Охрана на свещени прасета

Охрана на свещени прасета

Какво вършат държавните институции

15147 прочитания

© Георги Кожухаров


 Покрай случая с КТБ  "независимите" власти и институции масово разкриват, че работят в синхрон срещу обществения интерес.

През 2009 г. информационната агенция "Блумбърг" осъди Федералния резерв на САЩ заради отказа му да предостави списък с имената на банките, на които е налял пари заради кризата. Агенцията постави въпроса защо данъкоплатците нямат право да знаят това, след като банките бяха финансирани с техните пари. И федералният съд в Манхатън определи: "Централната банка спекулира с това, че разкриването на подобна информация би могло да разклати финансовата стабилност на дадена банка. Това твърдение не покрива тежестта на доказването, тъй като тя изисква всички факти, с които ответната страна би могла да докаже истинността на тезата си". Съдът заключи, че Фед е нарушил закона за свободното разпространение на информация и го задължи да публикува въпросния списък с имената на банките.

Звучи нормално и логично, нали? Както предимно се случва в т.нар. нормални държави. Преходът в България обаче успя да наложи цял куп догми, сравними с тези на комунистическия режим, които осигуряваха спокойствието му извън репресивния апарат. Както тогава тоталитарната еднопартийна система например не подлежеше на разговор, по-късно в главите на гражданите бяха набивани фалшивите аксиоми, че решения на съда, както и конституцията не се коментират, че за банките  се говори или добро, или нищо, и др..

В резултат ключовата контролна система си остана прогнила, а заради казуса "КТБ" в последните месеци маските й започнаха да падат една по една. Този фундаментален скандал осветли синхрона, в който действат разделените уж власти. А БНБ, КФН, прокуратурата, ВАС и другите "независими", издържани от данъкоплатците институции по неволя разкриват, че работят не друго, а като охранители на група лица в качеството им на свещени крави, в случая по-скоро прасета.

Прокуратурата хвърли в коша сигнала за разминаването между декларацията пред Сметната палата и демонстрирания стандарт на живот от депутата от ДПС Делян Пеевски, без да се интересува дали написаното в документа е вярно или не. КФН пък глоби с безпрецедентна сума "Капитал", защото в същата декларация липсвали свързваните с Пеевски фирми - онези, за които бившият енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи, че вече не са в консорциума за "Южен поток", цитирайки името му.

В почти истеричното си престараване ръководената от Стоян Мавродиев комисия наложи същата санкция на врачанския сайт "Зов нюз", защото писал за опашките пред клоновете на ПИБ. Но явно не е чула  бившия говорител на БСП Антон Кутев на същата тема по една от националните телевизии, нито многократните внушения на "нострадамуса" Бойко Борисов за 5-6 милиарда заем, с който "да се подпрат бордът и банките". А след като на данъкоплатците бяха стоварени милиардите нов борч за КТБ, шефовете на БНБ и КФН не спират да демонстрират доброто си настроение в компанията на финансовия министър.

Тъжното е, че голямата част от обществото, изглежда, е приело заливащото го отвсякъде безобразие вече като нещо естествено, като природно явление и само от време на време въздъхва: "ако България беше нормална държава...". 

В нормалните държави обаче няма недосегаеми за закона. Ако наистина искаме и България да стане такава, просто трябва да спрем да ги отглеждаме. Като начало - да ги лишим от институционалната им охрана, за която също плащаме с данъците си.

 Покрай случая с КТБ  "независимите" власти и институции масово разкриват, че работят в синхрон срещу обществения интерес.

През 2009 г. информационната агенция "Блумбърг" осъди Федералния резерв на САЩ заради отказа му да предостави списък с имената на банките, на които е налял пари заради кризата. Агенцията постави въпроса защо данъкоплатците нямат право да знаят това, след като банките бяха финансирани с техните пари. И федералният съд в Манхатън определи: "Централната банка спекулира с това, че разкриването на подобна информация би могло да разклати финансовата стабилност на дадена банка. Това твърдение не покрива тежестта на доказването, тъй като тя изисква всички факти, с които ответната страна би могла да докаже истинността на тезата си". Съдът заключи, че Фед е нарушил закона за свободното разпространение на информация и го задължи да публикува въпросния списък с имената на банките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  tiggo avatar :-|
  Тихомир Гочев

  Браво!
  Вие не спирайте да задавате въпросите, пък ако описаните институции и политиците не благоволят да дадат правилните отговори, вероятно ще им се наложи да се обясняват по площадите...

 • 2
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  "...просто трябва да спрем да ги отглеждаме/прасетата/. Като начало - да ги лишим от институционалната охрана, за която също плащаме с данъците си..."

  А по Коледа - на суджуци...!!!

 • 3
  igla avatar :-?
  People vs ГЕРБage

  "БНБ, КФН, прокуратурата, ВАС и другите "независими", издържани от данъкоплатците институции по неволя разкриват, че работят не друго, а като охранители на група лица в качеството им на свещени крави, в случая по-скоро прасета."

  За такива обиди бихте изтрили нечие мнение. Ако сте в правото си, ще обжалвате наложеното ви наказание и сигурно ще получите справедливост точно от ВАС (както го прави всеки един от нас). Наричането на изказванията на Борисов "воплите на нострадамуса" създава впечатление за горчивина, нескрита омраза и някакъв вид сравнение между Икономедиа и него, което ни подсеща за поговорката за жабата и коня. Слагането пък под един знаменател на БНБ, КФН, прокуратурата и ВАС е безполезно занимание в случая, като знаем колко души от тези четири институции се тъпанят на постовете си, обслужвайки Кремъл и неговия вестоносец Доган (Искров, Мавродиев, Цацаров и ... Георги Колев?) и никой не може да ги мръдне оттам, даже при огромното желание на групата на РБ (ДСБ) и "Протестна мрежа", чиито интереси защитавате със зъби и нокти, а те ви връщат със същото. Да се върнем на "прасетата"... с тях асоциираме засега само един човек (апропо, никой не успя да изхвърли Пеевски и от НС. Ако не беше си подал оставката от ДАНС, сигурно още щеше да си прави кефа, доразсипвайки всички силови структури на държавата). От друга страна, генерализирането в случаи, подобни на вашия, като в кюпа на "охранителите" на група "прасета" се слагат няколко от най-важните държавни институции, най-малкото не е добър тон и показва, че заради пари сте склонни да действате хаотично, безразборно и отчаяно (щом намерихте сили и пренебрегтахте позивите си за повръщане, появявайки се дори в "шоуто" на Дългия, от което може да претърпите само вреда - много по-голяма от наложената ви глоба).

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Държавата върви все по-на зле.
  Аз свързвам това с институционалния хаос при първото правителство на Борисов, през шугавото (за щастие кратко) управление на Орешарски до сегашния буламач от властогони.
  Законите и принципите, на които се крепи обществото и държавата все повече се превръщат във врата в полето. Много показателен пример е почти пълното единомислие на разните политически сили и институции за банкова ваканция и за средновековен закон за забрана на "клатенето" на банковата стабилност, което е целенасочено заобикаляне на съществуващите закони.

  Капитал е единствената медия, която слага пръст в обществените рани, независимо от партийната принадлежност на причинителя.

  Убеден съм, че и г-н Мавродиев, а и г-н Пеевски ще загубят тази битка, защото на страната на Капитал е както морала, така и мислещата част от българите.

 • 5
  t.rex avatar :-|
  t.rex

  За съжаление няма никакви индикации че т.н. 'прасетата' ще загубят битката, по-скоро обратното

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  radoslavivanov avatar :-P
  radoslavivanov

  Поздравления за написаното :).
  Управлението на нашат Родина не се е променило и си остава посткомунистическо.След като все още на всички достатъчно важни нива в държавната администрация и общините се назначават или стоят от години удобни на старата номенклатура хора, няма как държавата да върви напред.Няма как същите тези хора, които са два вида "вълци" и "послушковци" да реализират жизненоважни реформи ;).
  Без ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ - тоест да се забрани със закон бивши членове на комунистическата партия, ДС агенти и техните деца, да заемат постове в държавната администрация, армията, мвр и общините, ще минат поне още 20 годни преди да започнем да вървим напред - евентуално ;).

 • 7
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Безспорно аферата с "КТБ" осветли синхрона, в който действат разделените уж власти.

  Тъжното е, че голямата част от обществото е съвсем наясно, че демокрацията, всъщност, подменя избора на мнозинството, за сметка на малцинство от корумпирани типове, които управляват чрез некомпетентни лица.

  Промяната идва, когато започнем да наричаме нещата с истинските им имена и когато няма вече мърдане. И двете усовия са изпълнени.

 • 8
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Да защтим Медията, за да може тя да защити нас утре. Днес е са Капитал и зов Нюс утре са дъщерите и синовете ви.... Не на робството.....

 • 9
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  До коментар [#5] от "t.rex":

  Защото безспорния елит които имаме все още си трае.

 • adenauer

  До коментар [#6] от "radoslavivanov":

  Вашата позиция повтаря Германския модел за изграждане на общество без комуняги и доносници от всякакъввид и калибър.Евростат е посочил тази бройка от некачествени хора ,които трябва да бъдат лишени от възможности за властови функции и други подобни връдки:Това са повече от 600 хил.червени и агентурни полухора .Агентите и доносниците на ДС са били повече от 500 хил.С една дума Декомунизацията и Лустрацията задължително засяга тези негодници по списък.След това следва национализацията на всичко ,което притежават и свързаните с тях лица по списък и по Германски образец.Вземеш ли на комунягата парите и власта той сам умира ,защото не е способен за нищо ,освен за кражби,далавера ,лъжи и убииства.Накрая ппроцеса завършва по Германски модел с Народен съд и присъди само и само с ТРУД и Труд по Германси опит и практика.И само по този начин България ще тръгне напред.Според Евростат тези нечистиви хора са заграбили повече от 100 милиарда долара народно богатство.То трябва да се иземе насилствено и по сегашните закони .В тази насока има и приет от 38-то НС Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен д.в.37 от 5 май 2000 год.,но съзнателно забравен от всички управлявали държавата до момента.България е единствената комунистическа страна от всякъде .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Без никакви задръжки

Без никакви задръжки