Новият брой: Пътят към Шенген
Close

Сбърканата стратегия

Докладът на Брюксел за макроикономическите дисбаланси прави убийствена дисекция на надзорните провали

През годините на кризата БНБ внимателно и систематично уби дебата за финансовата стабилност. Всеки, който се опитваше да вдигне аларма за конкретни проблеми, беше или високомерно игнориран, или брандиран като рушител на валутния борд.

През цялото това време централната банка се опитваше в тишина да прокара своята стратегия за справяне със световната криза. А тя беше, образно казано, да отпусне юздите на надзора и да остави банките да не разкриват пълния обхват на проблемите си, да рефинансират необслужвани кредити, да раздуват оценки на обезпечения. Само и само да не покажат слабост и кризата да отмине. И логично по-уязвимите банки с местни собственици бяха по-фаворизирани, което им отвори път да градят лични империи с пари на вложителите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 14
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#13] от "info111":

  Тук се губи една важна подробност - Фонда за гарантиране на влоговете ... те са реалния субект !

  Нередност?
 • 15
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991
  • - 1
  • + 6

  Да разбираме ли,че се очаква нов банков фалит?То всички виждаме,че банките не печелят от основна дейност,а от всевъзможни такси и комисионни,ама нейсе..

  Нередност?
 • 16
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 13

  В България банките и поднзадзорните дружества всъщност са оставени на самотек! И преди някой да е възразил да му напомня, че не друг, а управителят на БНБ го заяви в прав текст, обявявайки, че не са контролирали и регулирали КТБ, защото законите не им позволявали - тоест разбирай всяка българска банка.
  И тук големият въпрос всъщност е Иван Искров некадерник ли е, или мошеник и лъжец? Който произхожда непосредствено от подвъпроса:

  И кога точно Искров разбра това? Кога точно го осветли тази констатация?
  Защото години наред точно този най-агресивно бе против поставянето на българските банки под европейски надзор и правила с сега явно абсурднуя мотив за загуба на суверенитет. Този същият години наред ни уверяаше, че банковата система в България не само била много стабилна, но дори и сред най-стабилните в ЕС, за пример!
  И въпросът е - ако Искров е знаел и тогава, че "законите не му позволяват да осъществява реален банков надзор", ТО ТОГАВА ТОЙ НАЙ-НАГЛО Е ЛЪГАЛ ВСИЧКИ!!!
  А ако не е знаел и едва след това е научил, ЗНАЧИ Е ОТКРОВЕН НЕКАДЪРНИК И ГЬОНСУРАТ!

  Но според мен е и двете - знаел е, разбира се, негодникът, зашото тези милиарди, откраднати от банките по най-различни схеми са изтичали не случайно и не от незнание, а организирано през годините, през дълъг период от време и при наличието на много сигнали и знаци за това, и този и глутницата му са се облажвали под различни форми от това да играят ролите си на убити лисици и да баламосват мат'ряла в и извън България с претенциите си на големи експерти и специалисти...

  (Другият управител на надзорен орган пък - Мавродиев, на КФН - и той се оплете в лъжите си. Този пък притиснат от въпроси на журналисти директно заяви, че е с двойни стандарти, признавайки, че ПИБ му е била "поднадорно лице", но ... КТБ НЕ МУ БИЛА!?!?!?"
  И това бе, за да избяга от своята отговорност за грандиозните кражби в последната, знаейки, че мафията е решила да я даде за курбан, но спасява първата с парите на данъкоплатеца...)

  Така че всичко е оставено в ръцете на мениджърите и собствениците на банките и останалите поднадзорни дружества. Ако те са кадърни, добронамерени и съвестни и са успявали някак си да се впишат и да работят в България въпреки репресиращата и корумпирана и рекретираща мафия, която управлява държавата, те, тоест дружествата им вероятно са в добро или задоволително състояние и потенциал.
  Но ако някое от горните условия не е изпълнено, тогава отчетите са кухи и без покритие, подправени и фалшифицирани, и дружествата са източени, а активите прехвърлени или откраднати - основно през или в анонимни офшорки...
  Това е най-общо - без да се конкретизираме ЗА СЕГА, КОЕТО ТОЧНО БЕ И Е РАБОТАТА НА ТАКИВА КАТО ИСКРОВ И МАВРОДИЕВ, НА БНБ И КФН!
  Така че онзи ден, когато Горанов и Борисов така упорито натискаха да мине закона за онези 16 милиарда лева в парламента, те говореха за дупки в енергетиката, но отлично знаеха, че огроми дупки има не само там, и какво ще стане, ако тръгне верижната реакция...
  Защото всички отлично знаем за свойството на банките "да правят нови пари от въздуха", тоест за мултипликационния ефект - в едната посока.
  Приложението и демонстрацията му в реалостта В ОБРАТНАТА когато се случи обаче се нарича КАТАСТРОФА! Благодарение и на една ключова думичка там - леверидж!
  Колкото по-малко или отсъстващо е РЕАЛНОТО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ на един кредит, или актив, толкова по-голям е левериджът!
  Колкото по-голям е левериджът, толкова по-голям е рискът, ТОЕСТ ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БОМБАТА, АКО ИЗБУХНЕ!
  Да не се връщаме назад във времето - и то не много отдавна, за да си спомним какво стана през 2008 г. при кризата със субпрайм мортгиджите...
  С две думи - не се ли намеси ЕК и ЕС веднага, и то не на думи само, а на дела, и то не инцидентно, епизодично, А ТОТАЛНО, МОЩНО И ОРГАНИЗИРАНО, разрушителният потенциал на бомбите в банковата система на България е опасен и за самия ЕС в този толкова нестабилен за съюза (гръцката криза, украинската криза,...) момент!
  Ще ми е крайно неприятно, ако след време някои лидери на ЕС с изненада констатират кризи и кризисни събития в България и отново са изненадани! Цената на ненамесата и пасивността на ЕС сега за европейския данъкоплатец ще се мултиплицира многократно по-нататък във времето, в право пропорционална ависимост!
  Пролемът за това положение е, че ЕС все още отказва да приеме и признае, че България с еуправлява от мафия и че това, което става там, навсякъде, вкл. и в банковата система не е плод на незнание, не е следствие на неразбиране, некадърност, нехайство, безотговорност, А УМИШЛЕНО И ОСЪЗНАТО, ПЛАНОМИРАНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЗАВИСИМИ ЛИЦА ВЪВ ВЛАСТТА, ПОДЧИНЕНИ НА ГРУПА НЕЛЕГИТИМНИ И НЕПУБЛИЧНИ ЛИЦА С ОТКРОВЕНО ПРЕСТЪПНИ И ВРАЖДЕБНИ И КЪМ ЕС, И КЪМ БЪЛГАРИЯ НАМЕРЕНИЯ!
  И този отказ на ЕС да се обърне с лице към действителността в България и да види истината и реалните факти водят до една мъка бекрай в България и по отношение на България!

  Нередност?
 • 17
  t34 avatar :-|
  t34
  • - 3
  • + 2

  До коментар [#12] от "mammita":

  2008 всички даваха подобни лихви. Правиш определено заблуждаващ намек за лихвите на банката на Левон в момента. Тоя им депозит винаги се е олихвявал на месечна база макар и да е годишен и за да дочакаш цитираната от теб лихва трябва да държиш парите 12 месеца - тук сумарно винаги се е взимала лихва като по едногодишен срочен депозит. Което сега е 1,15% при Булбанк - така че, няма никакви 10%.

  Нередност?
 • 22
  realismisthename avatar :-P
  realismisthename
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#8] от "b.manchev":

  Тя и KPMG е независима, пък пижо и пендо си направиха чудесен репорт, че баката е шестак. Няколко месеца преди да се срина като бомбардирана панелка :)

  Нередност?
 • 23
  ruark avatar :-|
  ruark
  • + 4

  писателят на статията е гледал сериала къща от карти.
  В бг всяка банка има високорискови и невземаеми кредити в големи количества както и др. западни банки които се изписват година за година и банките притежават бетонните паметници, НО две от тези банки, изцяло в български ръце имат огромни проблеми КТБ и ПИБ.
  "И логично по-уязвимите банки с местни собственици бяха по-фаворизирани, което им отвори път да градят лични империи с пари на вложителите"

  по уязвимите банки от местната бг мафия иска да каже автора. Понеже в тези банки се концентрира и насочва нарочно както държавен така и частен капитал, вторият подлъгван от високите лихви. И не случайно те имаха най високите лихви по депозити години наред, за да могат да се съберът средства за да се източат и банките да фалират, и имаха големи заеми към чужд банки, и ПРИ положение че последните години банките се рефинансираха на отвратително ниски лихви от централните банки, които от своя страна взимаха пари директно от марио драги ЕЦБ, просто няма логика да примамват клиентите с много високи лихви 7 до 10 % по депозити, ако им трябваха средства за отборчване. Последните 5 6 години и до сега се славят с евтини пари за укрепване на световната банкова и финансова система.

  нито една чужда банка няма такива дупки и липси на средства както ктб и пиб. няма да се учудя ако една част от източените средства не са директно дадени на ПИБ и се представят като държавни пари.......само идея
  Функцията на БНБ е да има надзор и да следи за капиталовата адекватност на банките и дали те спазват банковите закони и в каква степен са защитени депозитите в една стресова ситуация и какво е съотношението на раздадените кредити към собственият капитал на банката и какво е количеството на високите рискови кредити.
  Банките дават доклади на БНБ всеки квартал и годишни отчети. Естествено, че те могът да фалшифицират и фризират балансите си до изв. степен. но за движения на големи суми трябва да се търси отговорност от БНБ и съответно санкции към дадена банка, дори завеждане на дела и блокиране на дейността на банката като и се отнема лиценза ако банката не се съобразява със законовите норми и раздава пари в големи количества под формата уж на кредити. Схеми колкото щеш. Съда може да заведе наказателна процедура срещу банката ако тя злоупотребява със средства, в случая още преди да стане скандал с ктб. Понеже не може една регионална банка да придвижва 500 милиона или 1 милярд за кратко време към някого без да се задават въпроси и се търси отговорност. И тъй като в тази банка били съсредоточени държ. средства БНБ още по изкъсо трябва да държи банката с аргумента че там се намира държани средства от данъци на народа и постъпления от държавата от такси мита държ. участие и прочие. Тоест резерви на държавата.......
  Така че БНБ ръководството е в схемата, даже отивам още по далеч, може да е едно от съучастниците в схемата за източване на пари от банката......нищо чудно и на края да рече упс, уж всичко си беше наред и изведбъж изчезнаха средства раздадени под формата на невземаеми кредити по разни ялови проекти......

  Нередност?
Нов коментар