Разстрел и след разстрела...

Подслушването на протестиращи

   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock
Тези, за които "Червеи" е най-голямото предизвикателство, са българските граждани.

"Червеи". Така се е казвало оперативното дело, по което са били следени участници в протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г. Тоест държата е следила хора заради конституционно закрепеното им право на свободно сдружаване и правото им свободно да изразяват мнението си.

Този сюжет ни връща директно във времената, когато държавната сигурност се охраняваше от централата на VI управление на ДС на ул. "Московска", а правата на гражданите – за свободно изразяване и протест бяха углавно престъпление.

Всъщност фактът, че протестиращите срещу кабинета са били подслушвани, е съвсем логична последица от назначаването на двама видни възпитаници и преподаватели в библиотекарското училище - Владимир Писанчев за шеф на ДАНС и Цветлин Йовчев за вътрешен министър. И двамата са свързани с разработката "Галерия", в рамките на която преди няколко години бяха следени комуникациите на журналисти и издатели.

Не случайно след падането на кабинета "Орешарски" Писанчев прибра голяма част от сивите кардинали от МВР при себе си.

Въпросът обаче е какво ще се случи оттук насетне. Парламентът има правомощия да потърси обяснение и от Писанчев, и от бившия вицепремиер Йовчев. Разкритието ще е първият сериозен тест за бюрото за контрол на СРС. Посегателството със средствата на репресията срещу мирно протестиращите е и достатъчно важна тема, по която и президентът следва да свика КСНС. Ход, разбира се, има и прокуратурата, но е повече от наивно да очакваме, че главният прокурор Сотир Цацаров ще поеме инициативата – това би означавало да се изправи срещу тези, които вече две години, хм, толерира.

Но тези, за които "Червеи" е най-голямото предизвикателство, са българските граждани. От тяхната реакция ще стане ясно дали са будни, или просто са такива, каквито ги наричат службите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Ако гражданите са "Червеи" за ченгетата във властта, то ченгетата интриганти са "Трупове"

 • 2
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Ама на ли именно с/на червеи се ловят шараните и понякога и "по-едри риби"...

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Въпросът обаче е какво ще се случи оттук насетне."

  Като човек, който е гласувал за РБ, очаквам да упражнят необходимия натиск, така че съдебната система да се задейства!

 • 4
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Интересно ми е каква е била целта на подслушването? Какво толкова са искали да открият? Или просто за да услужат на власта и да си пишат точки.Аз не виждам смисъл от това подсушване.

 • 5
  save_knforest avatar :-|
  save_knforest

  правата на гражданите – за свободно изразяване и протест бяха углавно престъпление....Това дет сте го написали е глупаво. Престъпленията се извършват с две основни форми на вина:умисъл и непредпазливост. Престъплението не може да е углавно, това е СССР тафталогия на нашите соц прокурори.
  Да си го знаете.

 • 6
  johnnie1160 avatar :-|
  Johnnie

  От патриарха до последния клошар всички са мръсни доносници... евала и държава!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  high avatar :-|
  bee

  До коментар [#5] от "save_knforest":

  Леко отклонение, но какво е таФтология?! Това от тафта ли идва? Или говорим за таВтология. Не ни пречи да сме малко по-грамотни, когато искаме мнението ни да има тежест, нали?

 • 8
  ladin avatar :-|
  ladinn

  Ужас. Никаква разлика няма между днешните комунисти и бащите и дядовците им. Същите съветски роби, за които правата на човека нищо не означават.

 • 9
  nxo44693674 avatar :-P
  nxo44693674

  Много се драматизира тази тема. Да, много е тъпо, но на този фон подслушващият ЦЦ беше погален и помилван от прокуратурата и съда именно за подслушване. Няма как това да бъде игнорирано от медиите и да се акцентира само върху едва ли не за всичко виновния Орешарски. Фалшива и преекспонирана драматизация. Иначе какво пречи да се сезира прокуратурата и без много приказки (милиционерът ге. А. наскоро вместо официално в парламента, взел да кьорфишекства в медии) да се стартира дело. Докато се кьорфишекства, властта на мутрите и лобистите си прави далаверите, защото енергията е изпита с този вече досадил организиран от лобитата на ГЕРБ, РБ и вашата медия протест.

 • 10
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  # ДАНС - мацанчевПисанчев


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО