Прокуратура в стъкларски магазин

Встрани от потенциалната опасност от злоупотреба, която създават промените, същинската беда е, че мерките отново са насочени към резултата, а не към причините

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Поредната порция "извънредни" законодателни решения обяснени с казуса КТБ, се засилиха по бързата законодателна писта тази седмица. 

Досущ като модела на Димитровската конституция от 1947 г., прокуратурата ще бъде въоръжена с правомощието да встъпва в гражданския процес, за да брани националния интерес. Ако тогава това е ставало предимно за да защитава политиката на партията по отношение на ТКЗС-тата, днес ще се закриля интересът на банките.

Оттук насетне във всеки момент отнякъде може да се появи прокурор в пурпурна тога, който да реши, че това, че сте сключили договор за продажба, наем или каквото още ви хрумне, може да застраши интереса на държавата и да поиска неговата отмяна.

Добре знаем, че и със сегашните си правомощия прокуратурата проявява нездрав интерес към търговските взаимоотношения. Живи са времената и прокурорите, които с едно постановление разпределяха коя фирма коя автобусна линия ще вземе, проверяваха цената на яйцата или разрешаваха спорове между съдружници (в смисъл – единият в ареста, а другият не).

Встрани от потенциалната опасност от злоупотреба, която създават промените, същинската беда е, че мерките отново са насочени към резултата, а не към причините. Което, предвид всички съмнения, че тези, които получават новите си правомощия, са част от проблема, прави ситуацията още по-притеснителна.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Това е изключително опасна идея, неведнъж нашите прокурори са доказвали, че са склони да защитават съмнителни интереси за сметка на обществения интерес.

 • 2
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Ако Цацаров имаше волята/способността/свободата/куража да свърши нещо, досега да е спретнал едно читаво обвинение и да е вкарал някого на топло.
  Явно не може/не иска/не му дават.
  Защо тогава ще му подчиняват борбата с голямата корупция?
  За да не стане нишо...

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  Повече от ясно е, че в България мафията доминира и тотално е окупирала всички власти, начело с тази на главния прокурор и прокуратурата.
  При това положение без драстична пряка намеса на западните държави и правителства, на ЕС и Америка май няма да мине.
  На всички е пределно ясно, че и господ да слезне на земята и да ни направи законите, след като главен прокурор в тотално зависимият и вечно 'грешащ" Сотир Цацаров нишо добро няма да се случи!

 • 4
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#2:"D-r D"]Защо тогава ще му подчиняват борбата с голямата корупция?
  За да не стане нишо... [/quote]
  Или за да е облечена в закон поръчковата дейност, която ще последва...

 • 5
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Наистина се иска историческо време, за да израстне една нация своите пороци от социалистическия тоталитаризъм и възпита демократични добродетели

 • 6
  bobi221 avatar :-|
  bobi221

  До коментар [#5] от "plamenhristov5":

  Ако това е вярно , защо на Полша и трябваха 5-10 години , а на нас 50 няма да ни стигнат ?!?

 • 7
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  До коментар [#6] от "bobi221":

  В това е и жалката ни съдба. Всяка нация сама си определя времевите категории, затова едни са водещи, а други като нас се водят или по-скоро непрестанно лутат след кого да вървят

 • adenauer

  В Украйна тези дни беше приет ЗАКОН за криминализиране и преследване на агитацията и разппространението на комунистическа идеология и идеи и изказвания.Това го направи една Украйна..Нашият доносник Буда не желае румънски модел в правосъдието .Отвсякъде надничат омразни комунистически физиономии.Тв и медиите са заети от тези негодници.Как ще се оправи България ,с тези изроди на власт повече от 70 г.Опита на света е един единствен :Германския модел за денацификация и декомунизация,ЛУСТРАЦИЯ на стотици хиляди червени бандита .За България Евростат сочи повече от 800 хил.комунистически и агентурни разбойници ограбили богатства на стойност повече от 100 милиарда долара.Затова е задължителна НАЦИОННАЛИЗАЦИЯ на справедливоста и морала и НАРОДЕН СЪД над тези полухора обрекли милиони българи на мизерия и бедност чрез съзнателно водена на политика на геноцит..Никаква милост и давност.Срам е ,че ДПС поставя този проблем за ЗАВНОСТА , а не българи.!..

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Повече от очевидно е, че статуквото в България, чиято основна опора и защита в момента се явяват точно главния прокурор Сотир Цацаров, КОГОТО ТОЧНО Бойко Борисов МНОГО НАСТОЙЧИВО И КАТЕГОРИЧНО НАЛОЖИ КАТО ЕДИНСТВЕН КАНДИДАТ ЗА ТОЗИ ПОСТ НА ВРЕМЕТО И ИЗБРА, И СЕГА СТАВА И ПРЕДЕЛНО ЯСНО ЗАЩО - ще направи и невъзможното за да запази позициите си и заграбеното с всички сили и на всяка цена, без значение че това и така вече 25 години унищожава Българияи затрива българите.
  Те ще се борят с всички сили и да държат устата на Цветан Василев затворена и нито едно от доказателствата, фактите и документите ЗА ДЕСЕТКИ УПРАВНИЦИ, ПОЛИТИЦИ, МАГИСТРАТИ, ПРОКУРОРИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И КОРУПЦИЯТА ИМ ДА НЕ СТАНЕ ИЗВЕСТНО НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ.
  Защото ако прокуратурата и Сотир Цацаров бяха читави и независими, а не марионетки в ръцете на Пеевски, Доган, гоцета, бойковци и цветановци, на сарайско-библиотекарски мафии и собственото си минали ТЕ МНОГО ОТДАВНА ЩЯХА ДА СА НАПРАВИЛИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО И ДА СА СНЕЛИ ПОКАЗАНИЯ С ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ, дори и в Белград. В края на краищата това не е на друга планета или в друг континент, а в Европа, на няколко часа с кола от София.
  Какъв им бе проблемът на тази, на Цацаров да поискат от сръбската държава и прокуратура да им съдейства и да проведат среща с Цвртан Василев в Белград, организирана от сръбските власти и с участието на представители на сръбските власти и прокуратура, например? Ако наистина искат да разследват и разберат истината за КТБ, да борят корупцията, да правят истински реформи?
  Нали точно Сърбия се нуждае от България, ако страната ни е против, тези не могат да влязат в ЕС! Те имат много по-голям интерес от нашето благоразположение сега!

  Истината е, че Цацаров, прокуратурата не искат да се разбере истината, цялата истина, за да не се разкрият и докажат и техните безобразия и зависимости, и тяхната корупция, и престъпленията на онези от мафията и хората им във властта, които са ги инсталирали там за да ги пазят!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#8] от "adenauer":


  Абсолютно прав си. Комунизмът на практика се оказа много по-мръсна, много по-престъпна, гибелна човеконенависничестка идеология от фашизма, колкото и невероятно да се струва на нормален човек, който познава престъпленията на нацизма, но не и тези на комунизма, ОСОБЕНО В БЪЛГАРИЯ!
  В държавата ни се получи една невероятно отвратителна, но устойчива амалгама на посткомунистическа диктатура, прикрита зад фасадна законност и демокрация, с откровена олигархо-монополистична диктатура, която за 25 години проведе ясна плномерна политика на геноцид, на масово разграбване и унищожаване на държавата ни и на държавността, на народа ни, на всестранна криза и катастрофа, вкл. ДЕМОГРАФСКА, с вече ясни гибелни резултати за държавата и за народа ни.

  България УМИРА! ТОВА НАПРАВИХА 75 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО И КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА С ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВИЦА!
  РАЗСИПАХА Я!

  И всичко това заради шепа червени ДС-КГБ дерибеи, коленичещи на Кремъл, които искаха да спасят кожите си след безбройните си престъпления срещу Род и Родина, слугувайки на имперските амбиции на една чужда държава!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО