Омертата в СГС се пропуква

Замитане на следите, или разглобяване на зависимото правосъдие

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

След дълга агония Софийският градски съд (СГС) успя да се раздели с противоречивото си ръководство. Омертата се пропуква и разбираме, че изплувалите на повърхността примери за зависимо правосъдието последните няколко месеца всъщност не са изключение, а резултат от добре смазана система, която е превърнала съда в банка за услуги.

Става дума за най-големия окръжен съд в България. Това е инстанцията, на която две трети от стопанския оборот в страната трябва да разчита, че ще гарантира върховенство на закона и справедлив процес. Вместо закона и вътрешното убеждение тук са били използвани практики, които са присъщи на тежкия криминален контингент.

Фактът, че СГС е една от емблемите на зависимото правосъдие, е известен от години. Също така от години към институциите са валели сигнали срещу прогнилите магистрати, без обаче от това да има каквито и да е било последствия. Благодарения на вътрешната съпротива на почтените съдии и външния натиск (на френския посланик) врата за промяна беше отворена.

Сега топката е във Висшия съдебен съвет (ВСС), който следващата седмица ще приеме доклада от проверката в съда. Кадровиците на Темида трябва да покажат, че са способни да отидат отвъд казуса "Ченалова" и да разглобят модела на зависимо правосъдие, който живее не само в градския съд, а и на други ключови съдебни инстанции.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  Вече в няколко статии публикувате факти за реалноста в СГС. Дори само половината да са верни....то той е за тотално закриване. Но СГС не изключение от общата картина на правораздавателната система в България. Какво правим? Нова конституция, нова държава, или отново да станем част от Отоманската империя?

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "...изплувалите на повърхността примери за зависимо правосъдие..."
  Е,разгеле.То целия свят го разбра,даже и без проверки и доклади.Сега е ред на ВСС,но не да вътворява ред/имал е възможност да го направи досега/,а да се изнася по най-бързия начин.Тези хора не искат и не стават.

 • 3
  mr.kiril avatar :-|
  mr.kiril

  НОВ ВСС!!!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Всички да бъдат изметени от СГС. Аман от боклуците в този съд.

 • 5
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  Да бяха само в този ... с мед да ги нахраниш.

 • 6
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  И като слушам за реформи да не ми обясняват как точно привършват с попровките на законите. Без нови хора няма да има нов съд.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Ако трябва наистина да се търси и намери трайно решение на един (на този) проблем, то той трябва да се види и разглежда в целия му обем и комплексност, а не парче по парче.
  Групата лица в ръководството на СГС, които са вършили редица безобрзия и престъпления там НЕ СА НЕЗАВИСИМИ И ИМПРОВИЗИРАЩИ, САМОТНИ ИГРАЧИ, А ОЧЕВДНО СА ДЕСЙТВАЛИ ОРГАНИЗИРАНО И ПЛАНОМЕРНО, ТОЧНО КАКТО ОРГАНИЗИРАН БЕ И ОТПОРА ИМ МЕСЕЦИ И ГОДИНИ СРЕЩУ ОСНОВАТЕЛНИТЕ КРИТИКИ И ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА ХОРАТА ОТ ТЯХ!
  И са част от по-голяма група, в която са включени и ръководители от други институции - напр. шефа на ДАНС Писанчев, бившия шеф на МВР Йовчев (или т.н. сарайско-библиотекарска мафия" и т.н.
  Така че е крайно време да се каже цялата истина и да се постави правилната диагноза, за да може да се потърси и намери и най-правилното решение и изход от тази много тежка ситуация, когато имаме мафия, превзела държавата и играеща ролята на Троянски кон...

  Защото при тази ситуация дори и отделни основни "играчи" на тази мафия да бъдат отстранени и/или пасивирани, ТО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СИСТЕМАТА ИМ Е НЕПОКЪТНАТА И ОСТАВА ТО НЕЩАТА ПО СЪЩЕСТВО НЕ СА ПРОМЕНЕНИ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ ИСТИНСКИ!

  А че омертата щеше така или иначе да се пропука бе ясно доста отдавна - просто ножът е опрял наистина до кокала, в българина и България вече не остана почти нищо за краднене и рушене, направиха се толкова много безобразия, кражби, корупция и престъпления - и то в малка страна като нашата, където всички се знаеме, "всички сме братовчеди", че е пълна илюзия и неадкватност някой да си мисли, че престъпленията и престъпниците могат да останат скрити за по-дълго време...
  Единственият начин при това положение да продължи "мълчанието на агнетата" бе ... ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ОТКРИТА ДИКТАТУРА, което едва ли е възможно да стане в държава от ЕС, все пак, пък дори и било и тя да е страна, в която мафията е окупирала всички власти, а и на тези едва ли им стиска да опитат...

 • 8
  ddemi avatar :-|
  ddemi

  Хиените в правосъдието навличат овчи кожи и започват да хрупат трева. Ако се появи овца сред тях, те няма да я изядат, а ще продължат да хрупат трева. Червената шапчица втора серия - за възрастни. Сегашният ни лидер отсече: по-добре лош мир между хиени и овци, отколкото добра война за реформа на правосъдието. Т.е. реформата означава хиените да изглеждат като овце. В една североизточна империя използваха картонени къщи като плува покрай тях императрица Екатерина да се радва колко хубаво живее народът.

 • 9
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA":

  Цялата съдебна система е за тотално изриване, не само тези в СГС.

 • 10
  ssh34368102 avatar :-|
  роджър

  Ръководството било "противоречиво" - как така, то беше ЕДНОЗНАЧНО НЕпротиворечиво !
  ВСС трябвало да "докаже" нещо си принципно и хубаво - та те многократно и еднозначно са доказвали точно обратното !
  Промяна в Конституцията - това е минимума, необходим за реална промяна - в противен случай системата ще се възпроизвежда винаги - и никакви "добри" хора не са в състояние сами да свършат нещо /само защото са добри/ !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО