Новият брой: Накъде след вота
Close

Не дишайте!

Прогресът на цялата държава в момента зависи от промени, които са много по-сложни от правеното досега

"Дишайте! Не дишайте!" Това казват лекарите, когато ни преглеждат. Ако можеха обаче да ни дадат такъв съвет, щяха да ни кажат да не дишаме през три-четири месеца от годината. Толкова са средно дните, през които в големите градове в България замърсяването с фини прахови частици е над нормата. От това се разболяваме повече и умираме по-рано.

Проблемът с мръсния въздух, разбира се, може да бъде решен. Той обаче е сложен и ситуацията не може да се подобри за няколко месеца. През последните години (почти) беше решен проблемът с индустриалното замърсяване, което изчисти въздуха от едни замърсители, но за сметка на това замърсяването от въглища, дърва и автомобилни газове става по-сериозно.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  jessie... avatar :-|
  Jessika
  • - 1
  • + 35

  Поздравявам "Капитал", че повдигат една толкова важна тема, за която почти не се говори в България.
  Като човек, страдащ от хроничмо белодробно заболяваме, бих предложила на управляващите да се опитат да не дишат за няколко минути. Със сигурност нямат предства, какво означава за милионите болни да страдат от липса на въздух, заради отдавна пренебрегван проблем.

  Нередност?
 • 4
  glog avatar :-|
  glog
  • + 3

  Вярно е, че, както казва статията (#0), ≪Прогресът на цялата държава в момента зависи от промени, които са много по-сложни от правеното досега. Съдебната и здравната реформа, образованието, както и чистотата на въздуха, искат обмислена политика, която излиза извън сферата на дейностá на една партия, една власт и дори един мандат≫. Но на практика не тези са основните проблеми на държавата. Всъщност проблемът е основен и е един: Управлението на държавата. Защото каквото е управлението на една държава, такова е и нейното състояние.

  Какво в управлението на държавата не е както трябва? Ами всичко. Като започнеш от законите, които регламентират правилата на поведението на хората и институциите в държавата, поради което са основни за всяка държава. Законовата ни система обаче е толкова объркана, с толкова капани, дупки, примки, безизходни задънени лабиринти и откровени идиотизми, че е просто за чудене, че държавата ни все още не се е разпаднала на съставните си части. А как при тази система да урегулираш и създадеш една перфектно работеща съдебна система например? Та нали за да е ефективна нейната работа преди всичко трябва да са ефективни законите, по които тя работи, както и тези, които използва като основание за произнасяне на една или друга присъда?

  Всяка съзнателна целенасочена дейност има две страни: Цел и средства за постигане на целта. При което целта е тази, която определя средствата. Или поне така би трябвало да бъде, ако искаме дейността ни да е ефективна и плодотворна. А средствата от своя страна трябва да са достатъчно целесъобразно целенасочени, за да бъдат ефективни. Извън тези правила приказките за някакви си там ценности нямат място в този етап на работата. А ако искаме непременно да запазим някаква ценност, каквато и да е тя, това трябва да бъде направено преди целта да бъде формулирана, за да можем да я формулираме така, че съответната цел да не противоречи нито пряко, нито косвено на тази ценност.

  И няма никакъв резон законите да се създават така, че да отговарят на частните интереси на една или друга социална група или прослойка от обществото, защото това почти винаги води до изкривяване и подменяне на първоначалната цел или на избора на ефективни средства за реализирането на целта. Да не говорим за писането на цели закони от хора, които не са част от състава на парламента или законообразна помощна част към този парламент, която се финансира от държавата с пари, определени за работа на законодателната система. Защото закон, създаден не от хора, работещи на заплата към парламента, и приет от него, всъщност е аналогичен на кукувичето яйце, снесено от кукувицата и поставено в чуждо некукувиче гнездо.

  Впрочем, проблемите при създаването на закони са много и тука няма как да ги изредим, дори ако се ограничим с основните от тях. По-важно е друго: Важно е да се разбере, че за да се реформираме и да станем нормална държава, трябва да започнем не от съдебната или от здравната система, а от законодателната. От парламента. А правилните реформи в работата на тези системи, ще дадат възможност за създаването на такива закони, които ще принудят другите системи, щат-не щат, да се реформират и да започнат нормална работа.

  Нередност?
 • 5
  bawarec avatar :-|
  bawarec
  • - 3
  • + 8

  Значи гражданското общество трябва толкова настоятелно да изисква от партиите решаването на тези проблеми, че никоя от тях да не може да ги загърбва.

  Нередност?
 • 6
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 3
  • + 5

  Преди няколко седмици, когато във Варна имаше голям смог се ядосах и си взех качествена дихателна маска.

  Иначе от години имам устройство за пречистване на въздуха у дома (което не е "озонатор" - прочетете повече по въпроса в моя блог - статията се казва "За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух" - при написване в Google излиза на първа страница).

  Направо се изумявам как може хората да са с такова овче мислене. Виждал съм по време на смог майки и бащи (да, и мъже!) да разкарват бебета с колички (които не бяха снабдени с филтрираща система - бебетата дишаха същя смог, какъвто и родителите). Да ме пита някой какво правех и аз в морската градина при такъв въздух (като излязох въздъхът не беше много мръсен, обаче след час-два хората пуснаха печките на дърва въглища и въздухът стана нетърпим).

  Когато ходих до магазина с дихателната маска не видях никой друг да носи маска. А тогава въздухът беше наистина нетърпимо вмирисан.

  Хората са овце. Доказано е. Питайте чичковците Аш и Милграм, ако не вярвате на мен.

  Нередност?
 • 7
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 4
  • + 3

  Не съм фен на етатизма, обаче понякога си мисля, че трябва да напишат закон, който да задължава хората да носят дихателни маски когато има смог. Защото после който се е пазил плаща сметката на другите, които не са се пазели (парите в здравната каца са ограничени).

  Защото, поради психологическите ефекти свързани с конформизма в група и други, хората няма да си сложат маски само защото това е разумно. Те са с овче мислене - гледат другите дали носят маска и решават на база на това дали и те да носят такава. При това положение никога няма да се наложи полезния мем "носене на маска по време на смог".

  В други държави съм виждал (по медиите разбира се) как хората носят маски (които е съмнително доколко са ефективни, но поне спират по-едрите частици мръсотия). Там мемът "носене на маска по време на смог" се е наложил. Защото въздухът там е значително по-мръсен от този в българските градове.

  Нередност?
 • 8
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев
  • - 2

  Абе вие луди ли сте?! За по-чист въздух повече от 2-3 милионна поръчка не може да се направи!

  Нередност?
 • 9
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 1

  До коментар [#8] от "Георги Георгиев":
  В голяма грешка си - буквално и в преносният смисъл!
  Направо няма толкова напечатани пари, колкото може да се изхарчат за подобни проекти.
  И абсолютно не иронизирам темата, нито омаловажавам огромният проблем, който разкрива статията!

  Нередност?
 • 10
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 1

  До коментар [#7] от "Валентин":
  Например в Пекин. В Понеделник сутрин...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Да ви разкажем нещо интересно?

Да ви разкажем нещо интересно?

ВСС завинаги

ВСС завинаги