Борисов и независимостта на БНБ: Кукай ми, моме Калино

По време на интервюто си по bTV премиерът удобно пропусна някои моменти около управителя на централната банка Иван Искров

Иван Искров и Владислав Горанов на празненството по случай Деня на банкера, където гуверньорът обяви, че ще се оттегля когато му свърши мандата
Иван Искров и Владислав Горанов на празненството по случай Деня на банкера, където гуверньорът обяви, че ще се оттегля когато му свърши мандата    ©  Юлия Лазарова
Иван Искров и Владислав Горанов на празненството по случай Деня на банкера, където гуверньорът обяви, че ще се оттегля когато му свърши мандата
Иван Искров и Владислав Горанов на празненството по случай Деня на банкера, където гуверньорът обяви, че ще се оттегля когато му свърши мандата    ©  Юлия Лазарова

"Не мога да си обясня нахалството на Искров и след този клип да стои на този пост". Възмущението е на премиера Бойко Борисов, а поводът за репликата е прословутият клип от частна веселба месеци преди затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) - управителят на БНБ Иван Искров и поднадзорният собственик на фалиралата банка Цветан Василев прегърнати и развеселени изпълняват "Моме Калино" – гледали сте го.   

Коментарът на премиера се появява на фона на кадри от клипа по време на едночасовото живо интервю на Борисов по bTV, което е толкова амбициозно с политематичността си, че никоя тема не успява да получи достатъчно дълбочина.

Репликата на Борисов е лицемерна. Премиерът се възмущава от поведението на Искров, сръчно игнорира следващата снимка, на която същият Искров е в дружелюбна прегръдка с финансовия министър от сегашното правителство (6 декември 2014, Денят на банкера, министър Горанов би трябвало да е също толкова възмутен, но не изглежда така) и продължава за зрителите: БНБ е независима, не можем насила да го махнем преди да му изтече мандата.

Моля?

Нека припомним, че Иван Искров на два пъти изрази готовност да депозира оставката си, "ако управляващите номинират негов наследник" (нагло е, наистина, да поставя условия). Управляващите така и не предприеха нищо, а някъде в задкулисието се постигна договорка, че изпълнителят на "Моме Калино" ще довърши мандата си. Борисов е участник в това споразумение по съображения, които никой не го подкани да коментира.

Нещо повече. Миналия ноември след среща между Борисов и Искров изтече информация, че оставката на "независимия" гуверньор е договорена срещу назначаването му за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие в Солун. Новината беше неофициално лансирана в куп медии, в това число "официозът" "Стандарт". Но предизвика възмущение – като това на премиера сега, но по-автентично. Широка гласност тогава получи реакцията на депутата от БСП Георги Кадиев във Facebook профила му. "Нахално, нагло, арогантно решение на правителството да изпрати Искров в Черноморската банка. Изплюха се във физиономията на цялото общество. Искров уби доверието в ключова институция, и ... го наградиха с държавен пост зад граница… Поздравявам ГЕРБ и Реформатори с култовата песен "Кукавица" на сръбската турбо-фолк певица Цеца", написа тогава Кадиев. В рамките на часове Борисов и Горанов свиха платната и отрекоха договорката. Само от десетина дни по-късно датира въпросната снимка от Деня на банкера – Искров и Горанов засмени. Присъствалите на събитието помнят и аудио – тогава в изказването си пред банкерите гуверньорът обяви, че ще се разделят когато му свърши мандата - т.е. през октомври тази година.

Независим?

Огромно лицемерие е да се изважда аргумента за независимостта на централната банка когато стане въпрос защо гуверньорът, допуснал 5% от БВП да изтекат в канала, година по-късно е още на мястото си. 

Та Иван Искров е зависим от прокурорите, от Борисов, от файловете, които Цветан Василев къта в телефони и чекмеджета, от миналото си, за бъдещето си. Това е по-вероятната причина да остане на поста до края на мандата.

Не знаем как е възникнала зависимостта на Искров по време на първия му мандат в БНБ. Важно е да се отбележи обаче, че след дълга патова ситуация НДСВ прокарва кандидатурата му след договорка с ДПС – партията, която има какво да каже за КТБ. Вторият му мандат - отиващата си тройна коалиция опитва да преизбере Искров няколко месеца предсрочно – за да запази омертата. Идващият за пръв път на власт Борисов обявява преназначаването му за незаконно, ще го ревизира... нищо подобно.

"ЕЦБ ни каза, че му имат доверие и че е добре за банковата система, затова го подкрепихме за втори мандат и стотици пъти съм съжалил за това", са думите на Борисов сега.

Хайде на бас, че от Европейската централна банка нищо подобно не са казали. Може би някой на Борисов е казал, че някой друг така е казал, че от ЕЦБ така са казали.

Същата легенда се развява сега – от ЕЦБ били казали, че независимостта на БНБ трябва да се отстоява. Което, Борисов, Горанов, Искров удобно четат като "да си изкара мандата". Не. Да се отстоява независимостта на централната банка означаваше зависимият гуврньор да си замине веднага. Необходима е обществена критичност, политици, които вярват в независимостта, и журналисти, които питат до края на темата. Предизвикваме bTV следващия път да питат премиера докрай, дори и ако за целта трябва да му пуснат още малко багери, кофражи, тунели и мостове.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


47 коментара
 • 1
  julida avatar :-|
  Karamelski

  Браво!!

 • mpt990

  Поздравления за статията! Жалко, че това са само думи, думи, думи. "Кучетата си лаят, керванът си върви." Нищо няма да се случи, въпреки че за повечето мислещи хора е ясно, че вместо да изкара мандата си, Искров трябваше отдавна да бъде обесен пред входа на БНБ.

 • 3
  vxa15365434 avatar :-?
  Сатана Ликующий

  Преди всичко неясна е истината за движението и инвестирането на капиталите в КТБ. Неясна е достоверността на одита на КПМГ. Има странно 10 месечно забавяне на изясняването на тези счетоводни и инвестиционни факти. Едва след като всичко се изясни може да говорим за виновни и невинни. Страх ме е, че истината ще се изяснява в съдилища извън България и резултатът ще легне в пасива на българският данъкоплатец.

 • 4
  oanes avatar :-|
  oanes

  Мимикрията е пълна. От държавно организираният комплот на КТБ гражданите губят около 15 млрд. Нещастници, кой ли ги пита или интересува от тях ?

 • 5
  mpt990 avatar :-|
  mpt990

  До коментар [#3] от "vxa15365434":

  Щом Ви е толкова НЕясно, информирайте се и след това коментирайте пак.

 • 6
  oanes avatar :-|
  oanes

  Огромният удар е обезценките субективно наредени от Искров/БНБ. Няма одитен, счетоводен или ревизионен документ, който да обоснове действията на синдиците. Месец след влизане на синдиците по закон, те поемат пълната отговорност за банката. По същество те, по нареждане от БНБ, фалират банката и нанасят финансовият удар на страната. Най - доброто за излизане от кризата е държавата да поеме отговорноста си и възтанови заграбеното.

 • 7
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Цитат: "... Идващият за пръв път на власт Борисов обявява преназначаването му за незаконно, ще го ревизира... нищо подобно... "!

  Ами, да де...! То това е номера на Бойко Борисов! Големи закани, големи приказки, докато мине малко време и се позабрави...! После нищо! Естествено медиите услужливо мълчат и не задават неудобни въпроси! Даже самия бате Бойко се чудеше, защо го хвалели толкова медиите на Пеевски (но които всъщност не били негови)! Именно на това се крепи управлението на Борисов, скрити договорки с ДПС и БСП! И въпреки това има още глупаци, които пак ще гласуват за него!

 • 8
  pft39399508 avatar :-|
  pft39

  Искроф два пъти изразява готовснотта си да напусне поста, но не го прави. Недопустимо е да бъде оставен да си изкара мандата и то безнаказано!

 • 9
  julida avatar :-|
  Karamelski

  Малко хумор в тази сериозна тема не е излишен! :)

  Гатанка:

  Брей, че чичко мустакат
  как ни го заби … отзад??!!
  Той в чужбина се изнесе
  и здравата ни го … натресе!!

 • 10
  vxa15365434 avatar :-P
  Сатана Ликующий

  До коментар [#5] от "mpt990":

  Предлагате ми да извърша одит на банката! Банка, представляваща политическа институция. Защото КТБ бе Министерство на финансите в сянка, а Цветан Василев - министър на финансите в сянка. Това е политическата страна на въпроса. От финансова страна КТБ бе инвестиционна банка, а не търговска банка. Трябва да се публикуват балансите, инвестициите, възвращаемостта на кредитете и всички останали пера, атрибути и накрая да се направят изводите. Това досега не е станало поне публично достояние. Причината е чисто политическа ... ще се види чадърът над банката. Искров е държал чадъра, но той не е чадъра, той е само слуга в ливрея ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран