Иване, защо го направи...

Иване, защо го направи...

Закъснялата оставка на управителя на БНБ

11466 прочитания

© Юлия Лазарова


Наследникът на Искров ще трябва да обезврежда минно поле от недоверие, което за последната година е станало още по-обширно и гъсто осеяно.

Една година вреди. Това е равносметката от решението на Иван Искров да не поеме морална отговорност, като цяла година остана вкопчен в поста си начело на БНБ след краха на Корпоративна търговска банка.

По собствените му думи (а вероятно и по собственото му убеждение) така гуверньорът е предпазил БНБ от управленски вакуум и от попълзновения към независимостта й. Точно вакуум обаче описва най-добре ключовата финансова институция в момента и този вакуум идва именно от публичното недоверие към ръководството й. Под ръководството на Искров БНБ звучи недостоверно, каквото и да каже (а тя има много за казване точно в момента, когато Гърция и банковата й система са в жестока турбуленция).

Единственият начин този вакуум да бъде запълнен беше с достойното оттегляне на ръководството й, признаване на грешките или поне оставяне на някой друг да ги оценява и поправя. И да заложи собствената си репутация.

Отказът да се приеме очевидното, а именно надзорни пропуски, довели до държавна намеса за милиарди, само замрази статуквото. Една година след КТБ нямаме много повече яснота за реалното състояние в банковия сектор и ще трябва да чакаме още една, за да го разберем.

Моделът на мълчание, наложен при управлението на Искров, продължава да се прилага, но ако преди той черпеше сили от реномето на централната банка, сега само поражда съмнения. И те с времето стават взривоопасни.

Наследникът на Искров ще трябва да обезврежда това минно поле от недоверие, което за последната година е станало още по-обширно и гъсто осеяно. Рискът да се задейства някоя от системните бомби във финансовия сектор, оставени без надзор от БНБ, Комисията за финансов надзор или някоя друга пленена институция, не е пренебрежим.

Дори и при най-добронамерени действия по изчистване на пазара и по разграждане на моделите, наложени от шефовете на регулатори, грешна стъпка може да отвори дупки за милиарди, които ще трябва да се попълват от бюджета. Друг път обаче за съжаление няма.

Наследникът на Искров ще трябва да обезврежда минно поле от недоверие, което за последната година е станало още по-обширно и гъсто осеяно.

Една година вреди. Това е равносметката от решението на Иван Искров да не поеме морална отговорност, като цяла година остана вкопчен в поста си начело на БНБ след краха на Корпоративна търговска банка.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Иван Искров от дребен банкер бе превърнат на два пъти от политиците от НДСВ и от ГЕРБ в също толкова дребен, но послушен гуверньор на БНБ.
  Нагнетяването на проблеми в КТБ (и само там ли?) бе видимо за мнозина и определено и за тези, чиито служебни задължения бяха да не допускат подобни колизии.

  Защо да се извинява Искров?
  Той беше употребен перфектно и когато потрябва изкупителна жертва стана удобна такава.
  И ако той е виновен за нещо, кой ще го изправи на съд? Тези, които го ръководиха два мандата ли?

 • 2
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Ако Искров беше мъж на честта,трябваше да си подаде оставката още в момента , в който се разбра за предизвестената смърт на КТБ.
  Още повече,когато една друга банка щеше да фалира малко след това и бе спасена с наливане на наши пари!

 • 3
  a3 avatar :-|
  аз

  До коментар [#2] от "Free person":

  ама в коядържава живеете? той, ако беше човек на честта нямаше да бъде избран за шеф на бнб (от бате бойко между другото). въпросът е защо сега е решил да си подаде оставката и как това ще ни прецака. честно не мога да си представя действие на искров, което да не се опитва да ме прецака като данъкоплатец,та въпросът ми е как този път?

 • 4
  selofia avatar :-|
  Селофия

  "Рискът да се задейства някоя от системните бомби във финансовия сектор, оставени без надзор от БНБ, Комисията за финансов надзор или някоя друга пленена институция, не е пренебрежим."

  Следващото КТБ са частните пенсионни фондове /ЧПФ/.. ППФ, УПФ, ДПФ..
  Само да им се наложи да изплащат пенсии... воистина..
  Хосе Пинера ще ви плаща.. хаха!

 • 5
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  КАПИТАЛ поздравление за коментара! Епохата от историята на БНБ под ръководството на най-дълго служилия управител Иван Искров ще се запомни с БЕЗОТГОВОРНОСТ, БЕЗПРИНЦИПНОСТ И БЕЗДЕЙСТВИЕ!

 • 6
  staska avatar :-|
  staska

  Този човек няма съвест. И чест. Гнус.

 • 7
  dessotg avatar :-|
  dessotg

  Чудесна снимка! Тримата глупаци! Мат'риал!

 • 8
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  До коментар [#2] от "Free person":

  ...не само ако бе "мъж на честта", а ако изобщо професионалната репутация означаваше нещо в тази държава.

 • 9
  olivia14 avatar :-|
  olivia14

  Дали пък не се залагат твърде много надежди на новия управител на БНБ, който е старото гадже на менда.
  Все същият модел на "конкурси" в БГ. Дали пък изобщо се чуха стратегии, концепции за бъдещи политики или само и единствено политически зависимости. ЕК има едни искания към БГ по отношение на контрол и надзор към местните банки, има указани срокове. Още неизбран официално, новият гуверньор вече преповтаря становището на МФ. Как да се предостави "независимост" на институция, която както всички разбрахме, има зависимости. БНБ е единствена сред членовете ЕБО, която не е изработила дори етичен кодекс за служителите си. За репутацията и възстановяване на доверието в БНБ, са нужни висок професионализъм, независимост, прозрачност и етични норми. Дали всичко това е възможно в настоящата политическа реалия ?

 • 10
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Не знам за вас, но на мен ми писна от Ивановци: Иван Искров, Иван Иванов (даа, на КЕВР - човека редукция), Иван Костов, Дядо Иван, Иван Пеевски... пардон, този май не беше Иван, но пък майка му не беше ли Иванка... или около?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал