Кой точно е за затвора?

Безаконнията в Бойчиновци

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев
Ето защо е уместно да си зададем сериозно въпроса кой точно е за затвора. Децата или тези, които откраднаха парите за дограма и отопление на дома, за да си направят луксозен ремонт на апартамента.

Държавите, в които наказателната система работи, затворниците на глава от населението са най-малко, а престъпността и рецидивът са ниски. 
Това е така, защото усилията са насочени към преодоляване на причините, поради които хората извършват престъпленията (социално изключване, бедност).

Когато става дума за детска престъпност, подходът е още по-внимателен - наказателното правораздаване (репресия, затвор) е най-крайната мярка, а ограничаването на свободата – изключителна рядкост. Защото, изолирайки един човек от обществото и поставяйки го в ненормална среда, трудно бихме могли да очакваме той да стане нормален. Още по-малко ако този правонарушител е дете.

Това е добрата практика. В България, положението е точно обратното. В Бойчиновци има детски затвор. В него вместо уважение към закона и другите се проповядва насилие и омраза. Децата са поставяни в мизерни условия, каквито не сте виждали. Ценностната им система целенасочено се компресира до "сладко" и "цигари". След кратък престой там те са убедени, че единственият закон е този на джунглата. И затова не случайно, че някои от тях съвсем скоро се връщат пак там.

Обществото е длъжник на тези деца, защо то ги превръща в престъпници. Ето защо е уместно да си зададем сериозно въпроса кой точно е за затвора. Децата или тези, които откраднаха парите за дограма и отопление на дома, за да си направят луксозен ремонт на апартамента? Децата или тези, които са станали олицетворение на баналното зло и всеки ден си затварят очите за боя и мизерията?

Повече по темата - в статията от броя: Затвор за нашите деца

Един ден в 
Бойчиновци – поправителният дом на ужасите

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Кой точно е за затвора? Като начало - прас прес за грубо нарушаване на действащо законодателство. Прас - за това, че по неговите думи е осигурил медиен чадър на мафиотски босове. Списъкът е дълъг, това е само началото.

 • 2
  townboy avatar :-|
  townboy

  Тези "деца" щом са стигнали до Бойчиновци значи там им е мястото. За счупено стъкло не се влиза в това учреждение. Имам познат който беше тръгнал по грешен път и след кратък престой там се поправи и до ден днешен живее нормално и се труди. 1 % от децата там да се стреснат и да се поправят и това е успех. Останалите са просто неспасяеми рецидивисти които режимът на Тодор Живков или държеше завинаги в затвора или направо ги ликвидираше. Но сега сме либерални, толерантни и демократични докато престъпниците ни обират, изнасилват и убиват.

 • 3
  zaza avatar :-|
  zaza

  Did you mean: Беззаконията

  беззаконията

  Речник на българския език
  1. беззаконията — мн. ч. членувано

  беззаконията е производна форма на беззаконие (мн. ч. членувано).

 • 4
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Бойчиновци е срам за страна от ЕС!

 • 5
  gregorym avatar :-|
  gregorym

  Ако това са вашите деца-жалко за вас.
  Интересно, защо статията не е подписана от автор?
  Или някой го е страх майка му на село да не пострада от такива "деца"?

 • 6
  borko_to avatar :-?
  borko_to

  ми най-много пандизчии има в САЩ. Това как се връзва с уводното изречение:

  Държавите, в които наказателната система работи, затворниците на глава от населението са най-малко...

  т.е. в САЩ наказателната система не бачка, а?!?

 • 7
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Капитал се очертава да стане флагман на свободното и правилно слово. Гладах обнези дами и господина, които отидоха в шоуто на Слави за да защитят позицията си. Де да бахме всички толкова смели..... Позоцията на Слави никога не ми е харесвала, но възможностите които дава на хората да говорят за похвални. може би трябва да се концентрира върху това. Да подкрепаме Капитал с всички средства.

 • 8
  tsvetna avatar :-|
  Цветна

  "Държавите, в които наказателната система работи, затворниците на глава от населението са най-малко, а престъпността и рецидивът са ниски."

  Това все едно ученик го е писал. Постарахте ли се да проверите поне в едната Уикипедия за статистиката? За САЩ направо не искам да коментирам, но други страни, които ни се дават редовно като пример за по-добре справящи се с развитието на съдебната система, са по-зле по този показател от нас - например Полша, Словакия, Унгария, Чехия... Което пък следва да покаже, че причинно-следствената връзка, която използвате, е не дотам коректна.

 • 9
  tsvetna avatar :-|
  Цветна

  А в допълнение по самата тема на коментара - въпросът децата или възрастните са по-грешни и по-подходящи за затвора не смятам, че е също изцяло коректно поставен по този начин.
  Тези деца там извършили ли са престъпления? Факт.
  Тези с луксозните ремонти, използвали крадени пари, извършили ли са престъпления? Факт.
  Трябва ли и двете неща да бъдат адресирани? Факт.
  Адресират ли се по неправилен начин? Факт.
  Това последното обаче не значи, че децата-престъпници трябва да бъдат оставяни ей така да продължават да извършват престъпления. Коментарът ми се струва, че точно това се опитва да внуши.

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  А в някои държави има и затвор за малолетни,за най -безнадеждните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората