Политиката на забравянето

Тефтерчетата на Златанов изчезнаха. Сега ГЕРБ се надява случаят да се забрави, а прокуратурата изглежда, помага за това.

Всичко е манипулация, да затворим темата, е посланието на Борисов и Цветанов.
Всичко е манипулация, да затворим темата, е посланието на Борисов и Цветанов.
Всичко е манипулация, да затворим темата, е посланието на Борисов и Цветанов.    ©  Надежда Чипева
Всичко е манипулация, да затворим темата, е посланието на Борисов и Цветанов.    ©  Надежда Чипева

Според Ото фон Бисмарк, политиката е изкуство на възможното. Според Бойко Борисов, политиката е изкуство на забравянето.

В интервю за новото списание Life миналата седмица, Борисов отсече, че случаят с тефтерчетата на Филип Златанов, които изчезнаха мистериозно, е "същият като аферата с Костинброд, която е абсолютно фалшива. Никой не ги е видял тези тефтерчета...". В сряда пък друга основна фигура в ГЕРБ (и вероятно в тефтерчетата) - Цветан Цветанов, също отсече, че единствената цел е била дискредитиране на президента и ГЕРБ. "Ц.Ц. не е Цветан Цветанов, Б.Б. не знам кой е. Попитайте разследващите и тези, които съхраняват тефтера. Не се разпознавам", каза Цветанов, в отговор на въпрос в бТВ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
25 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 2
  • + 16

  Случаят е приключен, забравете!В България всичко изборно се прави.
  Могат да се осъдят някого без достатъчно доказателства,а могат да те освободят и с достатъчно.Зависи кого съдят.

  Нередност?
 • 2
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • - 5
  • + 8

  Проблемът не е само в забравянето, а в това, че така всички от гореизброените политици, част от които в момента са начело на държавата, са зависими от този, КОЙто е "намерил" тефтера.

  Нередност?
 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 3
  • + 13

  От "Капитал" започнаха све по-често да ни спестяват важни части от истината!

  Тефтерите на Залатанов унищожени преди месец, сега се фабрикува версия „кражба”?
  http://www.faktor.bg/petak-13/32066-tefterite-na-zalatanov-unistozheni-predi-mesetz-sega-se-fabrikuva-versiya-krazhba.html

  Цитирам:
  "Но всички обявени цитати от бележниците на Златанов бяха свързани главно с политици и ГЕРБ и ясно личеше

  тенденцията политически да бъде ударена опозицията, която днес отново е на власт.

  На 13 юли тази година Faktor.bg публикува умишлено скритите от обществото и медиите оригинални страници от тефтерчетата на Златанов, в които за първи път лъсна и името на Делян Пеевски. Медийният бос също е давал указани за атаки срещу фармацефтичния бос Огнян Донев, както и срещу бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса. Името му фигурира на няколко места. (Виж ТУК). Така става ясно, че прокуратурата е изрязала услужливо името на Пеевски.

  На страница от бележника, с дата 07 януари под номер 14 злополучният шеф на комисията е записал: „Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? К.Ф. преди (пропусната е Д. Ранкова). В прокурорския вариант инициалите Д.П. липсват. Спестени за обществото и записките от страница с дата 22 януари, където най-отгоре е записано собственоръчно: „1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена инфорамиця? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

  На страница от 16 октомври е записано: „+Делян Пеевски (да се почака)”. На мушката на Златанов, но по указания явно на депутата от ДПС Пеевски е бил и фармацефтичният бос Огнян Донев. На страницата от 28 януари първо е отбелязано: „ +Огнян Донев – компетентен по реимбурсация, определя цените, Какво да правим с него;”, а няколко реда по-долу Златанов е посочил: „18.03.2013 г. 1. Ранкова – във вторник, 2. Огнян Донев – Д. П.”

  Записките показват, че героят на днешната банкова криза

  Делян Пеевски е фактор, с който Златанов се съобразявал,

  а от него идват поръчки за определени лица. Има опасност точно заради тези записки да са изчезнали и тефтерчетата.

  Разкритието на Faktor.bg тогава бе коментирано само от Клуб Z , няколко електронни сайта и с половин уста в сутришния блок на Нова ТВ. Всички други „независими” и „големи” медии услужливо замълчаха за скандалния факт. Пет месеца след това разкритие прокуратурата продължава да мълчи защо Сарафов ги е скрил, изчиствайки от скандала името на Пеевски. Показателен е и фактът, че на едно от предишните заседания по делото срещу Залатанов защитата му поиска като свидетели да се явят всички политици, присъствали с инициали в бележника, но името на Пеевски отново бе спестено.

  Скритите страници от бележника на Златанов компрометират разследването и самият съдебен процес от самото начало, а сега откраднатите тефтерчета вече са върха на безхаберието в коридорите на съда и прокуратурата. Едва ли някой в обществото има илюзията, че това е станало случайно и невинно. Новият вътрешен министър Веселин Вучков изрази недоумение, как е възможно важно веществено доказателство, каквито са тефтерчетата на Филип Златанов да бъдат оставени без надзор и да изчезнат.

  „Не може безотговорно да се подхожда към важни документи. Ако липсва оригиналното веществено доказателство, делото става трудно, но не и непреодолимо за решаване. Прокуратурата трябва да даде отговор какво се е случвало”, пита Вучков.

  Нередност?
 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 2
  • + 9

  Цитирам статията:
  "Пеевски, за когото "Капитал" разкри, че също присъства на страниците"

  Това твърдение не е вярно, защото има статия по темата във http://www.faktor.bg/ цели ЧЕТИРИ ДЕНА ПО-РАНО. Ето фактите.

  Само във Faktor.bg: Една година прокуратурата крие присъствието на Пеевски в тефтерчето на Златанов
  http://www.faktor.bg/petak-13/24418-samo-vav-faktorbg-edna-godina-prokuraturata-krie-prisastvieto-na-peevski-v-teftercheto-na-zlatanov.html

  Делян Пеевски - да се изчака
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/18/2346457_delian_peevski_-_da_se_izchaka/

  Нередност?
 • 5
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 3
  • + 13

  Препоръчвам ви да прочетете и още една гледна точка, която е различна от редакционната на "Капитал" и аргументирана много по-добре от нея! :-)

  Супа от тефтерчета
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=14665&rid=154

  Цитирам:
  "Отдавна се канех да напиша тези редове. Просто все не ми се занимаваше с поредната гнусна инсинуация с източник прокуратурата на Република България. Но като научих за мистериозното изчезване на митичните тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, чашата преля. Какъв фамозен финал на това активно мероприятие – експертът Бенчев си пътувал някъде из Овча купел с колата, развалила му се задна дясна гума (зебележете, не е предна, а задна и не е лява, а точно дясна, т.е. бил е възможно най-далече от отключената шофьорска врата), човекът слиза да я оправи и хоп, тефтерчетата ги няма. Следва смях в залата. Finita la commedia! Митичните тефтерчета изчезват яко дим, също като митичните бусове с двойни дъна, които трябваше да извозват „готовите за експедиция“ бюлетини от печатницата в Костинброд. И сега няма тефтерчета, няма дело. Освен няколко богопомазани прокурори така и никой не видя тези тефтерчета, но що пък приказки се изприказваха.

  Ако човек се опита да живее нормално в тази държава и да се осведомява за обществено-политическите събития от институциите и услужливите медии, направо ще остане шашардисан – то не са конспирации и пикантерии, то не са завери и злоупотреби, то не е чудо. Лично аз отдавна нямам вяра нито на медиите, нито на институциите. Всяка информация, която ми се поднася, я подлагам на теста на здравия разум. Не издържи ли този тест, нямам й вяра, та ако ще всички политици, шефове на институции и главни редактори на вестници да ми се кълнят, че са го видели с очите си и да ми показват разни уж доказателства. От самото начало не повярвах на историята с тефтерчетата, защото тя не издържа тест на здравия разум, в нея няма житейска логика. Нека си направим един мисловен експеримент и подложим тази история на теста.

  Прокуратурата излезе със специална пресконференция, че при претърсване са открити тефтерчета на шефа на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в които той си е записвал кой да бъде „ударен“ и разни инциали като ББ, ЦЦ, ИФ, т.е. Златанов е злоупотребил с положението си, като е изпълнявал поръчки срещу политически противници на ГЕРБ. Хубаво, но какво напрактика ни казват прокурорите? Прокурорите се опитват да ме убедят, че този Филип Златанов е кръгъл идиот, който има нужда да си пише в тефтерче престъпленията, които смята да извърши, просто защото е изключително трудно да запомни, че Едикой си трябва да бъде ударен. Добре, приемам, че някои хора, па били те и висши чиновници, имат слаба памет (явно ония дето са давали поръчките не са ги баш преценили нещата).

  Какво идва след това? Май месец 2013г. ГЕРБ губят властта и тя преминава в техните противници. Като всеки средноинтелигентен престъпник Златанов би трябвало на момента да унищожи доказателствата, които го уличават в извършването на престъпления, да запали тефтерчетата, да ги накъса на парчета и да ги изяде (така поне съм виждал по филмите; сигурно и той го е виждал). Но не, нашият престъпник е тъпо парче и подценява опасността. Небрежно оставя тефтерчетата в горното чекмедже на бюрото си и хоп, прокурорите го спипват.

  Логическите противоречия продължават. Златанов твърди, че не знае кои са тези ББ, ЦЦ, ИФ. Писал е нещо, но не знае какво е писал или е забравил (нали има слаба памет). Обаче на прокуратурата и на нас публиката жокер ни не требе. Зад първите инициали е ясно, че се крие Бойко Борисов. Зад вторите има две възможности – Цветан Цветанов и Цецка Цачева, като по-вероятно е да е първият. Зад третите има даже повече от две възможности – Искра Фидосова, Ирина Флорин и Ицхак Финци. На нас ни е ясно, че става дума за първата, но дали е ясно и на съда? Всъщност на съда му трябва повече от жокер, за да свърже ББ, ЦЦ и ИФ с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова, трябват му ясни и категорични доказателства, а изписването на разни инициали в никакъв случай не може да се счита за такова категорично доказателство, т.е. тефтерчетата не са годно доказателствено средство, те не могат да докажат нищо. Това прокуратурата би трябвало да го знае. Тогава защо прокурорите организират пресконференция и размахват някакви ксерокопия от някакви страници? Въпрос не за един милион, а за една стотинка.

  Но гаврата със здравия разум не свършва до тук. В прословутите тефтерчета са изброени имената на редица политици, които са били обект на поръчките. За мен е особено любопитно да видя имената на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Ротманса, както и на Меглена Кунева и Найден Зеленогорски от ДБГ. Първите двама по една чиста случайност са ренегати от ГЕРБ и герои в други не по-малко скандални компроматни войни срещу ГЕРБ (абсолютно чиста случайност!?!). Обаче, ако някой може да ми обясни поради що точно Найден Зеленогорски е трябвало да бъде „ударен“ от ГЕРБ, ще го черпя една бира. Чак пък да е такава заплаха за политическите аспирации на ГЕРБ, не ми се вярва. Внушението, обаче, се подразбира от само себе си – ГЕРБ са млатили наред; всичко под ножа, че не се знай един ден от едно малко гущерче какъв змей може да излезе; и тия са като ония; всички са маскари.

  Логическите въпроси продължават да напират в мен. Защо точно Комисията за разкриване на конфликт на интереси ще бъде използвана от ГЕРБ за саморазправа с политически противници и другари? Какви са тези толкова големи и важни правомощия, които има тази Комисия? И какво означава да те удари Комисията за разкриване на конфликт на интереси? Например, да те удари НАП, знам какво означава – да те спукат от данъчни проверки и ревизии. Но с какво може да удари Комисията за разкриване на конфликт на интереси? Та Меглена Кунева и Найден Зеленогорски до вчера не бяха никакви в държавната йерархия. Какви точно конфликти на интереси ги притесняват? Въпроси, въпроси, въпроси.

  Моята версия: историята с тефтерчетата на Филип Златанов е поредното активно мероприятие с участието на прокуратурата. Последната се е превърнала в слуга на олигархията и в бухалка, с която КОЙ си разчиства сметките с ГЕРБ и с гражданското общество. Аферата с тефтерчетата е само брънка в компроматната война срещу ГЕРБ - същата работа като кетчърите, които не могат да подслушват и четиристотинте хиляди бюлетини, с които ГЕРБ трябваше да фалшифицира изборите през май 2013г. (На някой стана ли му ясно как точно тези бюлетни са щели да се озоват в урните, при положение, че в такава завера би трябвало да участват хиляди хора, включително от други политически партии?!? Конспирация достойна за Гинес!). Постановките на прокурорите са пределно прозрачни – спипват някой от бившите управляващи, който е сгазил лука и го принуждават да „съдейства“ с компромати срещу ГЕРБ с обещанието неговия случай да бъде „оправен“. Същата е историята с бившия земеделски министър Мирослав Найденов (Какво стана с делото за злоупотреби с държавни поръчки срещу него? Чакаме да изтече давността ли?), напусналия групата на ГЕРБ депутат от Свищов Георги Марков и т.н. Истинска гротеска беше да се наблюдава пелтечещия прокурор, който недоумяваше защо съдът е дал по-тежка от исканата присъда за Златанов и сълзите в очите на същия нещастник, когато на първа инстанция му лепнаха ефективна присъда.

  За моята версия доказателства нямам, но вече и прокуратурата няма за нейната. Сега сме дума срещу дума. В такава ситуция се облягам на здравия разум.

  Трябва да отбележа, че поведението на ГЕРБ при този скандал беше правилно. В такива случаи трябва да си максимално обран и да се опиташ да игнорираш инсинуациите. Когато си потопен в кацата с лайна, най-противопоказно е да правиш резки движения и да си отваряш устата. Сценаристите на активното мероприятие искат точно това от жертвата – да протестира, да се оправдава, да се шуми по случая. Искра Фидосова си отиде от ГЕРБ не защото е „поръчвала“ нещо на Златанов, а защото последният е бил нейно протеже и тя носеше отговорност за него. Мен ако питат, този Златанов не би издържал и елементарен фейс контрол, но това са си камъни в градината на ГЕРБ.

  Подозирам, че сценаристите на аферата са ядра на бившата ДС, които са добре прикрити зад политическия гръб на БСП. Почеркът е идентичен с този на хората, които подхлъзнаха своето другарче Р. Овч. Това са учили хората – как се очерня опонент и как се манипулира общественото мнение. И естествено социалистите се опитаха да изстискат до край потенциала на аферата. Днес в НС професионалната аферистка Мая Манолова направи директна връзка между изчезването на тефтерчетата и връщането на ГЕРБ на власт.

  И докато на нас ни готвеха супа от тефтерчета, в държавата се случиха някои знакови събития – за година и нещо управление на марионетката Орешарски приходите в митниците намаляха с милиард, Цв. Василев и Пеевски се скараха и ни представиха сметката от 4,2 милиарда. Е, не успяха да „усвоят” милиарда от Южен поток, но и там засмукаха няколко милиончета за предварителни работи, ей така, за Бог да прости. А ние сега ще духаме и сърбаме въз лютата чорба от тефтерчета. Да ни е сладко."

  Пламен Борисов

  Нередност?
 • 6
  krastitel avatar :-|
  krastitel
  • - 2
  • + 5

  НяКой има нужда от къса памет на хората, но вече няма да му се получи ... или? 😆

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 7
  judjuk avatar :-|
  Judjuk
  • - 5
  • + 10

  Тези тефтерчета и без това не можеха да послужат за нищо. Но пък истината за ГЕРБ и сие се знае от всички. Само едно не е ясно, как така толкова много хора отново гласуваха за Боко и компания. Къде са тук характерните за човешкия род съвест, чест и достойнство? Нали човекът е създаден по божи образ?

  Нередност?
 • 8
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov
  • - 3
  • + 3

  Този път съм потресен от Капитал... жалко...

  Нередност?
 • 9
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov
  • - 2
  • + 3

  Мислех да предложа нещо смислено - лайнарите не го заслужават.

  Нередност?
 • 10
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#7] от "judjuk":

  Ние сме далече от човещината.

  Нередност?
Нов коментар