Акцизен флирт

Неясно защо държавата избра да се откаже от контрола върху акцизните стоки за сметка на натиск върху фирмите

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

 Наистина звучи невероятно. Няколко митничари, които наблюдават работата в цигарените фабрики на два български производителя, произведоха невиждания от години ръст на пазара на цигари с бандерол от 5% само за пет месеца и повече акцизи за бюджета. Определено е жалко, че понеже имат друга работа, няма да са вече във фабриките и че на държавата няколко месеца контрол й стигат.

Още по-жалко е, че от началото на годината финансовият министър Владислав Горанов още не е намерил време да нотифицира Европейската комисия за това, че трябва да се поставят измервателни уреди в цигарените фабрики, дестилериите за алкохол и петролната рафинерия и да се следи колко точно произвеждат и какъв акциз внасят. Защото така решимостта на правителството да се бори с контрабандата изглежда спорадична и явно зависи от някаква конюнктура.

Каква е точно конюнктурата прозира от края на митническия контрол, липсата на нотификация и най-новата стъпка - намерението на Горанов да обвърже изкупуването на реколтата от тютюн с евентуални промени в акциза на цигарите. Странно защо обаче държавата избира уязвимата позиция да се откаже от контрола, за да се отдаде на натиск върху компаниите.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората