Пак ще местим мебелите

Лансираните промени за финансовите регулатори

Връща се нормативното статукво отпреди банковата криза през 1996-1997 г.
Връща се нормативното статукво отпреди банковата криза през 1996-1997 г.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Връща се нормативното статукво отпреди банковата криза през 1996-1997 г.
Връща се нормативното статукво отпреди банковата криза през 1996-1997 г.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

След краха на банковата система през 1996-1997 г. управлението на Обединените демократични сили въведе в в Наказателния кодекс текст, предвиждаща затвор за банкери, които отпускат кредити без необходимото обезпечение. Паралелно с това замени колективната отговорност на ръководството на БНБ с лична.

Една от първите стъпки на коалицията между НДСВ и ДПС, управлявала с кабинета "Сакскобургготски", беше да отмени текста в НК (сред най-яростните защитници на отпадането му беше настоящият управител на БНБ втори мандат Иван Искров).

Малко по-късно проточилите се "колкото трябва" съдебни дела срещу банкерите приключиха с масовото им оневиняване именно на това основание.

След повторената катастрофа в рамките на една, отново българска, банка във вторник ресорният министър Горанов лансира промени за финансовите регулатори. "Относителната им независимост не дава добър резултат и би било редно да се мисли за колективно носене на отговорност, за да не бъде "ядреното куфарче" в ръцете само на един човек и само той да носи отговорност за такъв системен проблем", каза той, правейки манипулативното внушение, че проблемът с КТБ е "системен". 

Тъкмо обратното - действията и бездействията преди и след затварянето на банката доказаха, че проблемът не е на банковата система, а зад предизвикването и случването му стоят конкретни лица. Но всички власти очевидно са оглушели за настояванията да изяснят персоналната роля на участвалите в сценария.

Вместо това се предлага нормативно "местене на мебелите" с връщането към колективната (без)отговорност за БНБ отпреди банковата криза преди 18 години. Това трудно ще изиграе ролята на регулаторна гаранция, но от него може да се предвиди същият ефект, както от декриминализацията на източването на банки, които не са точно банки по определението на главния прокурор Цацаров.

Етикети

КФН КТБ БНБ
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Защо не вземат пример да речем от Швейцария? Там като гледам нямат проблем с банките. А може би просто централните им банкери си вършат работата?

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков

  Явно, желанието е личната безотговорност да се замени с колективната безотговорност от някога и отново да настъпи банкова криза като по виденово време, вместо само с изгорялата КТБ сега! Тоест - провалите сега водят до промени, които да засилят провалите в бъдеще! Нищо добро не ни чака!

 • 3
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  Стягат се за бутането на валутния борд. От там ще паднат още доста милиарди, пък и кредитите ще се обезценят. Ясно е, че виновни няма как да има, защото те не могат да носят отговорност за постъпките си... ;)

 • 4
  sarssaraktos avatar :-P
  Sars Saraktos

  Банките си го изпросиха: "Най-сетне банки и монополисти няма да имат право да отнемат имуществото ни!

  Патриотичният фронт внесе законопроект, който да отмени правото на банките да слагат ръка върху имуществото на граждани и фирми, ако те не са изрядни платци по борчовете си. Народните избраници от групата на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов в Парламента искат отмяна на член 417 от Гражданския процесуален кодекс. С този акт депутати искат да защитят интересите на българския народ от монопола и посегателството на банките и дружествата върху личната свобода на гражданите.

  На този етап текстовете в чл. 417, който депутатите искат да бъде премахнат позволява на банките и банковите институции да се снабдят с изпълнителни листове. С тях им се даваше право да слагат ръка на имуществото на граждани и на фирми без никакъв проблем. Процедурата не даваше шанс на българите и фирмите да защитят правата си на публичен процес, твърдят от Патриотичен фронт.

  В мотивите си ПФ заявяват, че с този законопроект от нашето законодателство се нарушава член 6 от Европейската конвенция за правата на хората. А същата трябва да е по-напред от родното законодателство, тъй като страната ни е членка на Европейския съюз.

  Член 417 от нашето законодателство влиза в противоречие и с различни европейски директиви, закони и постановления. Патриотичният фронт заявява, че с него грубо се потъпква Хартата на основните права на Евросъюза, разни клаузи за потребителски договори, включващи банкови заеми и кредити. С него се нарушават и още куп евродокументи, преди всичко защитаващи правата на хората пред институциите, които са монополисти.

  Патриотичният фронт се надяват на широка обществена подкрепа за своя законопроект. Те разчитат на намесата на неформалните граждански общества, както и медите да застанат до тях, за да се оправи едно безумие. Тази несправедливост остави хиляди граждани без дом и имущество, подклаждайки апетита на банкови лобисти и институции."

 • 5
  zo avatar :-|
  zo

  Кой предложи Горанов?

 • 6
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  До коментар [#4] от "Sars Saraktos":

  По-подробно казуса е описан тук
  http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=4#130525

 • 7
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "...Патриотичният фронт се надяват на широка обществена подкрепа за своя законопроект. Те разчитат на намесата на неформалните граждански общества, както и медите да застанат до тях, за да се оправи едно безумие..."

  Хич даже не е безумие. Навремето го приеха с ясното съзнание, че мат'риялът подлежи на геноцид и ограбване по всички достъпни начини. И други изненади приеха. Ако някоя мутра ви присвои жилището и се обърнете към "уважаемия" съд, като едното нищо можете да получите конгениалния отговор, че НЯМАТЕ ПРАВЕН ИНТЕРЕС, защото жилището не е ваше... ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО