Държава на побеждаващия путинизъм

Решението на ВАС за правния интерес на акционерите в КТБ и други подобни

Много от разпоредбите в основния закон на държавата вече звучат само като добри пожелания.
Много от разпоредбите в основния закон на държавата вече звучат само като добри пожелания.    ©  Анелия Николова
Много от разпоредбите в основния закон на държавата вече звучат само като добри пожелания.
Много от разпоредбите в основния закон на държавата вече звучат само като добри пожелания.    ©  Анелия Николова

В сряда Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе, че акционерите в затворената КТБ нямат т.нар. правен интерес да търсят по съдебен път правата си по отношение на отнетия от БНБ лиценз на банката.

И досега ВАС, който според според официалната си функция трябва да защитава от държавния произвол обществото - като съвкупност от физически и юридически лица, се грижеше предимно да им отнема правния интерес да оспорват актове на централната и местната власт.

Но с последното си решение ключовият съд начело с Георги Колев поставя правовия ред в качествено нова ситуация. С лишаването на собственик въобще от правото да търси правосъдие за решения на държавни органи, които засягат собствеността му, на практика понятието частна собственост се обезсмисля. И цялата й "свещеност" става куха фраза в оказващия се все повече на хартия основен закон на държавата

Конституционният съд, който поне теоретично би могъл да възстанови действието му, също може да остане само на хартия - по липса на институция, която да го сезира. В парламента (а и извън него) реална политическа опозиция няма, а предвид последните развития не следва да се залагат големи очаквания за действия в тази посока на президента, националния омбудсман или шефовете на другите две върховни съдилища.

Така обществото може да се окаже без инструменти за противодействие на налаганата му тоталитарна воля, олицетворявана от все по-демонстративния сговор между формално разделените власти. Различните й проявления от последните дни, месеци и години рисуват България все по-малко като европейска и все повече като държава на побеждаващия путинизъм.

В същия дух е прокараното през правната комисия във вторник с гласовете на ГЕРБ и ДПС "пилотно" право на главния прокурор да спира частни сделки без съдебно решение - засега за 48 часа.

Важен детайл е и повдигнатото същия ден обвинение на журналист от казанлъшката "ПрессТВ", който с репортажа си за наводненията бил всявал паника, но по-интересното е, че е авторът на видеорепортажа от предизборния митинг на ДПС, на който Делян Пеевски се обръща към публиката с прословутия си въпрос "Страхува ли ви ГЕРБ?". Пред БНР изпълнителният директор на телевизията обясни, че с протокол от полицията е бил предупреден медията да спре да говори, както и да пише в сайта си за общината.

Реплика на режима в Кремъл е и изразената в сряда от финансовия министър Горанов готовност да подкрепи искането на туристическия бизнес вместо да си купуват хранителни стоки с ваучерите, които сега работодателите дават срещу данъчни облекчения, работниците да бъдат пращани на стадни почивки за компенсиране на загубите на закъсали хотелиери.

Ако към нормативния волунтаризъм прибавим и успешната "информационна война" наред с факта, че и у нас нещо като бащица по свое усмотрение "налива пари" и раздава блага от общата сметка, много съществени разлики не остават.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  soul avatar :-|
  soul

  Истината, цялата истина и само истината! !!

 • kaiser_soze

  Петата колона ще ни сервира държавата на тепсия на Путиновите олигарси.

 • 3
  oanes avatar :-|
  oanes

  Много точна статия, въпреки пестеливият премерен език. В основата си нашата мутринско-олигархична с-ма е взета от Русия. Европейска организация на правова социална държава, няма да позволи безогледните грабежи и жестоката корупция властващи в страната. Няма бизнес, банки и природа, които да могат да се спасят, в случай че попаднат в полезрението на родните разбойници. Виждаме как цялата държава е мобилизирана, дори с инзвъредно законодателство, за да се гарантира разграбването на активите на една банка, която уж злоупотребила с 4-ри млрд.. Ако имаше такава злоупотреба, изобщо нямаше да има битка м/у шайката комплотаджий в борба за своя дял. За какво се борят тогава ? Престъпният разбойнически характер на установилата се икономическа система е очевиден. Къде е Европа, къде са "Реформаторите" ? Тук нетрябват т.н. реформи, а демонтаж на цялата руско олигархично-мутринска с-ма с което ще се отстранят и нейните носители.

 • 4
  binata2014 avatar :-|
  3.14

  Нищо чудно, перестройката в България стана по заповед от Горбачов, следователно и по начин, като този в СССР. И до днес Горбачов е абсолютно лоялен към Путин. Демокрацията е само фасада, зад която стоят същите сили и цели. Русия придобива все повече собственост в РБ и преселва свои граждани. Медиите редовно публикуват руските версии на новини, засягащи чувствителни теми. БСП, Атака и другите ориентирани към РФ партии и разни обществени фигури водят неприкрита проруска пропаганда! Защо се чудите тогава? И така, да ставаме нещо задунайско или евразийско - натам вървят нещата! Дори Местан заявяваше по време на съставяне на правителството, че ДПС би подкрепило всяко евроатлантически ориентирано правителство. Опасяват се, че ако Русия стане тук господар, Турция губи шансовете си да ни завладее повторлно.

 • 5
  igla avatar :-?
  Непукистка

  "С лишаването на собственик въобще от правото да търси правосъдие за решения на държавни органи, които засягат собствеността му, на практика понятието частна собственост се обезсмисля."

  Никой не е тръгнал да отнема собственост, хайде стига глупости! Собственикът на акции в банка НЕ Е собственик на парите в нея или на което и да е нейно движимо или недвижимо имущество, особено след като се налага държавата да му оправя бакиите, за да спаси засегнатите от волунтаристични и престъпни решения! Какво искате? Да оставим всеки банков мошеник "на едро" да надделява над актовете на БНБ заради съдебно решение, взето в най-добрия случай само от 8 души съдии от ВАС?! А защо тогава има отделни закони за банките, за банковата несъстоятелност, за Фонда за гарантиране на вземанията, за БНБ? Да оставим коня да ни завлече "у ряката", щото нечия (в случая КГБ) собственост е "свещена"?! Каква е отговорността на съдиите при сравнение с отговорността на институцията БНБ (не Искров, забележете!) за цялата държава и за свещеното право на собственост на нещастните граждани? Нито съдиите, нито съдът като ЮЛ отговарят за неправилните си решения, те имат имунитет! А държавата винаги изкупува всички грехове - плаща ли, плаща. Все за наша сметка!

 • 6
  oanes avatar :-|
  oanes

  До коментар [#5] от "Black Ice":

  Това са пари на вложителите т.е невинните граждани на тази страна, чийто пари са ограбини. Собственоста на активите е тяхна защото е купена с тяхните пари, а не на държавата.

 • 7
  ss avatar :-P
  SS

  Как Путин подписва мейлите си ?

  Tanks !
  Vladimir Putin

 • 8
  igla avatar :-|
  Непукистка

  [quote#6:"lcj30372597"]Собственоста на активите е тяхна защото е купена с тяхните пари, а не на държавата.[/quote]
  Не е така, на парите не пише чии са! Банката е отделно юридическо лице, а парите на гражданите са й дадени без обезпечение на влог за управление. След като в конкретния случай им ги връща държавата, те няма какво да търсят или да вземат, освен при откриване на производство по несъстоятелност и доколкото вземанията им надхвърлят гарантирания от държавата размер. Нали точно споменатото производство чакаме в края на краищата? Нали исковете на акционерите на КТБ блокират точно този процес? Само БНБ е оторизирана от закона да преценява кога едно търговско дружество е "банка" и кога не е. Облажилите се от чужди пари акционери да си гледат работата! Ерго, правилно е решението на ВАС и никой не трябва да се заиграва с понятието "собственост" и с разпоредбите на КРБ, особено в случай на грабеж с такива огромни размери.

 • 9
  ppl17 avatar :-P
  ppl17

  Не става ясно какво е общото с Путин но щом капитал казва значи е така! Ако се е търсила прилика с някоя другопсевдодържавна система то примери от забутаната Африка или Латинска Америка бол ама

 • 10
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  До коментар [#4] от "Doch!":
  ДПС е придатък на бившите служби. Така че няма от какво да се притесняват. Ти явно си наивник или не познаваш ДПС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората