Сделки подобни на тази ще са поскоро изключение отколкото правило.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

А къде бляхте толкова време?

А къде бляхте толкова време?