ВСС: Лично укривателство

Отказът на съвета да проверява Владимира Янева

Владимира Янева
Владимира Янева    ©  Анелия Николова
Владимира Янева
Владимира Янева    ©  Анелия Николова
Кадровиците на Темида са обрасли от зависимости и очевидно са част от тази модел.

Един от основните изводи от разработката "Червеи" бяха стряскащите разкрития, че съдът, в лицето на председателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, на практика е абдикирал от задължението си да бъде страж на човешките права и да се отнася критично към исканията на службите за сигурност за подслушване и следене.

Проверка на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства показа, че Владимира Янева, под чието управление СГС съвсем затвърди образа си на банка за съдебни услуги, е допуснала серия от нарушения при разрешаването на СРС-тата по разработката. Нещо повече - тя е издала правно становище, с което легализирала действията на председателя на ДАНС към онзи момент Владимира Писанчев.

Въпреки тези факти в четвъртък членовете на съвета отказаха да образуват дисциплинарно производство срещу Янева. Мотивите им - че тя се ползва с функционален имунитет противоречат на досегашната практика на съвета и са очевидно несъстоятелни. В наказателното право прикриването на извършител на престъпление се нарича лично укривателство.

Така само няколко седмици след началото на скандала "Червеи" ВСС започна да дава заден ход.

Казусът е поредното доказателство, че мнозинството в съвета няма воля за промяна. Очевидно по-голямата част от членовете на ВСС не искат да скъсат с модела на СГС, който изправи на бунт редовите съдии и накара френския посланик да наруши добрия тон. Причината за това може да е само една - кадровиците на Темида са обрасли от зависимости и очевидно са част от тази модел на разруха. По същата причина те не искат да се справят с проблема със случайното разпределение на делата, а вече трета седмица бавят и проверките от СГС.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората