Игра на замъци

Няколко клипове от въздуха показаха нагледно как кметовете се облагодетелстват от безконтролната си власт

Имотът на хасковския кмет Георги Иванов
Имотът на хасковския кмет Георги Иванов    ©  bTV
Имотът на хасковския кмет Георги Иванов
Имотът на хасковския кмет Георги Иванов    ©  bTV

Могъща фамилия живее в замък на брега на Лоара, откъдето контролира голяма финансова империя. Едно убийство разклаща идилията и журналисти започват да разследват фамилията, като откриват мръсни тайни, скрити зад стените на замъка. Това, накратко, е синопсиса на известния френски сериал "Шатовалон", който завладя бг-телевизията в края на 80-те.

Тези дни нов сериал владее ефира. На фона на идиличната музика от "Шатовалон", дронът на Би Ти Ви прелита над именията на български кметове, за да разкрие тайните на хората, които управляват градовете ни. Първо беше впечатляващия двор на пазарджишкия кмет, а сега е замъкът на управника на Хасково. Не може да се отрече явната страст към впечатляващи имения, но далеч не всичко важно е видимо за очите, както би казал Малкия принц. Заможността сама по себе не е нещо лошо, проблемът е, когато върви ръка за ръка с обществена длъжност, която подпомага процеса на забогатяване. Да продадеш нива, която си купил за 4500 лв. на строителна фирма за 1,3 млн. лв., явно е по силите на съпругата на един кмет (Хасково). Както е по силите й да накара хора, сдобили се с имоти от общината, да й преотстъпят част от тях срещу символични суми (Ботевград).

Един дрон не може да разкрие сложната система от оплетености и зависимости, които съществуват във всяка община. Всяка една от 265-те общини има обществени поръчки, за които се състезават местни и не само местни фирми; земи, които могат да бъдат преференциално ползвани или продадени; услуги, които могат да бъдат плащани от общинския и държавния бюджет; обществени предприятия които могат да бъдат източени или изкарани на загуба, за сметка на частни такива. Накратко, всяка една община е микро икономически образ на България.

И над всяка една от тези единици властва кметът - избираема длъжност, която не отговаря пред никого освен пред избирателите си и партията, която го е издигнала, както гласи клишето. Истината е, че кметовете често не отговарят нито пред едните, нито пред другите. Както показва случаите с Ботевград или Пазарджик, например, една партия може да е издигнала или подкрепила даден кмет, но по-късно той да се еманципира и да използва за частен интерес политико-икономическите мрежи, които е ръководил и до голяма степен - създал. А що се отнася до избирателите, престоят на власт често дава в ръцете на властимащия лостове, с които да направлява гласовете - например договорите с фирми с много работници, строеж на път или водопровод, прокарването на други услуги. Едно изследване на корупцията в общините след наводненията през 2005 г. и 2006 г. например показа, че в общините с повече корупция, кметовете е по-вероятно да бъдат преизбрани.

Това прави хората на този пост силно независими, което би било добре, ако те спазваха правилата. Дори и преди дроновете на Би Ти Ви обаче знаехме, че на много места това не е така, а многото мандати на власт дават на някои кметове възможност да изградят нещо като феодален строй. Одитите на Сметната палата от години констатират нередности в общинските бюджети и обществени поръчки, а одитите на европейските програми в последните 2-3 години разкриха колко голям е всъщност проблемът. Вторите имат повече ефект от първите, защото имат реална икономическа санкция и хората в общината ще плащат години наред за неуредиците на кметовете. Първите потъват в прокуратурата, която очевидно е част от модела на недосегаемост.

Всичко това не е от днес, нито от вчера. Впечатляващите кадри от въздуха добре обобщават модела, но  схемите на общинска корупция са изграждани години наред и са ползвани от всички партии. "Реформаторския блок" например предизвика скандал в редиците си, когато реши да сложи начело на листата си в Хасково синът на кмета - строителен предприемач. Ето защо кметът на Хасково може да извади в ефира на Би Ти Ви списък, за който да твърди, че е на други като него, които трябва да бъдат ударени преди местните избори. Той наистина е трън в очите на ГЕРБ, защото е от малкото водачи в големи градове, които не са част от управляващите. Друг такъв е Тодор Попов в Пазарджик, който постепенно се еманципира от партията на Борисов. Не е изключено папките на ГЕРБ, за които навсякъде се говореше в първия мандат на партията, да са влезли в употреба преди поредното пренареждане на полето. Но ако това е така, то е лошо за всички нас. Защото дроновете си летят, а хората в замъците се сменят, но играта остава същата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


29 коментара
 • 1
  nogica avatar :-|
  nogica

  гледах интервюто,изключително нагъл тип,прости журналисти.НАП къде са,НАП просто се подхваща нишката и започваш-приятел,търговия с влияние,търговия с знание,отчисления,платени данъци и ....Лошото е че стигайки до съда,системата се продънва и край.
  Няма правова система всичко загива.
  Затова разрешаване на свободното притежание на оръжие и всичко ще дойде на мястото си.Ще е стршно,кърваво но-"Господ създаде хората различни,м-р Колт ги изравни"

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Тъй като нямаме нормален данък имоти, но пък имаме банкова тайна за данъчните.. НАП нищо няма да може да докажат..

 • 3
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#2] от "mickmick":

  Банковата тайна важи, докато ти почнат ревизия. Учтиво те молят да си я свалиш сам, ако откажеш, правят го през съда. Не ме питай защо знам.

 • 4
  just_a_girl avatar :-|
  Just_a_girl

  Няма лошо да си богат, лошото е как си забогатял...Всичко крещи за измами и очевадна шуробаджинащина, но този човек продължава да бъде преизбиран и то не веднъж или дваж...Здравият разум ми казва, че има два варианта - или алтернативите са още по-зле или не е луд, този, който яде баницата, а който му я поднася - народът! Защо ли ми се струва, че по-скоро второто е вярно...не ми е жал за "народа", той сам си е виновен, жал ми е за малкото свестни интелигентни хора, останали на българска територия.

 • 5
  molon.labe avatar :-|
  molon.labe

  "Няколко клипове..."

  няма ли поне един грамотен в редакцията?!? няколко КЛИПА... Рано или късно ще имаме опростяване на езика, защото простаците са повече.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Направи ми впечатление и при този кмет, както и при други, които гледах (напр. онзи във Видин), че ОСВЕН НЕВЕРОЯТНАТА НАГЛОСТ И НЕПРИКРИТА ПРОСТАЩИНА, поради традиционната липса на реално правосъдие, на МВР, ДАНС, служби и прокуратура, или по-точно поради масовите зависимости, корупция и престъпни връзки и обвързаности в тях в България, КЪДЕТО ЕЖЕДНЕВНО СЕ ДОКАЗВА, ЧЕ МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА - И НА ЦЕНТРАЛНО, И НА МЕСТНО, ФЕОДАЛНО НИВО...

  ТЕЗИ ДО ТАКАВА СТЕПЕН СА СЕ ОЯЛИ И САМОЗАБРАВИЛИ, ЧЕ ... ОПРАВДАВАТ ОЧЕВАДНИ СВОИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С ... ДРУГИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!?!?!, ТОЕСТ С ДРУГИ ДЕЯНИЯ, КОИТО СА НАРУШЕНИЯ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НО ТЕЗИ СЕ ОПИТВАТ ДА ПРЕДСТАВЯТ И УБЕЖДАВАТ, ЧЕ НЕ СА!!!

  По точно същата логика и маниер, по който например екоминистерството опитва да убеди цяла България, че дюните не са дюни, пясъкът не е пясък, брегът не е бряг...
  Строители се изтъпанчва и обяснява, че ... отлят бетон не е бетон!
  Цацаров арестува трима души за убийство - И ТО СЛЕД КАТО ДНИ И СЕДМИЦИ СА СЛЕДЕНИ И ПОДСЛУШВАНИ - И ... СЛЕД ВРЕМЕ СЕ СЕЩА, ЧЕ УБИТ НЯМАЛО, СЛЕДОВАТЕЛНО И УБИЙСТВО НЕ МОЖЕ ДА ИМА!?!?!

  25 ГОДИНИ БЪЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА ДС-КГБ ПАРТОКРАЦИЯ И ИЗДЪНКИТЕ И ГЕННОПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ПРОЕКТИ И БАНДИТСКИ БАНДИ ВОДЯТ ЖЕСТОКА, ПОСЛЕДОВАТЕЛНА И НЕПРЕКЪСНАТА ВОЙНА СРЕЩУ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ, СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, УМИШЛЕНО РАЗГРАБИХА И РАЗРУШИХА И ДЪРЖАВАТА, И ДЪРЖАВНОСТТА, И СЪДЕБНАТА И СИСТЕМА, И МВР И СЛУЖБИТЕ, ...
  От десетилетия водят политика на геноцид и всестранна и демографска катастрофа, умишлено насърчават и подклаждат всякакви конфронтации и всякаква престъпност - КАТО ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ТОЧНО ПО ВЪТРХОВЕТЕ НА ВЛАСТИТЕ, И НАЙ-ВЕЧЕ В СЪДА, ПРОКУРАТУРАТА И СЛУЖБИТЕ, И ТО ДОКАЗАНО С МНОГО ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ!!!

  И СТОРИХА И ПРАВЯТ ВСИЧКО ТОВА, ЗА ДА УДАВЯТ, РАЗМИЯТ И СКРИЯТ В ОКЕАНА ОТ ВСЯКАКВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ПРЕСТЪПНИЦИ ... СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЯНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!

  ПОСТАВИЛА СИ ЗА ЦЕЛ ОЩЕ ПРЕДИ ГОДИНИ, ПРЕДИ 2.5 ДЕСЕТИЛЕТИЯ ДА ОПРОСТАЧАТ И ДА ОШАШАВАТ БЪЛГАРИНА, А КОЙТО ПО ЧУДО ВСЕ ПАК УСПЯВА ДА ОЦЕЛЕЕ И ОСТАНЕ НОРМАЛЕН И НЕ Е ПРЕСТЪПНИК И ЗАВИСИМ ОТ ТЯХ - ДА ПРОГОНЯТ!

  И точно така стигнахме до тук, ДО АБСОЛЮТНОТО ДЪНО!!!

 • 8
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  [quote#7:"info111"]Интересно дали има е един човек, дори и един средно грамотен българин, който е с всичкия си (е, и не е отрепка, мошеник, зависим, престъпник, трол или има интерес от сегашното положение и от лъжата) си И ДА СМЯТА, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА, ЦЯЛАТА ТАЗИ КАТАСТРОФА НЕ (Б)Е СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО И ПЛАНОМЕРНО ПОСТИГНАТА ОТ ЧЕРВЕНАТА ДС-КГБ ПРОРУСКА МАФИЯ? [/quote]

  ++++++++++++
  НЕ! Не може да има такъв човек. Остава въпросът толкова малко ли са нормалните хора в тази страна, че не можем да се измъкнем от тинята.

 • 9
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Житейският опит ме навежда на мисълта, че и двамата кметове не са избани случайно за атакуване и не са най-големите бандити, но това не е важно. Важното е, че двама мошеника са ивадени наяве.
  Но това, което ме порази е, че синът на единия кмет води листа на РБ. Ако може да се вярва на другата статия, ДСБ са виновникът за това. Това е отчайващото за мене, потерсена съм!

 • 10
  krasenm avatar :-|
  krasenm

  Като има кой да ги търпи...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран

Зимната приказка на Фандъкова

Зимната приказка на Фандъкова

КапиталНО

КапиталНО

Последният окоп

Последният окоп