Коалицията "Хотел Берлин" за БНБ

Изборът за подуправители на централната банка

Кандидатурите за подуправители на БНБ олицетворяват статуквото, отговорно за фалита на КТБ

Влиянието на ДПС и корупционните мрежи на Делян Пеевски върху ВСС е видимо и пагубно. Съпротивата срещу промяна на това статукво е ожесточена. ДПС не само не отстъпва, но е на път да възпроизведе ролята си в друг ключов регулатор - БНБ. Репутацията на новоизбрания гуверньор на БНБ Димитър Радев е безспорна. Той е професионалист и необвързан. Радев е в капан на слабата политическа подкрепа. Избраните от него подуправители представляват статуквото в БНБ, което е отговорно за фалита на схемата КТБ.

По закон УС на БНБ е висшият надзорен орган, защото в него е функцията отнемане на лиценз и поставяне под особен надзор. (Това не е шефът на "Банков надзор", както сега удобно се опитват да изкарат всички.) Димитър Костов, произлизащ от средите на БСП и номиниран за нов шеф на надзора, е безспорен професионалист, но като такъв нито веднъж не се е противопоставил на случващото се около КТБ.

Калин Христов, който сега ще бъде избран с гласовете на ДПС като ресорен за отношенията с външните институции, е автор на изолационистката доктрина за финансовия сектор у нас. Заедно с ексгуверньора Искров наложиха позиция против членството на България в Банковия съюз и единния надзорен механизъм, всячески бавеха процеса по членство в еврозоната и отложиха с две години външната оценка на активите в системата. С две думи - пълна тъмнина за външен преглед в сектора, в която схеми като КТБ да могат да растат на воля.

Третият кандидат - Нина Стоянова, като юрист на БНБ носи пълната отговорност за правната несигурност около КТБ, която беше държана от БНБ в будна кома, но като действащо предприятие почти година. След като съдът върна датата на несъстоятелност към началото на особения надзор - 20 юни 2014 г., в КТБ настана пълна каша, към която г-жа Стоянова има пряко отношение.

Общото между тримата кандидати е, че не са безспорни и за тях няма политически консенсус. В такава среда ролята на ДПС става "безценна". ДПС винаги е готова да подкрепи спорен и уязвим кандидат, защото това автоматично създава зависимост. Ако ГЕРБ доброволно влезе в този капан, не е нужна голяма прозорливост, за да се види, че ДПС и коалицията "Хотел Берлин" ще има влияние върху четирима от седемте членове в УС на БНБ.

Пък нека тогава да пожелаем късмет на Димитър Радев да върне доверието в банковата система и да изчисти гнилите ябълки от нея.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Димитър Радев,след като вече е избран,да покаже,че заслужава това място,като избере нови,независими и с безупречна репутация професионалисти в своя екип.

 • 2
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Май май цитираните лица отказаха лиценз за банка на Иво Прокопиев. Та четете с едно наум.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  k_ avatar :-|
  k_

  Посочването на ДПС и Пеевски като причината за това което се случва е наивно и вредно.
  Нито ДПС с парцалените кукли от типа на селските милиционери от малцинствата Сава и Павел, още по-малко пък Мамин Прасчо имат капацитет да въртят многомилиардни далавери, които изискват планиране, интелект, организация и пр. Виждате ли такива неща в делиорманския хидроинженер, даскалчето с очилцата или курпулентното момче на мама?
  През КТБ бе направен опит да се бутне борда в България и организаторът на далаверата със сигурност не е местен. Той е от същите кръгове дето навремето думнаха с 6 и няколко милиона ЦКБ-то, после набутаха в банковата система келнери, фотографи и издъниха цялата банкова система при Жан.
  Проводнициге им на местно ниво са поколения милиционери, клели се във вярност към чужда държава и мислещи се че владеят само един чужд език, близък до нашия.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Заглавието е яко!

  Във всички тъй наречени демокрации към които се стремим, има едни задкулисни играчи които назначават и уволняват марионетките демек президента, депутатите, министрите .. съдиите даже. Та и в България.. едни решиха, че те трябва да са задкулисието.. обаче гащите им скъсани, в акъла им.. само елементарни далавери... но пък нагли нагли..

  Проблемът е, че нямат нормална конкуренция.


 • 10
  mammita avatar :-?
  mammita

  Аз пък съм ЗА запазването на подуправителите. До този момент те са отговаряли за съвсем други неща. БНБ не е само контролиращ банките орган ами и отговарящ за националните финанси и цялата ни финансова система. Кали Христов нали беше избран именно от протестъра Близнашки за финансов министър в експертното правителство. Защо тогава никой не говореше за подобни зависимости или че е част от някакво статукво? Мисля, че видяхме вече 25 години, че методът идват новите лица, разрушават всичко градено до сега от предходните и започват на ново, ни кара да се въртим само в кръг и никъде не отиваме. Хубаво е че ще има приемственост между двете управления в БНБ. Колкото до прокарването на тези за зависимост тук, аз бих ви приполмнила, че 3-ма от лченовете в УС на БНБ се назначават от президента, а той както знаем е близък до издателя на Капитал. Така че тук няма ли пак да имаме по същата логика зависимост? Някак си не е коректнно зависимостите да са само по отношение на едни хора, а при други да се изключват автоматично подобни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал