По същество, г-н Цацаров

Главният прокурор, който не е от тази държава

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

"Ако тефтерчетата са ѝ най-големият проблем, да ѝ имам държавата!" Така главният прокурор Сотир Цацаров се опита в четвъртък да затвори темата за изчезналите тефтери на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Преди това Цацаров се опита да обясни, че ръководената от него структура няма отношение към скандала, нападайки всички, които си позволяват да твърдят подобно нещо. "Това работят политиците и част от журналистите, които ги обслужват", заяви държавният обвинител №1 и за да не остане неразбран, прочете две заглавия от "Дневник".

Една скоба – това не е първият път, когато Цацаров говори за държавата като нямаща нищо общо с прокуратурата ( Къде е държавата и защо българите плащат с живота си за липсата й?  Каква е тази държава, в която психичноболни притежават огнестрелни оръжия и т.н.) или когато сегашното й ръководство влиза в ролята на медиен критик, като без да опровергава факти, дели изданията на добри (които хвалят Цацаров) и лоши (които си позволяват да го критикуват). Критериите му за това каква трябва да бъде българската журналистика станаха публично достояние от писмото му до сайта "ПИК", с което поздрави списващите го за техния "професионализъм". А три журналистически организации заявиха в декларация, че е "изключително притеснително главният прокурор на една държава и председателят на парламента да споделят подобни професионални стандарти". Тук затваряме скобата и продължаваме по същество.

Самите факти говорят, че тефтерчетата на Златанов са проблем изцяло в двора на държавното обвинение, защото:

1. Прокуратурата сама хвърли темата в общественото пространство през лятото на 2013 г., организирайки за медиите специална прожекция на веществените доказателства. Тогава Борислав Сарафов, дясната ръка на Цацаров, показваше инициалите ББ, ИФ и ЦЦ. Данните бяха внимателно селектирани, така че да ударят и по президента. Впоследствие щеше да стане ясно, че прокурорите също внимателно са укрили страниците от тефтера, в които са изписани инициалите и името на Делян Пеевски.

2. В началото на тази година неясно защо прокуратурата раздели разследването. Сюжетът с инициалите ЦЦ, ИФ и т.н. остана във висящо разследване, възложено на ръководеното от скандалния следовател Петьо Петров (известен в средите с прякора си Еврото) столично следствие, превърнато от Цацаров в "ударна бригада" (там беше делото за убийството на Пеевски, там са и делата за КТБ, Христо Бисеров, Богомил Манчев и т.н.). В съда беше внесено обвинение само за три други преписки, които Филип Златанов е манипулирал и заради които беше осъден на първа инстанция.

3. Повече от година и половина след като иззе тефтерите, прокуратурата не им направи експертиза, а се зае с тази задача едва когато втората съдебна инстанция поиска да види оригиналните доказателства.

4. Също прокуратурата (от която столичното следствие е част) е преценила, че може да даде на ръка веществените доказателства на експерта и проучването им да стане извън сградата на държавното обвинение.

5. И последно - онзи ден иззе делото за изчезналите тефтери от МВР, съобщавайки че тя именно ще търси "неизвестния извършител" на престъплението "кражба".

След всичко дотук всеки може сам да прецени доколко държавното обвинение няма нищо общо със случая. Или просто главният прокурор за пореден път се опитва да ни обясни, че не е от тази държава.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО